“Heb je wel eens van de Woude gehoord?”, vroeg een collega. “Dat is zo uniek, daar moet je eens naartoe varen!” De Woude is een vrij onbekend dorpje in het midden van de driehoek Alkmaar Haarlem Amsterdam pal achter het Alkmaardermeer. We gaan op onderzoek uit.

Op een stormachtige zomerdag vertrekken we met een sloep vanaf de haven van de ARZV in Akersloot. Direct na de havenuitgang klotsen de golven tegen de boot. Het is hier onstuimig, dus besluiten we de luwte op te zoeken.

Beroepsvaart

We varen het meer op tot de Kalverstraat, een korte passage tussen twee eilanden. Achter ons nadert een groot schip. De beroepsvaart gaat vanuit de Zaan over het Alkmaardermeer, want dit is de verbinding met Alkmaar en de kop van Noord-Holland.

Het meer is leeg. In de verte ligt Erfgoedpark De Hoop, een paar grote groene schuren met rode daken. Hier is geprobeerd een tweede Zaanse Schans te maken, met werkplaatsen voor houten boten en molen, want de eerste molens waren getekend door iemand uit Uitgeest, maar het is nooit van de grond gekomen. Nu is het plan om er bedrijfspanden te maken onder de titel Klein Nijverheid. In Uitgeest is de zeilschool, vind je sloepverhuur en de befaamde jachthaven van Zaadnoorddijk. Op het meer zijn 4 watersportverenigingen, de ARZV, De ZZV van het eiland, De Zaanse Onderlinge met een haven aan de Zaan met een eigen starttoren, en de ZVU in Uitgeest.

De Stierop in

Vanaf het Alkmaardermeer varen we de Stierop in. Daar is de scouting en zie je meestal activiteit. Op deze vroege ochtend is het er nog stil. We varen verder en komen bij de Zaan. Talloze vrachtschepen slaan af richting het meer, wij gaan linksaf naar West-Knollendam. Een visser in een trapkano haalt net een voorntje binnen. Hij maakt met zijn telefoon een foto voordat hij het arme beest weer in het water terugzet.

We varen verder over de 3,7 km lange vaart naar Spijkerboor, maar we gaan niet door naar de Rijp. We varen naar Oost en West Graftdijk, bakboord uit. Het riet staat hoog, we kunnen vanuit onze sloep nauwelijks de polder in kijken. Dat geeft het gevoel alsof we door een lange groene gracht varen. Af en toe zetten we de motor uit om te genieten van alle natuurgeluiden, zoals het ruisen van het riet.

Starnmeerpolder

De polder aan onze linkerkant is de Starnmeerpolder. Rechts ligt Oost Graftdijk. Het dorp is een aaneenschakeling van mooie groengeschilderde huisjes met witte windveren aan het dak op de dijk. Even verderop ligt in de diepte een modern vakantiepark en op de dijk staan bootjes en een prachtige oude Volvo te koop aangeboden.

De Vinckhuysenschool

We passeren de Vinckhuysenschool aan de vaste wal bij West Graftdijk. Het een schooltje waarvan de leerlingen uit de polder elke schooldag met een stalen bootje worden overgezet. Plannen om dit pontje vanwege de kosten te schrappen zijn destijds mede door aandacht in de Telegraaf tegengehouden. Ook dit is een aantrekkelijk dorp met een klein haventje. Zonnepanelen op de schuine daken zijn hier enorm populair. Je kunt hier afslaan richting de Eilandspolder, een mooie plek om ’s winters te schaatsen.

Alkmaardermeer

Beschermd werelderfgoed

De Schermer is een beschermd werelderfgoed vanwege het unieke landschap. We gaan onder de hoge Kogerpolderbrug door en slaan linksaf, richting het Alkmaardermeer. Aan de woudhaven liggen tientallen schepen, vooral veel oude stalen kruisers. In het gras in de luwte zitten Bert en Hans, twee mannen op leeftijd die ieder met hun eigen bootje en een hondje samen door Nederland trekken. Een half jaar geleden werden ze binnen twee maanden allebei weduwnaar. Nu varen ze samen rond, lezen een boek, eten samen, drinken een borreltje en halen oude herinneringen op. Aan de overkant is een van de twee trailerhellingen aan het Alkmaardermeer. De andere is in Akersloot.

Eiland De Woude

Aan onze linkerkant ligt De Woude, na Texel is dit het een na grootste eiland van Noord-Holland, ruim 250 hectare omgeven door zoet water. Alleen het oostelijke gedeelte is bewoond. Op het eiland zijn verder alleen een paar tot villa verbouwde boerderijen. Eilandbewoners zijn vooral stedelingen die dichtbij, maar onder de aanvliegroute van Schiphol hun rust zoeken.

De andere helft bestaat uit oorspronkelijke bewoners, maar veel boeren hebben hun agrarische heil elders hebben gezocht. Want het leven op het eilandje is niet helemaal zonder zorgen, want je kunt het alleen met de boot of een pontje bereiken.

Alkmaardermeer

Het leven op De Woude

Boten zijn in dit gebied niet weg te denken. Er is een restaurantje, ’t Kombof. Als daar ’s avonds een feestje is worden de gasten met roeiboten naar de vaste wal gebracht, want het pontje vaart niet meer na 23 uur. Volgens de uitbater van restaurant de Woude is er de laatste jaren wel veel veranderd. Mooie huizen, dat wel, maar met dikke hekken er omheen.

Er komen veel toeristen die de vogels bekijken in het voorjaar. Er zijn een paar Bed and Breakfasts met Paardenkar of pipowagen waar de gasten in kunnen overnachten. De rust: je krijgt een vakantiegevoel zodra je op het pontje staat. Er loopt geen inbreker met een televisie onder de arm het pontje op. Het is een hechte gemeenschap met gezamenlijke feesten zoals Woude culinair en een sloep waarmee de sloepraces worden gevaren, Met crowdfunding bij elkaar gespaard, een herenteam en twee damesteams. Groen, wijds, maar ook dicht bij Alkmaar Haarlem en Amsterdam. Alleen voor het gemeentehuis moet je naar Castricum.

Een groot aanbod

Op zoek naar een boot waarmee je deze vaarroute kunt varen? Bekijk hier het huidige aanbod