Bestevaer 53

Al 20 jaar bouwt KM Yachtbuilders aluminium zeiljachten van 40 tot 100 voet. En vanaf volgend jaar wordt er een aluminium motorjacht van 53 voet aan het portfolio toegevoegd van de werf in Makkum. Samen met de ontwerpers van Dykstra Naval Architects in Amsterdam is er het afgelopen jaar gewerkt aan een nieuw ontwerp.

Een hechte samenwerking was er al met het architecten bureau omdat zij ook de ‘Bestevaer’ zeiljachten ontwerpen. Daarom was het ook logisch om met hen in zee te gaan voor het ontwerp van het nieuwe motorjacht. Een motorjacht met een eigen smoel, en niet ééntje van twaalf in een dozijn. Het motorjacht zal herkenbaar zijn dankzij het ontwerp en de bouw en opvallen tussen de andere jachten op het water. Het onderwaterschip is ontworpen door Studio Delta.

Vooruitkijken

Eeuwe Kooi: “We merken dat de groep zeilers kleiner wordt en er weinig jonge mensen geïnteresseerd zijn in het hebben van een eigen zeiljacht. Op dit moment hebben we nog voldoende werk met nieuwbouw en refit jachten maar het is belangrijk om vooruit te kijken. Vandaar de beslissing om een motorjacht te gaan ontwikkelen. Bovendien is het ook erg leuk om weer met iets nieuws bezig te zijn, te innoveren en andere zaken te onderzoeken dan je gewend bent.”

“We denken dat onze doelgroep voornamelijk oud-zeilers zal zijn, maar verwachten dat het ook zeker watersporters aan zal spreken die niet van een zeiljacht af komen. Het motorjacht dat we ontwikkelen is uiteraard van aluminium, het perfecte materiaal om te ‘exploren’ en wél die tocht naar Noorwegen of de Shetlands te gaan maken. Veiligheid, comfort en gebruiksgemak zijn de belangrijkste peilers voor het jacht.”

Bestevaer 53

Indeling Bestevaer 53

Opvallende feature aan boord is het grote achterdek, dat vrij in te delen is per eigenaar. Leeg houden zodat daar de kano en de elektrische fietsen kunnen staan. Of juist een zithoek creëren die makkelijk verplaatsbaar is, mocht er ruimte nodig zijn voor het speelgoed van de kleinkinderen. Het achterschot bestaat uit grote schuifdeuren die helemaal open geklapt kunnen worden zodat buiten en binnen in elkaar overvloeien.

De salon is lang en breed zodat er ruimte is voor een zithoek aan bakboord en een volledige gallery aan stuurboord. De salon is de primaire ruimte en daar speelt het dagelijkse leven zich af. De stuurhoek is groot genoeg om met z’n tweeen samen te navigeren. Beneden in de punt bevinden zich de eigenaarshut en een kleinere gastenhut, met natte cel met toilet. Tevens is er nog een ruime opbergruimte/pantry aan bakboord.

Naast de stuurhut is een deur in de verschansing om snel naar buiten te kunnen om aan te leggen dankzij de middenbolder. De gangboorden zijn 50 cm breed en bieden gemakkelijk toegang naar het achterdek en voordek waar nog een berging in de punt te vinden is.

Technische specificaties Bestevaer 53

Werf: KM Yachtbuilders
Architect: Dykstra Naval Architects
Categorie: CE-A
LOA: 15.97m
LWL: 15.65m
Breedte: 4.97m
Diepgang: 1.20m
Doorvaarthoogte: 4.08m
Displ.: 20T appox.
Materiaal: Aluminium
Motor: 1x Yanmar 4LV250, 250pk (of 2x 250 of 2x 440)
Hutten: 2x dubbel
Natte cel: 2x incl toilet
Diesel: 2000L
Drinkwater: 750L
Grijs/Zwart water: 300L
Snelheid: afhankelijk van voortstuwing optie:
cruising 8-14 kts, max. 14-26 kts

Voor meer informatie kijk je op www.kmy.nl
Benieuwd naar het huidige aanbod van Bestevaer? Klik hier voor het aanbod