Vaarroute Alde Feanen


Er zijn vele manieren om Nationaal Park De Alde Feanen te verkennen, maar het mooist is dit toch met een bootje. In de fascinerende Friese natuur kun je het dagenlang uithouden. Of het nu stormt of zonnig weer is, in de Alde Feanen verandert het uitzicht per minuut.

In het bezoekerscentrum de Alde Feanen zijn verschillende folders en toeristische kaarten verkrijgbaar, want je kunt er wandelen, fietsen en natuurlijk varen. Het grootste deel van het natuurgebied is vrij toegankelijk, maar je mag absoluut nergens in het riet afmeren.

Vaarroute De Alde Feanen
De Alde Feanen verkennen

Aanlegplaatsen

Op veel plekken zijn aanlegplaatsen van de Marrekrite. Hier kun je zelfs met wat grotere jachten, midden in de natuur overnachten. Zeilboten en grotere motorboten hebben in de vele kleine vaartjes last van beperkte diepgang. Voor hen zijn de ruimere meren als de Saiterpetten en de Grutte Krite ideaal. Van 1 maart tot en met 15 mei zijn een aantal gebieden afgesloten vanwege de broedperiode en pleisterende watervogels.

Er zijn verschillende vaarroutes mogelijk. Wij kiezen voor een korte route, die in een paar uurtjes te doen is. Wij willen vooral vogels kijken en dan is het fijn dat er hier veel aanlegplekken zijn, waar je rustig op de natuur kunt focussen.

bungalowpark it Wiid in Eernewoude
Bungalowpark it Wiid in Eernewoude

It Wiid in Eernewoude

Een van de mooiste vertrekplekken voor deze vaarroute is bungalowpark it Wiid in Eernewoude. Daar huur je huisjes met sloep of met een sloep, een kano, supplanken en een waterfiets. Wij trekken er met een kleine lage sloep op uit, die is gemakkelijk te varen, maar heeft als nadeel dat je soms vooral tegen de rietkragen aankijkt in plaats van er overheen. De Alde Feanen leent zich uitstekend voor tochten op de Supplank of in de kano, want daarmee verstoor je de natuur het minst. Voor kleine roeibootjes en kano’s is een aantal gebieden toegankelijk gemaakt, die voor gemotoriseerde boten verboden zijn.

Skûtsjes

Vanuit het Wiid steken we over naar het water tegenover het rondvaartbedrijf Friesia. Aan het eind is het skûtsje museum gevestigd. Pronkstuk van de collectie is het houten skûtsje Aebelina. Dit is een replica van het skûtsje, dat in 1861 werd gebouwd door Eeltje Holtrop van der Zee, de Rembrandt van de Friese jachtbouw. Het originele schip was zo snel, dat het niet meer aan wedstrijden mocht meedoen.

‘Moderne’ skûtsjes uit het begin van de 20e eeuw zijn van staal en er zijn bijna geen houten skutsjes meer. Vrijwilligers zeilen met groepen op de Aebelina en daarbij wordt de elektromotor zo min mogelijk gebruikt.

Het houten skûtsje Aebelina
Het houten skûtsje Aebelina

Vogelkijkhutten

We varen langs het dorp Earnewâld. Op de hoek lonkt het terras van Hotel Princenhof, maar we bewaren de dorstlessers voor de terugtocht. We gaan over de Langesleat en slaan linksaf naar de Saiter Petten. Hier bevindt zich de eerste van de drie vogelkijkhutten op de route. Het schijnt dat er hier zeearenden voorkomen, maar helaas laten de ‘vliegende deuren’ het vandaag afweten.

Vogelkenners nemen in het Nationale Park regelmatig klepperende lepelaars, grutto’s, buizerds en slechtvalken waar. Wij spotten vooral opvallend luidruchtige ganzen en eenden. Het geluid is oorverdovend, de dieren communiceren hier als marktkooplui. Als we de motor starten verstomt het geluid even, om vervolgens langzaam weer aan te zwellen.

Vaarroute De Alde Feanen
Vaarroute De Alde Feanen

Ruime water van Sânemar

Door de Sytse-Maaikesleat varen we langs het drassige laagveengebied en kiezen voor de spannende route door bosachtig gebied naar het ruime water van het Sânemar. Aan het eind zien we bij de Ule Krite een aanlegplaats. Hier oriënteren we ons weer op de kaart en krijgen de tijd om de harmonie van recreatieve kaveltjes en de natuur te bewonderen. We vervolgen onze weg over de Folkertssleat en varen langs paarsige moerasbossen en diepgroene graslanden. Op het Hânsmar leggen we aan bij het Fintsje om met de verrekijker de lucht en het riet af te speuren naar bijzondere vogels. Aalscholvers zijn hier in overvloed. Hier schijnen ruim 350 paren te broeden.

Via de smalle doorvaart op het Hânsmar kuieren we naar de Oksepoel, het eerste deel van merencomplex de Grutte Kritte. We passeren de Kop van Jacobi en varen over de Geau en de Krûsdobbe weer naar de Fokkesleat. In de verte schitteren de bierglazen van de Princenhof in de zon. Die aanblik kunnen we niet weerstaan. We vinden een aanlegplek en constateren dat het in Eernewoude goed toeven is. Overweldigend mooie natuur, een boot en een biertje, wat wil een mens nog meer?

Groot aanbod boten

Op zoek naar een boot waarmee je de Alde Feanen kunt ontdekken? Bekijk hier het huidige aanbod. Nog meer leuke vaarroutes vind je hier.