Een anker behoort tot de standaarduitrusting van iedere boot. Maar zonder vaarbewijs geldt er geen verplichting om ordentelijk ankergerei aan boord te hebben terwijl Ankeren toch echt goed van pas kan komen.

Ankeren kan reuze leuk zijn. Op een stille plas, ondergaande zon en weer ontwaken in een frisse ochtenddauw. Prachtig. Minder Hollands maar wel nuttig is met een hekanker de boeg haaks op de kade aanleggen. Zo heb je geen medevaarders langszij te gast die over alles heen moeten klauteren om aan land te komen. Bittere noodzaak kan een anker ook zijn. Veel wind, pech, en een naderende lagerwal kan het verschil maken tussen stranden op de keien of iets aan die pech doen, aan een anker.
In alle gevallen is een betrouwbare houdkracht wel zo kalmerend. Dit bereik je met ankergerei die in lijnlengte en in gewicht of afmeting past bij de waterverplaatsing en windvang van de boot. Dan zijn er ook nog verschillende soorten.

Stokanker

Het traditionele anker, herkenbaar, veel gebruikt voor tattoo’s. Toch komt het in de pleziervaart minder vaak in beeld, wel op traditionele schepen.
ankeren

Ploegschaaranker

Als hoofdanker een echte allrounder. Moeilijke ankergronden met plantengroei of een harde zandbodem vormt geen probleem. Bij druk- en richtingsveranderingen graaft het ploegschaaranker zich snel weer opnieuw in. Het bergt goed op de boeg, lastiger in een bakskist.
ankeren

Plaatanker

Met grote vloeien meer houdkracht bij minder ankergewicht en ankerafmetingen. Ook in zand, kiezel en modder. Goede keus als tweede (hek)anker of voor kleinere boten. Het bergt plat op, een vaste plek aan de boeg is minder makkelijk.
ankeren

Delta anker

Met brede vloeien en zonder bewegende delen is het Delta anker een combinatie van een ploegschaar- en een plaatanker. Het graaft zich gemakkelijk in en vertoont ook op een moeilijke ondergrond een goede houdkracht. Bergt op de boeg

ankeren
Boat anchor (Danforth)

Aluminium

Ook een plaatanker maar dan uit lichtgewicht aluminium. Makkelijk te hanteren, een kleinere maat kun je ver uitwerpen. Op harde zandgrond komt het anker zonder kettingvoorloop niet zo uit de verf. Het bergt net als een plaatanker plat op
ankeren

Paraplu anker

Inklapbaar dus reuze handig opbergen en ook nog eens supervoordelig. Een ketting is niet strikt noodzakelijk. Ideaal voor kleine boten alleen is de houdkracht slecht en graaft dit type anker zich niet zo goed in. Om hier prettig mee te kunnen ankeren is een maatje groter altijd beter.