Bente 24

De Bente 24 is ontwikkeld omdat de Duitse blogger ‘Digger Hamburg’ op zoek was naar een basale zeilboot voor hem en zijn hond Polly. Stephan Boden, de blogger wilde drie tot vier maanden op zijn boot verblijven en er grotere tochten mee maken.

Via via ontmoette hij Alexander Vrolijk, zoon van de bekende jachtontwerper Rolf Vrolijk. Samen met de Hogeschool van Hannover kwam Vrolijk tot een verrassend nieuw concept. Het meest opvallende aan de Bente 24 is de ‘dodger’, de vaste deels doorzichtige buiskap. In combinatie met de multiknikspant rompvorm geeft dit de Bente een modern en stoer uiterlijk.

Om het masculiene uiterlijk te benadrukken is de geteste boot voorzien van fraaie laminaatzeilen.
Om het masculiene uiterlijk te benadrukken is de geteste boot voorzien van fraaie laminaatzeilen.

Out-of-the-box cruiser

De Duitse Bente 24 heeft het verrukkelijke uiterlijk van een superspeedy racer. Maar niets is wat het lijkt op deze out-of-the-box cruiser. De spiegel van de boot is breed en je stuurt met een fors bemeten helmstok. Het vrijboord van deze hand lay-up gebouwde polyester boot is hoog en voorop de ‘wavepiercing’ boeg prijkt een forse gennakerboom. Om het masculiene uiterlijk te benadrukken is de geteste boot voorzien van fraaie laminaatzeilen. Voor de voortstuwing kan worden gekozen uit een elektro- of benzine buitenboordmotor tot 5 pk.

Sober interieur

Het interieur van de Bente blinkt uit in soberheid. Binnen zijn het hoofdspant en de wantputtings plus moeren van het dekbeslag zichtbaar. Midden in de kajuit staat een forse rvs-stempel waar de mast op rust. Er is weinig opbergruimte, wel vind je er vier slaapplaatsen en een chemisch toiletje. De kajuit is maar 1,45 m hoog en dan wordt het voordeel van de dodger duidelijk, want onder de vaste buiskap heb je 1,85 m stahoogte. Waarschijnlijk wordt deze in de toekomst afneembaar gemaakt, zodat de gennaker sneller geborgen kan worden. Tijdens de test bleef deze dan ook in de tas.

De Duitse Bente 24 heeft het verrukkelijke uiterlijk van een superspeedy racer.
De Duitse Bente 24 heeft het verrukkelijke uiterlijk van een superspeedy racer.

Vaareigenschappen

Onder de lastige omstandigheden van de testdag, vlagerige wind met uitschieters tot 6 Bft. kwam de boot niet echt op snelheid. Ook bleek de Bente op de aan de windse koers gemakkelijk uit het roer te lopen. Ter verdediging moet worden gezegd dat ongereefd, met alle 33,5 m2 werd gezeild. Conclusie was dat de trim van dit prototype nog een paar aanpassingen nodig heeft. De prijs van deze Spartaanse Bente 24 is laag, want deze begint bij 33.000 euro. Bijzonder is dat je voor een proefvaart moet betalen. Dat schrikt dagjespubliek af, maar is voor potentiele klanten van deze oogstrelende cruiser zeker aan te raden.

Conclusie Bente 24

Cijfer 6,1

Comfort & Ruimte **
Ergonomie ***
Afwerking **
Vaareigenschappen **
Prijs / Kwaliteit ****

Technische Specificaties

Lengte o.a.: 7,55 m
Breedte: 2,75 m
Diepgang: 1,45 m
Waterverplaatsing: 1.350 kilo
Zeiloppervlak a.d. wind: 33,5 m2
Motor: outboard max 5 pk
Prijs vanaf: € 33.000

Aanbod Bente

Benieuwd naar het huidige aanbod van Bente? Bekijk hier welke te koop staan. Nog meer boottesten bekijk je hier.