Boarnstream Elegance 14.40


Een goed model verdient navolging en daardoor zie je overal nieuwe modellen die lijken op de succesvolle Elegance lijn van de Boarnstream. Toch onderscheidt deze werf zich met vernieuwingen en toepassing van slimme indelingen. Epco Ongering testte de nieuwe Boarnstream Elegance 14.40.

De Elegance is een moderne lijn stalen jachten van de Boarnstream uit Jirnsum. De werf is met meer dan 35 rondvarende Elegances uitgegroeid tot een toonaangevende werf voor staalbouw. Hun jachten worden steeds ruimer en luxer, gebouwd met luxere materialen en voorzien van moderne slimme technologie en. Dat zorgt voor veel nieuwe klanten, vaak geslaagde ondernemers die lange tochten willen maken op een ruim jacht met alle luxe van thuis.

Elk jaar worden rond de 10-12 Elegances op de werf in Jirnsum gebouwd.
Elk jaar worden rond de 10-12 Elegances op de werf in Jirnsum gebouwd.

Center sleeper

Elk jaar worden rond de 10-12 Elegances op de eigen werf gebouwd. Doordat de jachten groter worden, neemt ook de bouwtijd toe. De werf is bijna twee keer zo lang bezig met een 14.40 CS als met een 12.80m. De techniek is volledig in eigen beheer, het casco, het houtwerk en het schilderwerk gebeurt in de buurt, alles binnen een straal van 15 km.

De 14.40 CS is een zogenaamde Center Sleeper, wat betekent dat de eigenaarshut een eigen opgang heeft en midden in de boot is geplaatst. Deze ruimte oogt als een luxe suite in het Hilton en biedt alle comfort over de volledige breedte van de boot. Door deze indeling heb je voorin een mooie gastenhut en ruimte voor een kleine hut die je als kantoor of als walk-in kast kunt bestemmen. De ruime middenhut is mogelijk doordat de motor ‘achterstevoren’ met een V-drive is geplaatst.

De eigenaarshut oogt als een luxe suite in het Hilton.
De eigenaarshut oogt als een luxe suite in het Hilton.

Motorisering

Overigens beschikte het geteste jacht over dubbele motorisering: 2 x Volvo Penta D4-175 in plaats van een enkele 175pk diesel. De motoren zijn gemonteerd met vaste 50 mm dikke schroefassen en een stuwdruklager. De constructie is uitstekend en alle techniek is voorbeeldig geïnstalleerd. Door de grote hoeveelheid glas in de salon heb je rondom goed zicht en door het ontbreken van dikke raamlijsten zijn er geen dode hoeken. Deze Elegance is ook als flybridge te krijgen, maar die is 3,70 hoog en past dus niet onder de Franse bruggen door. Met de elektrisch klapbare mast is de doorvaarhoogte van dit jacht 3,48 m. Achterop is een hydraulische te openen klep naar de berging voor de vouwfietsen. Een tender kan op het zwemplatform achterop worden geplaatst.

Het geteste jacht beschikte over dubbele motorisering.
Het geteste jacht beschikte over dubbele motorisering.

Vijfsterrenhotel

De Elegance heeft de luxe van een vijfsterrenhotel, het jacht is prachtig ruim ingedeeld, met een complete moderne kombuis, een omklapbare meevaarbank en schuifbare zijramen. De luxe blijkt ook uit de gescheiden verwarming voor beneden en boven en dubbel glas. De gangboorden zijn lekker breed en voorop is een gezellig zitje met twee luxe ligbedden. De bouwkwaliteit kun je aflezen aan de dikke ovalen zeereling. Ook de afwerking met notenhoutfineer, Sunbrella bekleding, Luxaflex zonwering en blindering achter de ramen is goed. De kuip achterop heeft een prachtige bank en een mooie tafel plus een extreem handig systeem om de kuip met een tent dicht te maken. Andere slimmigheden zijn de jassenkast bij de trap en een stofzuigersysteem.

De Elegance heeft de luxe van een vijfsterrenhotel.
De Elegance heeft de luxe van een vijfsterrenhotel.

Vaareigenschappen

Deze Elegance is een jacht met een warme uitstraling. Je voelt je er direct thuis. Zodra we gaan varen valt op dat je eigenlijk niets hoort. Met de deuren open horen we alleen het water tegen de boot klotsen. Met twee motoren, boeg en hekschroef is de 14m40 gemakkelijk te varen. De boot draait soepel en de motoren produceren bijna geen geluid. Op topsnelheid, 18 km/u, verbruik je totaal 67liter/u. Neem je wat gas terug, dan heb je met 12,5 km/u totaal maar 7 liter per uur nodig. Deze Elegance is enorm praktisch ingedeeld, luxe afgewerkt en uitstekend geconstrueerd. De prijs van dit luxe topklasse jacht van deze afmetingen is marktconform en begint rond de €900.000.

Deze Elegance is een jacht met een warme uitstraling.
Deze Elegance is een jacht met een warme uitstraling.

Conclusie Boarnstream Elegance 14.40

Cijfer 8,4

Constructie ****
Comfort & Ruimte *****
Afwerking ****
Ergonomie ****
Vaareigenschappen *****
Prijs/kwaliteit ***

Technische Specificaties

Lengte: 14,40 m.
Breedte: 4,60 m.
Diepgang: 1,20m.
Kruiphoogte: 3,48 m.
Motorisering: 2 x 175pk diesel
Prijs vanaf: € 900.000

Meer informatie vind je op boarnstream.com

Groot botenaanbod

Benieuwd welke tweedehands én nieuwe boten er nu te koop staan? Bekijk hier het huidige aanbod. Nog meer boottesten bekijk je hier.