De Lekker Damsko 750 is een boot met een bijzondere achtergrond. Het verhaal van de Lekker sloepen begint bij een Amsterdammer in Melbourne. Hij miste in het verre Australië de gezellige Amsterdamse botencultuur: met zijn allen rond de stuurman, lekker om je heen kijken. De Lekker Damsko zou ook geschikt moeten zijn voor de zee en deze trendy aluminium speedsloep moest dus het beste van twee werelden bieden.

Dat de Lekker sloep Amsterdamse roots heeft zie je al aan de boeg, waar in het aluminium de kenmerkende drie Amsterdamse kruisjes zijn uitgefreesd. Ook de ‘straattaal’ toevoeging Damsko, is een ode aan de hoofdstad. Daan Meijer ontwierp de sloep na contact met een ondernemende Amsterdammer die eerder al de “Lekker Bikes” naar Australië had gebracht. Zowel in Nederland als in Oceanië bleek de sloep een schot in de roos.

Opvallend aan de romp is de geknikte zeeg en de forse trimplaat aan de spitsgat romp. De boot is overnaads gelast van 5 mm dik aluminium en de lasafwerking is basaal. De indeling is simpel met een rondzit door de hele boot met lage rugleuningen. Voor het afmeergemak zijn er liefst zes bolders en mooie verhaalklampen. Onder het achterste deel van de boot is de motorkamer, bedekt met enorme kussens zodat daar een zonnedek ontstaat. Nadeel van de kuipindeling is dat de ‘motorkist’ in het midden veel ruimte inneemt, terwijl deze alleen als tafel/koelkast wordt gebruikt. Onder het voordek met zonnekussens is een kajuitje gemaakt met een lage optie om te slapen en te toiletteren.

Oorspronkelijk werd de Lekker bedacht met een buitenboordmotor in de bun, want dat is goedkoop en onderhoudsvriendelijk. Daar werd van afgestapt omdat de mannen gevoelsmatig liever met een inboard dan met een buitenboordmotor de zee op wilden. Omdat de boot van aluminium is gebouwd, zijn er meerdere indelingsvarianten mogelijk. Standaard wordt vanaf ca. € 86.000 de open versie met een 135 pk Mercruiser benzinemotor geleverd. Wij testten de cabinversie met een 250 pk Mercruiser sterndive, die rond de ton moet opbrengen. Dat is veel geld voor een sloep, maar er is dan ook veel moeite gedaan om de boot te perfectioneren. Zoals coating van de binnenzijde, een erg mooi dashboard, gasveren op het motorluik en een “gespraypainte” romp.

De makers claimen dat dit de snelste sloep op aarde is. Dat klopt niet, al is 72 gemeten kilometers per uur natuurlijk wel pijlsnel. Ondanks een relatief vlak onderwaterschip is de boot koersvast en heeft dankzij de sterndrives een korte draaicirkel. Bij het langzaam varen is fijn dat de 5,7 liter weinig lawaai produceert. Zodra je het gas openzet, steigert de sloep als een dekhengst alvorens afvlakkend weg te sprinten. Op topsnelheid verbruikt de V-6 bijna 75 liter per uur, maar langzaam varend (1000 toeren, 8 km/u) minder dan 5 liter. Niet iedereen zit te wachten op een sloep waarachter je kunt waterskiën, maar het is leuk dat je er ook goed rustig mee kunt toeren. De Lekker Damsko 750 is een mooi gelijnde, stoere boot met beperkt comfort en een forse prijs, maar met prima vaareigenschappen.

Resultaat boottest Lekker Damsko 750

 CIJFER: 7,5

Constructie                 ****
Comfort & Ruimte     **
Afwerking                   ***
Ergonomie                  **
Vaareigenschappen   ****
Prijs / Kwaliteit           ***

Technische Specificaties

Lengte: 7,50 m
Breedte 2,68 m
Diepgang 0,60 m
Doorvaarhoogte: 1,50 m
Gewicht 1600 kg
Motorisering: 130-260 pk inboard heckdrive
Prijs vanaf €86.000

Meer info: www.lekkerboats.com