Antaris 55E

De Fifty5 is een van de meest succesvolle modellen van de Friese Antaris werf. De kleine variant op de Sixty6 en de Seventy7 is modern gelijnd, geschikt voor snelvaren en stabiel. Het relatief vlakke onderwaterschip maakt de boot ook geschikt voor elektrisch varen. Daarom in deze boottest de Antaris 55E met een inboard elektromotor.

Nu sloepen en tenders met een stekker populairder worden, passen werven steeds vaker bestaande modellen aan voor het fluisterstille varen. Wat houdt mensen tegen om elektrisch te varen? Onbekendheid met de moderne mogelijkheden kan een rol spelen. Zo is de actieradius dankzij de moderne accu’s nauwelijks meer een probleem. Bovendien zijn de motoren stil en absoluut storingsvrij.

Varen in de Antaris 55E
Varen in de Antaris 55E

De prijs van de Antaris 55E

Maar er is ook nog de prijs. De elektrische Fifty5 met 450 Ah accupakket is bijna €6.000 duurder dan standaardaandrijving met een tweecilinder 12pk diesel. Die meerprijs verdien je met de lagere brandstofkosten nooit terug.

Deze elektrische Fifty5 kost rond de €40.000. Dat is niet goedkoop, maar het is dan ook een buitengewoon goed doorontwikkeld product, met een degelijke constructie, prima afwerking en een hoog comfortniveau. Voor de voeding van de compacte 5kW, 48V Waterworld aandrijving zijn een Victron Titan 50 Amp lader en 16 Trojan deep cycle loodzuur accu’s van in totaal 450 Ah en 448 kilo geplaatst. De zware accu’s zijn centraal in de boot onder de opstaptreden en de motorkist ondergebracht.

Veel ruimte van binnen
Veel ruimte van binnen

Grote breedte

Kenmerkend voor de Fifty5 is de relatief grote breedte, waardoor de boot heel stabiel is en je binnenin veel ruimte hebt. Er zijn veel opbergplekken onder de banken en onder de opstaptreden. In plaats van een kabelaring rond de boot is de Fifty5 voorzien van een stevige rubberen stootrand.

Deze Antaris is veruit de stilste van de vijf recent geteste elektrotenders. De elektromotor onder de ruime motorkist is aangesloten op een vaste schroefas. De belangrijkste bron van geluid is de ronddraaiende propeller en onder de dikke bodem wordt het gezoem bijna geëlimineerd. De boot is super simpel te varen en mak als een pasgeboren lammetje. Maar schijn bedriegt. Als je volgas vaart, haal je met gemak 11 km/u en als je wat rustiger vaart, zo rond de 8 kilometer per uur, kun je dat een volle dag blijven doen.

Opbergplekken onder de banken
Opbergplekken onder de banken

Conclusie Antaris 55E

De Antaris 55E is een compacte, maar goed verzorgde boot met een chique uitstraling. Fijn varend en fluisterstil. Precies zoals hoort in een moderne elektrische tender.

Cijfer: 8.4

Constructie ****
Comfort & Ruimte ****
Ergonomie ****
Afwerking ****
Vaareigenschappen ****
Prijs / Kwaliteit ***

Technische gegevens

Lengte: 5.90 m.
Breedte: 2.50 m.
Diepgang: 0.60m.
Doorvaarthoogte: 1.00 m.
Waterverplaatsing: 1.100 kg
Motorisering: vanaf 12pk diesel of 5kW elektrisch

Prijs vanaf: €33.000 (diesel), €39.000 elektrisch
Meer info: www.Antarisboats.com

Boottest Antaris 55E
Boottest Antaris 55E

Groot aanbod sloepen

Op zoek naar een nieuwe of gebruikte sloep? Bekijk hier het huidige aanbod.
Meer boottesten bekijken? Klik dan hier.