arka

De gemeente Giethoorn was er als één van de eerste bij om elektrisch varen te stimuleren. De herrieschoppende benzinemotoren van de verhuurvloot werden daarom met enige dwang in rap tempo vervangen door geluidloze elektromotoren. Als Gieterse hofleverancier van deze vloot was Arka Electric propulsion systems daar in hoge mate verantwoordelijk voor met een op het doel toegesneden elektrische aandrijving.

De voorsprong die Arka met het elektrificeren van rondvaart en verhuurboten heeft verkregen is niet meer uit handen gegeven. Want hoe simpel een elektrische in- of outboard ook lijkt, er is een hele ontwikkeling aan vooraf gegaan. Zowel in de hardware als in het rekenwerk om een goede range te kunnen waarborgen. Ook zijn er veiligheidsaspecten die van onbesproken gedrag dienen te zijn. Wanneer je stroom verbruikt in een natte omgeving, veelal in een goed geleidende aluminium boot, kan een misser in de installatie vervelende gevolgen hebben. Harry Arendshorst, directeur van Arka Electric Propulsion Systems, voorkomt dit. De kennis die Arka in de beroepsvaart heeft opgedaan, maakt dat er voor de pleziervaart compacte, sterke en veilige elektromotoren beschikbaar zijn. Arka motoren zijn daarmee een volwaardig alternatief voor een verbrandingsmotor in zowel kleine als grotere boten.

Arka Electric Propulsion Systems

Borstelloze Synchroon Motoren

In de huidige range van Arka staan de nieuwste borstelloze synchroon motoren en een speciaal ontwikkelde elektronische Sevcon motorregelaar centraal. Hiermee zorgt deze winnende combinatie voor een uitzonderlijk hoog rendement van maar liefst 96%. Een percentage waar een benzine of dieselmotor niet aan kan tippen en waarmee de vaartijd of energieverbruik gemaximaliseerd zijn.

van vossen

Maatwerk

Arka levert maatwerk. Dat begint bij het kiezen van de juiste motorisering. Outboard, inboard met een schroefas, een POD motor onder de boot of een hybride systeem. Vervolgens volgt de keuze van het accupakket, het juiste laadsysteem en een propeller met de specs die bij de boot passen. Arka beschikt over een uitgebreid dealernetwerk die allemaal exact weten waar ze mee bezig zijn. Voor de pleziervaart leveren en installeren deze dealers de complete set, geheel vaarklaar. Op de website van Arka kun je daarvoor een stappenplan volgen waarmee inzichtelijk wordt gemaakt welke installatie bij de opgegeven boot en vaargedrag past. Speciaal voor doe-het-zelvers verzorgt Arka de ingebruikname van de installatie, waardoor er zekerheid is dat het systeem correct is geïnstalleerd.

Service is ook een belangrijk punt in de dienstverlening van Arka. Met het dealernetwerk ben je verzekerd van een snelle en adequate oplossing. Arka biedt 2 jaar garantie op de systemen. Met een service-overeenkomst kan deze garantieperiode verlengd worden tot 5 jaar.

Arka Electric Propulsion Systems

Arka Electric Propulsion Systems Outboards

Arka buitenboordmotoren zijn geschikt voor de verhuur. Leg er zo’n plastiek of carbon gevalletje naast en je ziet waarom. De constructie is hufterproof, bestand tegen een hard leven. Dat je hiermee een solide outboard in huis haalt spreekt voor zich. Arka motoren zijn leverbaar als kort-, middel-of langstaart zodat het altijd goed past. Optioneel te voorzien van een afstandsbediening met gashendel, contactslot of een batterijmonitor.

Naast de uitvoering als buitenboordmotor, is het ook mogelijk om deze als POD onder de boot te monteren. Dit kan zowel als roerpropeller of in een vaste opstelling. De roerpropeller geeft een betere bestuurbaarheid, met name bij het achteruitslaan. Een vaste POD met een roer erachter heeft weer als voordeel dat je zonder aandrijving nog steeds kan sturen.

Arka Electric Propulsion Systems

Arka Inboards

Vrijwel ieder schip kan worden uitgerust met een Arka binnenboord elektromotor. De compacte motoren zijn in iedere machinekamer probleemloos te plaatsen. Arka motoren kunnen als hoofdaandrijving direct op de schroefas, als serie hybride met een generator die de accu’s laadt wanneer nodig of als parallel hybride, naast een dieselmotor op dezelfde schroefas. Toepassingen waar veel ervaring in de beroepsvaart mee is opgedaan en wat voor iedere boot exact berekend en uitgewerkt kan worden. Wanneer hermotorisering van een motor- of zeiljacht in zicht komt, is dit een overweging waard. Elektrisch varen is tenslotte stil, schoon en toekomstbestendig.

Meer informatie:

Arka Electric propulsion systems

Beulakerweg 169b

8355 AG Giethoorn

0521 36 1099.

info@arka.nl

www.arka.nl