boot verzekeren

Schade varen is voor iedere pleziervaartschipper een vervelend, wellicht zelfs angstaanjagend moment. De deuk in je ego of het verdriet over wat er kapot is aan je geliefde bezit is al erg genoeg. Wanneer daar de financiële consequenties nog eens bijkomen is van pleziervaren geen sprake meer. Je boot verzekeren dekt de emotionele schade helaas niet, maar het geldelijke onheil wel. Geen boot is echter gelijk en dat geldt in dezelfde mate voor een verzekeringspolis die werkelijk ontzorgt.

Er is in Nederland geen wettelijke verplichting om een bootverzekering af te sluiten. Vaak wordt een WA-dekking wel verplicht gesteld zoals in bepaalde jachthavens, bij een botenstalling of wanneer je deelneemt aan een wedstrijd. Deze polis dekt de materiële schade of letselschade die je met de eigen boot veroorzaakt aan anderen. De schade aan de eigen boot is daarmee niet verzekerd. Hier is een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Je kiest dan zelf welke dekking het beste past.

Wel of niet je boot verzekeren

Het vaarverkeer neemt steeds meer toe. Door de drukte op het water neemt de kans op een aanvaring ook steeds meer toe. De kosten bij schade kunnen hoog oplopen. Het is dus slim om op zijn minst een WA verzekering af te sluiten. Zo is tenminste de schade die je aan een andere boot toebrengt gedekt. Daarnaast zijn er aanvullende verzekeringen die bij de boot passen. Bijvoorbeeld verzekering van de inboedel aan boord, diefstal, brand of blikseminslag.

boot verzekeren

Verzekering van een kleine boot

Voor een boot met een motor van 4 pk of minder is een WA-verzekering niet altijd nodig. In sommige gevallen is dit meeverzekerd in de particuliere aansprakelijkheidsverzekering, mits deze is afgesloten. Ook bij een kleine zeilboot, met een zeiloppervlak kleiner dan 16m², is dan alleen de schade aan personen gedekt. Materiaal- en milieuschade vallen hier dus buiten. Voor een kleine boot is het dus, indien deze niet onder een particuliere aansprakelijkheidsverzekering valt, verstandig in ieder geval een WA-verzekering af te sluiten.

Boot verzekeren in het buitenland

In het buitenland gelden er vaak andere regels. In sommige landen is het wel verplicht een boot te verzekeren. Dit geldt o.a. in Spanje, Italië, Griekenland en Kroatië. Hier heb je een internationaal verzekeringsbewijs nodig. Dit moet je kunnen tonen zodra de boot te water gaat. Hoe dat bewijs eruit ziet is ook weer per land verschillend. Een internationaal verzekeringsbewijs voor het land van bestemming vraag je op bij de verzekeraar.

Boot verzekering

Niet elke verzekering is geschikt voor elk type boot. Daarbij heeft de ene maatschappij een beter product voor de snelle boten, terwijl een andere maatschappij gunstiger is voor een duurder luxe jacht. Een onafhankelijke verzekeringsagent biedt orde in deze wirwar.

Er zijn veel factoren die van invloed zijn zoals: is uw boot een zeil- of een motorboot of bijvoorbeeld een sloep… Daarnaast speelt de waarde van de boot een grote rol bij het kiezen van de juiste dekking. Ook aanvullende dekkingen spelen een belangrijke rol – vaart u alleen of met passagiers? Heeft u al nagedacht over de vaargebieden? Deze zijn ook van invloed op het kiezen van de juiste verzekering.

Bekijk de mogelijkheden op Bootverzekering.nl. Hier kan je simpel je eigen wensen opgeven en dan volgt de juiste verzekering.

Meer informatie vind je op: www.botentekoop.nl/verzekeren