Wanneer je de kneepjes van het varen aan het leren bent, helpt het om goede vaargewoontes te ontwikkelen die je veilig houden en zorgen voor maximaal plezier op het water. Hoe meer je leert, hoe groter de kans dat je nieuwe en betere gewoontes zal willen ontwikkelen voor op het water. We zijn altijd op zoek naar betere manieren om het varen aangenamer te maken en het werk uit de hobby te halen. Lees verder voor ons beste advies over de meest nuttige vaargewoontes die je kan aannemen.

1. Bereid je voor en plan alles

Als je je best hebt gedaan, zou je alles wat je nodig hebt aan boord moeten hebben. Hieronder vallen zaken zoals een EHBO-kit, zonnecrème en zelfs een brandblusser, om er een paar op te noemen. Als je wilt genieten van je tijd op het water, moet je zeker weten dat je voorbereid bent op alle noodgevallen die kunnen voorvallen. Van het hebben van direct beschikbare contactinformatie voor noodgevallen tot het aan boord hebben van iemand anders die kan overnemen als jij niet meer kan varen. Het is van cruciaal belang om de juiste spullen aan boord te hebben en een plan voor alles wat maar fout kan lopen.

2. Doe regelmatige check-ups

Gebruik de checklist die je hebt gemaakt om je boot klaar te maken met alle essentiële zaken: je veiligheidsuitrusting, persoonlijke medicijnen, EHBO-kits, touwen en andere benodigdheden, enzovoort. Ga om de zoveel tijd door deze checklist heen en zorg ervoor dat je alles nog aan boord hebt en dat het in goede staat verkeert. Je moet dit natuurlijk niet elke keer dat je gaat varen doen. Één of twee keer per seizoen zou genoeg moeten zijn. Als je tussendoor iets opmerkt dat vervangen of aangevuld moet worden, doe dit dan voor je gemoedsrust.

3. Zorg altijd voor een scherp mes en voldoende touw

Er zijn tal van hulpmiddelen die je bij het varen kunnen helpen, maar dit zijn er twee waar u niet zonder kunt. Of je nu een overboord geslagen passagier moet binnenhalen of een langere lijn naar de wal moet gooien, een extra touw komt altijd van pas. Net zoals een mes van hoge kwaliteit dat onder andere deze touwen kan doorsnijden. Dit moet een sterk mes zijn, voor multifunctioneel gebruik en het moet altijd in een schede en op een veilige plaats bewaard worden.

Genoeg touw aan boord.

4. Simpelweg water toevoegen

We praten hier niet over het water waar je op gaat varen, hier gaat het om ervoor te zorgen dat je altijd genoeg drinkwater of drinkbaar water aan boord hebt. De zon en de hitte kunnen snel dehydratie veroorzaken en als er iets misloopt wil je niet te ver van wal zijn zonder enige bron van verfrissende hydratatie. Zorg ervoor dat je een voorraad water in flessen of kannen hebt en neem altijd meer mee dan je denkt nodig te hebben. Dit is een makkelijke en goedkope vaargewoonte om aan te nemen.

5. Pillen tegen de zeeziekte

Er is altijd wel iemand die een beetje misselijk wordt aan boord van een boot. Zelfs als je denkt dat je die persoon nooit zal tegenkomen, het duurt maar enkele minuten en kost slechts een paar euro’s om enkele pillen tegen reisziekte te halen en aan boord te hebben voor het geval dat. Op een dag zal iemand je dankbaar zijn. Check wel de houdbaarheidsdatum om de acht maanden, zodat je de pillen kan vervangen als ze zijn vervallen voordat ze gebruikt zijn.

6. Oefenen, oefenen, oefenen

Als het op varen aankomt, is er niets zo waardevol als oefening. Van het in kaart brengen en houden van de koers tot de ouderwetse vaardigheid gegist bestek, je kunt veel waardevolle tools en vaardigheden leren als je er de tijd voor neemt. Koop niet zomaar een boot en ga varen. Leer hoe je je vaartuig moet besturen, oefen het gebruik van je radar voordat je hem nodig hebt en lees over tips voor het handmatig in kaart brengen en de koersbepaling. Of je nu een kleine vissersboot hebt of een grote plezierjacht, je moet weten hoe je je boot moet bedienen en hoe je je kan navigeren op het water in elke situatie. Dat komt met de tijd, maar ook met een doelbewuste inspanning op het oefenen van je vaardigheden en het zoveel mogelijk leren over het varen en navigeren van je boot.

7. Zog verantwoordelijkheid

Iedere bootvaarder zal je vertellen dat één van de grootste regels van het varen is dat je verantwoordelijk bent voor je zog. Of je nu schade veroorzaakt aan andere boten, boeien of dokken, er zijn veel manieren dat je zog verkeerd kan gaan als je niet goed oplet. Je moet altijd je snelheid verminderen, wanneer je dichtbij andere boten bent of je in drukke wateren bevindt en je moet extra ruimte laten voor het zog te laten verdwijnen. Het maakt niet uit wat de borden aangeven (of niet aangeven), wat u ook denkt dat het geval is, de werkelijkheid is dat je uiteindelijk verantwoordelijk bent, ongeacht de omstandigheden.

8. Anticipeer en wees je bewust

Één van de beste vaardigheden die je kan ontwikkelen als bootvaarder is het vermogen om je op elk moment bewust te zijn van je omgeving en te kunnen anticiperen op wat er kan gebeuren. Dit is een vaardigheid die komt met de tijd en ervaring, maar het is een vaardigheid waardoor je veiliger zal zijn op het water en het zal je de geruststelling geven dat elk uitstapje veiliger is. Wanneer je oplet, kan je voorbereid zijn op dingen zoals seizoensgebonden of weekend gebonden drukte, potentiële ongelukken of noodgevallen die op komst zijn en nog veel meer. Je bestuurt een grote boot in een volledig nieuw gebied met zijn eigen regels en risico’s. Wees altijd op je hoede, zodat je veilig van je tijd op het water kunt genieten.

De kern van de zaak

Wanneer je nieuw bent in de watersport, of zelfs als je probeert om een meer verantwoordelijke en voorbereide watersporter te worden, zullen deze tips je op het juiste spoor zetten. Je kunt deze ook uitbreiden en andere vaargewoontes ontwikkelen voor je eigen voordeel. Leer de regels van het water en probeer zoveel mogelijk tips te krijgen van ervaren bootvaarders, zodat je een betere kapitein van je eigen boot kan worden en het meeste uit je uitstapjes kan halen, waar je ook gaat varen.