Ben je op zoek naar tips om je boot te verkopen?

In deze blog delen we 8 tips die jou helpen om je boot met succes te verkopen op het internet. Bij www.botentekoop.nl krijgen we vaak de vraag van klanten of we ze kunnen adviseren in het verkopen van hun boot. Zeker in de toeloop naar de zomer zien we steeds meer aanbod van boten waardoor de concurrentie toeneemt, en het verkopen van een boot steeds meer neerkomt op slimme verkooptrucs. Ben jij kaptein van je eigen schip en wil je deze verkopen? Lees dan mee en wie weet maak je morgen al iemand gelukkig met jouw boot.

 

Tip 1: Een goed onderhouden boot verkoop sneller

Dit lijkt een open deur: een boot die er op de foto’s beter uit ziet zal sneller verkopen. Toch zien we maar al te vaak op www.botentekoop.nl dat mensen hun boot op de foto zetten alvorens deze te hebben opgeruimd of schoon gemaakt. We leven in een tijd waarin visuele middelen een steeds promientere rol gaan spelen; mensen zijn erg geneigd keuzes te maken aan de hand van visuele motieven.

boot verkopen tipsVandaar dat een slecht onderhouden boot op de foto minder goed zal scoren dan een perfect onderhouden boot. Bedenk wat je verkoper te zien krijgt: een kant- en klare boot of een enorm klusproject. Als je zelf een huis koop wil je ook geen bouwval zien op de website van een makelaar. Neem daarom de tijd om de boot even te wassen en te poetsen en ruim alles beneden en of bovendenks keurig op.

 

Tip 2: Verkoop je boot tegen een realistische vraagprijs

Boten dienen aangeboden te worden tegen een realistische vraagprijs om het aantal reacties van gegadigden aanwezenlijk te verhogen. Denk goed na alvorens je een vraagprijs invult en stel jezelf de volgende vragen:

  • Zou ik deze vraagprijs zelf ook betalen als ik een koper was?
  • Zijn soortgelijke boten soortgelijk geprijst?
  • Hoeveel heb ik zelf betaald, en wanneer?
  • Is deze vraagprijs conform het jaartal wat ik aanbied?
  • Is de staat van de boot in lijn met de prijs die ik vraag?
  • Hou ik genoeg overwaarde over of moet ik verkopen met verlies?

Daarnaast moet je economisch nadenken over de vraagprijs van je boot. Als er meerdere boten te koop staan voor een ‘iets te hoog’ bedrag zou je er goed aan doen om deze net iets daaronder aan te bieden. Het is een psychologisch spelletje die je in elke tak van commercie terug vindt. Een vraagprijs net onder de gangbare prijs trekt meer ogen, en daarmee vergroot je jouw kans op succes. In de winkel biedt Albert Heijn een advocado aan voor 0,99 en niet €1-.

Denk ook op deze manier: de tijd die het jou kost om de boot te verkopen voor een hogere prijs, kost ook geld. Je betaalt immers ligkosten, havengelden en advertentiekosten om de boot te kunnen verkopen. De beste manier is dus om ervoor te zorgen dat je een prijs aanbied die realistisch is, snel verkoopt en daarmee de kosten tot verkoop drukt.

Tip 3: Goede foto’s scoren hoge ogen.

Wat verkoopt beter: een grauwe foto, lelijk geschaald, donker en met een slecht onderhouden boot of een foto die er netjes uitziet, met goede verhouding en een heldere lichtinval van een goed onderhouden boot?

Dit is een no-brainer uiteraard. Een goede foto heeft een veel hogere kans op verkoop dan een lelijke foto waar weinig te zien valt. De klant heeft uiteraard nog helemaal geen beeld of belevenis bij de boot en dit moet behaald worden aan de hand van foto’s en een omschrijving. Hoewel omschrijvingen ook vaak goed gelezen worden zijn het toch vaak foto’s die bepalend zijn, aangezien mensen op het internet vaak scannend lezen en zich meer richten op foto’s. Helaas komen we maar al te vaak foto’s tegen die het beeld van een boot totaal niet overbrengen. Dit zorgt voor lange verkoopprocedures, hoge kosten en lage response rates.

boot verkopen tipsNeem even de tijd om met een goede camera of een telefoon een aantal foto’s te maken waarbij je zelf bijna verstelt staat dat je de boot uberhaupt verkoopt. Een groothoekfoto van het interieur, een mooie brede foto van de buitenkant en als het even kan een droneshot van de bovenkant. Met een zelfontspanner kun je camera op elk gewenste plek leggen om ze moeilijkste hoekjes op de foto te krijgen.

 

Tip 4: Maak de informatie compleet en volledig.

Een goede advertentie bevat naast een reeks mooie foto’s ook een complete tekst met alle informatie over jouw boot. Op www.botentekoop.nl hanteren we de volgende basisinformatiepunten:

Merk:
Type:
Conditie:
Bouwjaar:
Lengte (m):
Breedte (m):
Diepgang:
Toon op kaart:
Prijs:

 

Geef een goede omschrijving!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: gebruik een goede omschrijving die lezers in de eerste zin al warm maakt voor jouw boot. Neem in de titel en in de eerste zin van de eerste alinea ook het type boot op zodat zoekmachines de boot meteen goed kunnen vinden als mensen er naar zoeken.

Tip 5: Gebruik je netwerk.

Een boot delen op social media is helemaal geen slecht idee. Waarschijnlijk ken je een paar mensen die best jouw advertentie willen delen op Facebook of Twitter, wellicht Instagram? De kans dat je hiermee het bereik vergroot is natuurlijk enorm, en daarmee de kans op potentiele kopers. Maak een mooie foto die kan fungeren als hoofdfoto voor de post en schrijf een aantrekkelijke tekst die kopers in 1 zin warm kan maken.

Tip 6: Is jouw boot al vindbaar?

Bekijk je advertentie op www.botentekoop.nl en zoek naar de advertentie. Gevonden? Check. Staat alle informatie goed? Check. Ga nu naar Google en zoek op het merknaam en type van je boot. Kom je op www.botentekoop.nl terecht en vind je jouw advertentie weer? Check. Je weet nu dat je boot goed vindbaar is en dat mensen met weinig moeite jouw advertentie kunnen vinden op het internet.

Tip 7: Gebruik het botentekoop.nl magazine.

Wist je dat het www.botentekoop.nl magazine rond de 50.000 lezers per editie heeft? Grote kans dat jouw koper het blad heeft zien liggen in de schappen en deze nu thuis doorbladert. Denk daarom ook eens na over de promotie van jouw boot in het botentekoop.nl magazine.

Tip 8: Gebruik promotietegoed op botentekoop.nl.

Op www.botentekoop.nl kun je voor weinig geld extra promotietegoed bijkopen zodat je jouw advertenties nog beter kunt promoten op onze website. Zo kun je kiezen om jouw boot als:

‘boegbeeld’ op onze website te vertonen op de homepage bovenaan de pagina.

 

boot verkopen tips

 

 

 

 

 

 

 

 

‘topper’ aan de bovenkant van de zoekresultaten

 

 

 

boot verkopen tips

 

 

 

 

 

Omhoog plaatsen: Je kunt de boot omhoogplaatsen zodat hij weer bovenaankomt in de zoekresultaten op onze site.

Dat waren onze tips voor nu! We wensen je veel succes met de verkoop van jouw boot.