kayak

Elk nieuw jaar biedt nieuwe kansen je conditie op peil te brengen of je gewicht te beheersen. Train de feestdagen of een luie vakantie weer weg met deze top 10 in actiesporten.

actiesporten met sup

1 – SUP

Stand Up Paddling is in korte tijd razend populaire actiesport geworden terwijl het al een tijdje bestond. Vooral het laagdrempelige is aantrekkeliwww.zeilen.watersporters.nlde techniek van het staand peddelen is zo onder de knie.

Boards en accessoires vind je op Jobe Sports.

actiesporten met kitesurfing

2 – Kitesurf

Een fantastische actiesport waarbij je voort wordt getrokken door een vlieger terwijl je op een plank staat. De vlieger zit aan je harnas vast en trekt je vooruit of omhoog. Kitesurfen is al jaren de snelst groeiende sport ter wereld. Met een flinke vlieger maak je hoge sprongen en zijn snelheden tot 80 km per uur mogelijk. Daarom is het belangrijk om altijd kitesurflessen te nemen om ongelukken te voorkomen.

Lessen vind je op kitesurfles.nl

actiesporten met wakeboard

3 – Wakeboard

Wakeboarden is een van de actiesporten die door vele liefhebbers wordt beoefend. Het optreden van ervaren wakeboarders is spectaculair om te zien. Je kunt kiezen om door een boot of kabel voortgetrokken te worden. Wakeboarden vereist totale lichaamsbeweging, elke spier wordt gebruikt. Technisch is het ook een veeleisende sport. Er worden gecompliceerde sprongen uitgevoerd. Een goede conditie is erg belangrijk bij de uitvoering van deze sprongen.

Meer over wakeboarden: www.wakeboardnieuws.nl
Op zoek naar een wakeboardboot? botentekoop.nl/rubriek/motorboten

actiesporten met zeilen

4 – Zeilen

Niet voor niets is zeilen een van de Olympische actiesporten. Natuurlijk is een stukje toeren over een vlakke plas uitermate ontspannend. Vechten op de millimeter in een zwaar overtuigde 49er is dat weer niet. Wedstrijdzeilen vereist veel tactisch inzicht en de spierkracht om dat in praktijk te brengen. Het is een ervaringssport dus veel oefenen is het devies.

Wedstrijden en zeilscholen vind je op www.zeilen.watersporters.nl
Op zoek naar een zeilboot? botentekoop.nl/rubriek/zeiljachten

actiesporten met surfing

5 – Golfsurfen

De surfscene in Nederland is een van de snelst groeiende actiesporten, steeds meer mensen vinden hun geluk in deze magische sport, en steeds meer mensen beseffen dat je ook in Nederland prima kan surfen. De wat grimmig ogende Noordzee aan onze uitgestrekte stranden biedt onder de juiste weersomstandigheden veel mogelijkheden. Sinds 2007 geeft Surfana surfles in Zandvoort. Met de beste materialen vanaf een locatie midden op het strand.

Meer informatie op www.surfzandvoort.nl

actiesporten met kayak

6 – Kayak

Ook in ons vlakke land zijn locaties te vinden waar je met een beetje verval of branding de kick van een wildwaterbaan kunt ervaren. In Hardenberg is er één. Het verval van de Vecht wordt daar gebruikt om te trainen voor wat een echt wilde rivier te bieden heeft. Die zijn niet zo ver weg. In de Eifel of de Ardennen is nog steeds dichtbij veel te beleven. Europagaai is organisator van sportieve wildwatervakantie en bruisende kanoavonturen in Europa en daarbuiten.

Meer informatie vind je op www.europagaai.nl

actiesporten met roeien

7 – Roeien

Vrij op het water aan je fysieke en mentale conditie werken. De actiesport roeien biedt je een optimale outdoor beleving, alleen of met een roeimaatje, een groep vrienden of collega’s.  Bij de roeibeweging gebruik je al je spiergroepen voor een hoog calorieverbruik. En dat met een minimale belasting van je gewrichten. Roeien is dan ook wetenschappelijk aantoonbaar een van de beste workouts. Je kunt natuurlijk lid worden van een vereniging of eens bij Rowness een kijkje nemen. Dit nieuwe initiatief biedt roeiboten in abonnementsvorm aan zodat je kunt gaan wanneer je wil.

Meer informatie op www.rowness.nl

actiesporten met windsurfing

8 – Windsurf

Windsurfen heeft veel weg van zeilen, je maakt eigenlijk dezelfde manoeuvres. En net als bij het zeilen heb je een zeil, giek en een mast. Toch is windsurfen een compleet andere manier van actiesporten. Bij windsurfen ben je nog meer afhankelijk van wind als bij zeilen het geval is. Eind jaren ‘70 kreeg de sport ook in ons land voet aan de grond. Begin jaren ‘80 werd het echt populair en groeide zelfs uit tot een Olympische sport. Na een mindere periode is winsurf tegenwoordig weer helemaal terug, wellicht dankzij de Olympische sucessen van Dorian van Rijsselberghe.

Alles over windsurf op www.windsurfing.nl

actiesporten met sloeproeien

9 – Sloeproeien

Echt iets voor bikkels, zowel mannen als vrouwen, is de actiesport sloeproeien. Een team roeiers geeft alles aan de riemen onder leiding van een stuurman of -vrouw in verschillende types sloep zoals ze vroeger waren. Dat kunnen reddingsloepen zijn, spiegelsloepen, whalers of een afgeleide daarvan. De boten worden gemeten en krijgen een handicap zodat eerlijk tegen elkaar gevaren kan worden. Zo’n 200 teams zijn in Nederland actief in deze inmiddels volwassen tak van sport.

Meer informatie op www.sloeproeien.nl

actiesporten met flyboard

10 – Flyboard

Duik met Flyboarden als een dolfijn door het water of vlieg als een superheld door de lucht. Het is een van de actiesporten met een hoog showgehalte. Door de staart van een waterscooter onder een plank te bevestigen met een rubber slag ertussen kun je op een hoogte van ca 12 meter allerlei trucs uithalen. Bo Krook is onze nationale flyboardheld en heeft van deze hype een volwaardige sport gemaakt.

Lessen , demo’s of een show boek je op www.flyboardteam.com