Een groot deel van Nederland bestaat uit water: meren, plassen, grachten en kanalen. Steeds meer mensen gaan het water op met een eigen motorboot, sloep of zeilboot. Maar gelijk aan deze toename in boten, worden er de laatste jaren ook steeds meer boten én buitenboordmotoren gestolen. Een boot of een buitenboordmotor zonder enig evorm van beveiliging is een gemakkelijke prooi. Jaarlijks worden ruim 1.200 boten en 2.100 buitenboordmotoren gestolen. (bron: stichtingvbv) Het vaarplezier zal je uiteraard snel vergaan wanneer blijkt dat je boot of buitenboordmotor ontvreemd is. Maar ook een boot kan goed beveiligd worden tegen diefstal. Kies daarom voor de juiste oplossing om boot en een buitenboordmotor oninteressant te maken voor mensen zonder geweten. Botentekoop.nl geeft je 10 tips om je boot goed te beveiligen tegen het dievengilde.

10 tips in bootbeveiliging

  1. Leg de boot zo goed mogelijk vast aan de wal met een kabel of ketting en een ART goedgekeurd slot. Sloten met dit keurmerk zijn geschikt voor boten, van klasse 1 tot en met klasse 5. De verzekeraar van de boot stelt dit doorgaans als eis.
  2. Zorg voor goed hang- en sluitwerk bij de kajuitingang.
  3. Zorg voor een aanvullend elektronisch beveiligingssysteem, bijvoorbeeld een alarmsysteem of een vaartuigvolgsysteem.
  4. Stal je vaartuig in de winter in een veilige botenstalling of haven.
  5. Zet op een goed zichtbare plaats van de boot, binnenboordmotor of buitenboordmotor je postcode en huisnummer.
  6. Wanneer de boot op een trailer staat, beveilig deze trailer dan met een passend en goedgekeurd slot, bijvoorbeeld een koppelingsslot of wielklem, zodat de trailer niet te ontvreemden is.
  7. Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je beter preventief te werk gaan. Haal de buitenboordmotor van de boot of zorg anders dat er een buitenboordmotorslot met ART-keurmerkop op zit.
  8. Wees alert: Niets erin, niets eruit: neem waardevolle spullen mee bij het verlaten van de boot. Zorg dat je niets van waarde achterlaat op de boot.
  9.  Registreer je boot via de registratiekaart pleziervaartuigen. Op deze manier wordt de boot in een centrale database opgenomen die ook uitleesbaar is voor de politie bij diefstal. Doordat alle gegevens bekend zijn, wordt de kans dat een gestolen vaartuig wordt teruggevonden een stuk groter.
  10. Verzeker je boot tegen diefstal. Beter goed voorbereid dan achteraf met lege handen staan. Zorg dat je goed verzekerd bent tegen diefstal van je boot of buitenboordmotor. Met een goede verzekering ben je verzekerd tegen schade en diefstal.

Een goedgekeurd bootslot: Leuk om te winnen

Met een 10-tal tips om je boot te beveiligen ben je er nog niet. De hardware moet er wel voor aanwezig zijn. Een goedgekeurd bootslot is niet iets wat je in de grabbelbak van de bouwmarkt tegenkomt. Slotenspeciaalzaak.nl stelt daarom een aantal supersloten beschikbaar om je boot conform de eisen van de verzekering te verankeren aan de ligplaats. Vul onderstaand formulier in en wie weet win jij een van de twee goedgekeurde sloten.

Reeds hebben we de gelukkige winnaars op de hoogte gesteld.