Heb je een boot op het oog of heb je net je nieuwe droomboot gekocht? Vergeet dan niet ook na te denken over de bootverzekering van je boot. Er zijn veel zaken waar je niet aan denkt maar die je wel even moet regelen als bootbezitter.

Is een bootverzekering verplicht?

Wanneer je met een auto aan het verkeer deelneemt, is een WA of Allrisk verzekering verplicht. Je komt er niet onderuit, ook zonder schade of ongeluk weet de RWD je te vinden. Heb je geen verzekering? Dan word je getrakteerd op een flinke boete. Daarentegen is het niet verplicht om een bootverzekering af te sluiten in Nederland. Hier is simpelweg geen wet voor. In sommige gevallen wordt een WA-dekking wel verplicht gesteld. Dit kan voorkomen in bepaalde jachthavens, een botenstalling of op sommige vaarwateren. Ook wanneer je deelneemt aan een wedstrijd, kan het vanuit de wedstrijdorganisatie verplicht worden gesteld om minstens een WA-verzekering af te sluiten.

De Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) dekt de materiële en eventuele letselschade die je met de eigen boot aan anderen veroorzaakt. De eigen schade is daarmee niet verzekerd. Hier kun je een aanvullende verzekering voor afsluiten. Je kiest dan zelf welke dekking het beste bij je past.

Bootverzekering

Verzekering van een kleine (zeil)boot

Voor een boot met minder dan 4 pk aan boord is de WA-verzekering meestal niet nodig. In veel gevallen is dit namelijk meeverzekerd in de particuliere aansprakelijkheidsverzekering, mits deze natuurlijk is afgesloten. Het kan per verzekeraar verschillen, dus controleer dit wel. Bij een kleine (zeil)boot met een zeiloppervlak kleiner dan 16m² is dan alleen de schade aan personen gedekt. Materiaal- en milieuschade vallen hier dus buiten. Hiermee is het voor een kleine boot, ook al valt deze onder de particuliere WA-verzekering, toch verstandig in ieder geval een WA-dekking af te sluiten.

Bootverzekering in het buitenland

In het buitenland gelden vaak weer andere regels. Vooral in de landen rondom de Middellandse Zee is het wel verplicht een boot te verzekeren. Dit geldt bijvoorbeeld in Spanje, Italië, Griekenland en Kroatië. Hier heb je een internationaal verzekeringsbewijs nodig. Dit moet je kunnen tonen zodra de boot aldaar te water gaat. Hoe dat bewijs eruit ziet, kan ook weer per land verschillen. Zo heeft Italië een certificaat dat alleen in Italië geldig is. Het internationaal verzekeringsbewijs voor het land van je bestemming vraag je op bij je verzekeraar. Vraag het wel op tijd aan zodat het klaarligt voor je vertrekt.

Wel of geen bootverzekering afsluiten?

Het vaarverkeer neemt steeds meer toe. Door de drukte op het water neemt de kans op een aanvaring daardoor ook steeds meer toe. De kosten bij schade kunnen hoog oplopen. Ondanks het ontbreken van een wettelijke verzekering, is er een morele verplichting aan jezelf om op zijn minst een WA-verzekering af te sluiten.

Zo is tenminste de schade die je aan anderen toebrengt, gedekt. Daarnaast kun je een aanvullende verzekeringen kiezen die bij de boot past. Bijvoorbeeld een verzekering van de inboedel aan boord, schade bij diefstal of brand en wat te denken van de gevolgen van een blikseminslag.

Bootverzekering

Ons advies? Sluit een passende bootverzekering af. Bereken met de online premiecalculator wat de kosten zijn. Zijn er vragen over een bootverzekering? Neem dan contact op de specialisten. Zij kunnen al je vragen over dit onderwerp beantwoorden. Bereken direct je premie, en sluit gemakkelijk online je bootverzekering af en vaar zonder zorgen.

Bereken binnen twee minuten je premie

Bereken nu de verzekering voor je boot. Zo ontdek je wat de kosten zijn voor het verzekeren van jouw boot. En sluit makkelijk online je bootverzekering af.Bootverzekering

Nog geen boot gevonden maar wel druk op zoek? Op Botentekoop.nl staan veel soorten en maten. bekijk direct het botenaanbod op Botentekoop.nl.