Alm Kotter Droomboot

In 2005 werd Willem 65. Tijd om na 53 jaar beroepsvaart met zijn vrouw Christine te genieten van de pensioenvrijheid. Samen droomden ze van reizen naar de Zwarte Zee, over de Donau en dwars door de Balkan. Avonturen waarvoor Willem een Alm Kotter liet bouwen, waarin een halve eeuw aan binnenvaartervaring werd verwerkt.

Als iemand weet wat hard werken is, dan is het Willem wel. Op zijn twaalfde al stapte hij aan boord bij zijn vader om het vak van binnenvaartschipper te leren. Na zestien jaar varen op de binnenwateren opende hij in 1980 zijn eigen bevrachtingskantoor in de Rotterdamse haven en in 1990 nog een in het Duitse Duisburg. Maar hoe hard werken dat ook was, de meeste zweetdruppels parelden pas echt kort na zijn pensioen van het voorhoofd.

‘Alsof mijn kindje gedoopt werd’

“Een half jaar lang werkte ik aan boord mee aan de bouw van My Christine. Op de werf in Werkendam sliep ik ’s nachts in mijn Trawler. En van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat ging ik met onze droomboot aan de slag. Bij de tewaterlating voelde het alsof mijn kindje gedoopt werd. Er zit echt een stuk van mijn ziel in dit jacht en meer dan vijftig jaar aan binnenvaartervaring.”

My Christine is echt gemaakt voor lange reizen.
My Christine is echt gemaakt voor lange reizen.

‘Niet onder moeders tafelkleed verstopt’

Ervaring komt in de eerste plaats tot uiting in de machinekamer. “Die zit bij de meeste jachten verstopt onder moeders tafelkleed. Maar niet bij My Christine. Bij ons is de machinekamer een overzichtelijke ruimte die van buiten toegankelijk is.” Drie dieseltanks met een gezamenlijke inhoud van zo’n 4.000 liter, een dagtank van ca 100 liter met automatische volpompinrichting, extra dieselfilters, een 6 cilinder 135pk Perkins diesel, een geïsoleerde 9 KW Kohler generator, een Mastervoltsysteem, Kabola verwarming, hydrofoor, separate accu’s voor boeg- en hekschroef. Het is allemaal in de machinekamer te vinden.

‘Een stuurhuis dat voelt als binnenvaartschip’

“My Christine is echt gemaakt voor lange reizen. Ook qua besturingstechniek is deze Alm Kotter tot in detail uitgedacht.” De boeg- en hekschroef zijn ook aan dek te bedienen en het jacht beschikt over twee marifoons, radar, elektronische vaarkaart, AIS met transponder, GPS-ontvanger, stop en go-bediening voor de generator en een kompas-stuurautomaat die ook te bedienen is met joystick. “Met zoveel techniek in het stuurhuis lijkt het alsof je een binnenvaartschip bestuurt. Een machtig gevoel.”

Ook wat betreft luxe en comfort aan boord liet Willem niets aan het toeval over.
Ook wat betreft luxe en comfort aan boord liet Willem niets aan het toeval over.

‘In vakanties complete landen doorkruisen’

Helaas voor Willem overleed de man, die de zaak van hem zou overnemen. “Daardoor kwam mijn echte pensioen pas tien jaar later.” Desondanks beleefde hij met vrouw en hond prachtige momenten aan boord. “Omdat we elke zomer Nederland, België, Duitsland, Frankrijk doorkruisten, voeren we toch nog zo’n 24.000 km met My Christine. We bezochten de mooiste steden via het water en onderweg genoten we van de zon en de vrijheid.”

‘Slapen op een wolkendek’

Ook wat betreft luxe en comfort aan boord liet Willem niets aan het toeval over. Het hele schip beschikt over stahoogte van 220 cm en over 220 Volt, op twee luie stoelen is het heerlijk achteroverleunend tv kijken en in een bed van 1.75 cm breed voelt slapen aan als liggen op een wolkendek. “In combinatie met de ruime keuken, toiletten en badkamer is My Christine een kleine woning op het water.”

Met pijn in het hart neemt Willem nu afscheid van zijn pensioencadeau uit eigen zak.
Met pijn in het hart neemt Willem nu afscheid van zijn pensioencadeau uit eigen zak.

‘De eerste verf zit er nog onbeschadigd op’

Met pijn in het hart neemt Willem nu afscheid van zijn pensioencadeau uit eigen zak. “Ik ben schipper in hart en nieren en mis het water nu al. Maar aan alles komt een eind. Ik word 80 jaar. Een paar jaar terug verkochten we onze prachtige woonboerderij al om in een appartementje te gaan wonen. Nu is het moment gekomen om ook My Christine van de hand te doen. Vroeger bouwden we ons leven langzaam op. Nu zijn we aan het afbouwen.”

De nieuwe eigenaar krijgt een pareltje in handen. “We hebben een eigen schiphuis. My Christine is alleen buiten geweest als we aan boord waren. De eerste verf zit er nog op, praktisch onbeschadigd. Voor een bereikbaar budget, krijgt de koper enorm veel kwaliteit, luxe en comfort.”

My Christine ligt momenteel in de thuishaven van Willem en Christine. Maak een afspraak voor bezichtiging en stap aan boord van de Alm Kotter 1500 AK.

Voor meer informatie: 4beaufort.nl.

Vind jouw droomboot

Benieuwd welke boten er nog meer te koop staan bij Jachtmakelaardij 4Beaufort? Bekijk hier het aanbod. Op zoek naar een nieuwe of gebruikte boot? Bekijk ons grote botenaanbod. Daar zit vast de boot van je dromen tussen. Natuurlijk kun je ook al onze boottesten bekijken, of het laatste watersportnieuws.