Rebel 580
Rebel 580

De Rebel 580 is op het eerste gezicht een beetje ongewone boot. In de USA zijn pontonboten enorm populair, in ons land kijken we er altijd een beetje vreemd tegenaan. Maar dat is onterecht. Zoals ze in het thuisland Amerika zeggen: Pontoon boats, zijn enorm comfortabel, ruim en heel goed betaalbaar. Een hoop boot voor je geld dus.

Pontonboten zijn gebouwd op twee of drie slanke drijvers. Meestal zijn deze van aluminium, soms van kunststof of van staal. Boven op de drijvers is een frame met motorsteun gemaakt en bovenop een vlakke vloer. Rondom is hekwerk, aluminium om het zo licht mogelijk te laten zijn. Vervolgens kun je de boot indelen zoals je wil. Standaard is er een comfortabele stuurplek en meestal zie je twee of drie L-vormige fauteuils voor de mede opvarenden. Door het gebruik van zoveel lichte materialen is een lichte motor vaak al genoeg om de boot in plané te brengen.

Uiterlijk

De Rebel 580 heet Rebel omdat het een beetje een rebelse boot is. Het uiterlijk is anders dan anderen en het merk is daar duidelijk trots op. De aanduiding 580 slaat op de lengte, er zijn ook Rebel modellen van 4 meter 50 en 7 meter 50 lang. Mocht je extra drijfvermogen willen, dan is een extra tube in het midden als optie verkrijgbaar.

De twee drijvers en het frame zijn van aluminium, simpel maar degelijk in elkaar gezet en de vloer in het aluminium bodemframe is van kunststof. Bij veel andere merken worden hiervoor underlayment houtplaten gekozen, met vinyl afgeplakt en dan is niet meer zichtbaar wat eronder zit. Hout betekent echter onderhoud en onder een afgesloten laag kan het gaan rotten. Daar heb je op de Rebel met kunststof vloer geen last van. De bedrading is netjes verwerkt en loopt door buizen onder de vloer. Daarmee ben je veel minder kwetsbaar voor storingen in het elektrische systeem.

Huiskamer

Pontonboten zijn echte comfortboten met de uitstraling van een Amerikaanse huiskamer. Alles draait om het comfort van lekker zittende banken, van de grote hoeveelheid ruimte om je heen en om plekken om drankjes koel en onder handbereik te hebben. De banken voorop hebben standaard schuine rugleuningen zodat je daar relaxt in de zon kunt zitten. De afwerking is eenvoudig op dit soort boten. Het plastic tafelblad tussen de banken is een voorbeeld van de basale afwerking, de keerzijde van de lichte, betaalbare boten. De stuurplek is duidelijk voor de baas. Je zit als op een troon en hebt duidelijk de leiding aan boord. Het dashboard is simpel, maar doeltreffend.

En je merkt al heel snel dat je met zo’n lichte boot makkelijk snelheid maakt. Deze Rebel zal nooit steigeren, gaat soepel door de bochten en is verrassend gemakkelijk te varen. Aan boord kun je met 13 vierkante meter oppervlak een klein feestje geven en de anderhalve meter regel is met zoveel ruimte ook geen probleem. Leuk is dat je vier toegangsdeuren hebt zodat je ook makkelijk op en afstapt. Achterop is een zwemtrap, belangrijk op zo’n genietboot want die biedt een geweldige plek om vanaf te duiken.

Kano mee

Motorisering is mogelijk tot 90 pk. Daarmee vaar je dik 50 km/u. Bij de geteste Rebel is een Mercury van 40pk aan de spiegel gehangen. Daarmee kom je mooi in plané en haal je een top van rond de 20 km/u. Het is opvallend hoe gemakkelijk de boot te manoeuvreren is. Als je een beetje rekening houdt met de wind, kun je de Rebel op de centimeter parkeren. Handig is ook dat je de stootwillen gemakkelijk aan de relingen vastknoopt en daar kun je bijvoorbeeld ook gemakkelijk een kano of surfboard aan hangen. Een ander pluspunt is dat je de boot door de brede deuren aan vier kanten op- of af- kunt, zelfs met een koelbox of een SUP-board in de handen. Aan boord is ruimte genoeg om alles mee te nemen. Opbergruimte is er alleen onder de drie banken.

Partyboot

De Rebel 580 pontoon is echt een boot voor party-animals, mensen met veel vrienden die samen een varend feestje willen geven in de zon. Het is een makkelijk te varen model met een overdaad aan ruimte en comfort, maar vrijwel zonder onderhoudszorgen. De prijs van deze Rebel 580 begint bij €16.475 en die prijs is compleet met bimini, radio en luxe bekleding, maar exclusief de motor. De Mercury 40pk kost een kleine 7 duizend euro. Helemaal compleet en zonder zorgen over onderhoud vaar je met deze snelle fijne feestboot dus weg voor minder dan de prijs van een basale vijf meter sloep. Dat maakt het onbegrijpelijk dat je niet veel meer pontonboten zoals de Rebel 580 ziet.

Vier toegangsdeuren voor makkelijk op en afstap

Technische gegevens: Rebel 580

Lengte (m.)5,80
Breedte (m.)2,28
Diepgang (m.)80 cm
Waterverplaatsing (kg.)950 ex motor
Motor pk (kW)25-90 pk
Vanaf-prijs (incl. btw)16,475 ex motor, getest ca. €25.000
Meer informatie:www.beekmanwatersport.nl

Vind jouw droomboot

Nieuwsgierig geworden wat Beekman watersport nog meer te bieden heeft? Bekijk hier het aanbod. Op zoek naar jouw droomboot? Bekijk ons grote botenaanbod. Verder kun je natuurlijk al onze boottesten bekijken, of het laatste watersportnieuws.