1996

We hebben het over een lang vervlogen tijd, 25 jaar terug. Toen Botentekoop Magazine begon: 1996. Over de hele wereld dansen we de Macarena en in ons land zingen we mee met Guus Meeuwis’ hit Kedeng Kedeng. Rob de Nijs heeft ook een meezing-hit. De zanger is dan al 53 jaar, dus we verwachtten niet dat hij na ‘Banger hart’ nog 25 jaar langer zou blijven zingen. Terwijl we dansten en zongen, veranderden er veel zaken in ons dagelijkse leven.

Veel nieuws, ook in 1996. Zo werd de dienstplicht afgeschaft, waardoor 18-jarige jongens niet langer verplicht in het leger moesten. Op Schiphol werd getreurd om het faillissement van vliegtuigbouwer Fokker. In Wallonië arresteerde de politie kindermoordenaar Marc Dutroux, net in het jaar dat België als laatste Europese land de doodstraf afschafte. We maakten kennis met technische revoluties die ons leven zouden veranderen.

Mediakanalen

Internet en email maakten in 1996 een eerste groeispurt door. Zo wist iedereen razendsnel alle ins en outs rond de scheiding van de Britse kroonprins Charles en zijn echtgenote Lady Diana Spencer. Via internet vernamen we kort nadat het gebeurde dat bekende mensen als zigeunerkoning Koko Petalo, pianist Pim Jacobs of acteur Leen Jongewaard waren overleden.

De eerste internet zoekmachines en nieuwswebsites werden ontwikkeld, maar de belangrijkste nieuwsbronnen waren nog altijd de televisie en de krant. Daarin werd ruim aandacht besteed aan klassieke nieuwsitems zoals de politiek en de sport.

kroonprins Charles en zijn echtgenote Lady Diana Spencer (foto: Anne Spratt-Unsplash)
kroonprins Charles en zijn echtgenote Lady Diana Spencer (foto: Anne Spratt – Unsplash)

In 1996 werd Bill Clinton herkozen als president van de Verenigde Staten. In Nederland was Wim Kok de premier van zijn eerste ‘paarse kabinet’. 1996 bracht veel Nederlandse successen in de sport. Op Wimbledon won Richard Krajicek als eerste en enige Nederlander het herenenkelspel. Tijdens de Olympische Spelen in Atlanta wonnen de mannen volleyballers een gouden plak, iets dat ook door de heren hockeyers, de roeiers met Holland acht en mountainbiker Bart Brentjens werd gepresteerd. In het medailleklassement werd Nederland 15e van de 197 deelnemende landen. Niet slecht, maar het zou in de volgende Olympische Spelen alleen maar beter worden.

Mens tegen machine

1996 was ook het jaar waarin ons leven steeds meer in de greep zou komen van nieuwe technische mogelijkheden. We waren geschokt toen het eerste gekloonde schaap, Dolly werd geboren. Zou dit de opkomst inluiden van de gekloonde mensen? Nog erger werd de angst voor de techniek, toen schaakcomputer Deep Blue in een rechtstreeks duel schaakkampioen Gary Kasparov versloeg. Mens tegen machine: 0-1. Gelukkig zagen we ook steeds meer hoopvolle technische ontwikkelingen. Frankrijk kondigde aan te stoppen met kernproeven. En er werden efficiëntere medicijnen geïntroduceerd tegen het HIV virus.

Op 4 september 1996 opende Koningin Beatrix de futuristisch ogende Erasmusbrug, een schitterend symbool van hoop en verbinding. Hoop op een glanzende toekomst was er in Amstelveen, waar op 14 mei een jongetje werd geboren dat zou uitgroeien tot een van de meest succesvolle deejays ter wereld, Martin Garrix.

Op 4 september 1996 opende Koningin Beatrix de futuristisch ogende Erasmusbrug
Op 4 september 1996 opende Koningin Beatrix de futuristisch ogende Erasmusbrug.

Succesvol platform

In Amsterdam kwam een jonge ondernemer enthousiast terug van een reis naar Amerika. Hij raakte daar gefascineerd door de gratis blaadjes waarin gebruikte auto’s en boten werden aangeboden. Hij vroeg zich af of in Nederland ook een markt voor gratis magazines zou zijn? Boris Hilberdink was een visionair ondernemer, want zijn geesteskind luidde het begin van een nieuw tijdperk in. Botentekoop werd het meest succesvolle platform voor de aan- en verkoop van boten.

Dit jaar vieren we het 25-jarig jubileum met veel leuke acties voor klanten en particulieren. Het Botentekoop team ziet 2021 als het begin van een nieuw tijdperk, waarin we met veel enthousiasme en innovatieve power zullen voortbouwen op de fundamenten van 25 jaar succes in de watersportwereld.

Op zoek naar een boot?

Op zoek naar een boot? Je vindt je droomboot op Botentekoop.nl. Bekijk ons grote, actuele botenaanbod. Of lees eerst nog meer watersportnieuws.