Comfort aan boord

De meeste sloepvaarders hebben, naast hun liefde voor varen, iets gemeen: voorkeur voor comfort. Zodat het aan boord net zo comfortabel voelt als thuis. Denk aan lekker zachte kussens, een handige glashouder en een lekker koel drankje aan boord. En natuurlijk ook een oplossing voor als je ineens onderweg héél nodig ‘moet’.

In dit artikel lees je alles over drie belangrijke mogelijkheden tot comfort aan boord. Namelijk: koeling, toilet en elektriciteit. Onze bron is Dometic, expert in koelen en sanitair aan boord.

Drie koelsystemen

Een lekker drankje is natuurlijk het beste als het koud is. Daarom is het goed om te investeren in een goed koelsysteem. Er zijn drie koelsystemen:

  • Passieve koeling
  • Thermo-elektrische koeling
  • Compressorkoeling

Passieve koeling

Passieve koeling is de bekende koelbox. Daar heb je verder alleen maar koelelementen voor nodig of ijs. Een gouden tip: stop je eten en drinken er al gekoeld in, dan behoud je het meeste effect. De koelbox is tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat je met gemak de hele dag een koud drankje kunt schenken. Dit is een ontzettend goede oplossing als je minder ruimte hebt aan boord van je sloep.

Thermo-elektrische koeling

Een thermo-elektrische koelbox houdt je fles wijn koel zonder dat er koelelementen aan te pas komen. Je kent ze vast wel, het is de luxe uitvoering van de passieve koelbox. Hij heeft een 12/24/230 volt aansluiting. Deze koelbox is wel enigszins afhankelijk van de buitentemperatuur. Ga je wat langer varen, dan is deze ideaal voor onderweg. Zowel voor warme dranken als voor koude. Vermoedelijk zullen sloepvaarders vooral de koude mogelijkheid gebruiken…

Sloepen dealers

Compressorkoeling

Compressorkoeling is de meest luxe variant. Altijd een ijs- en ijskoud drankje bij de hand. Deze kan zelfs bij extreem hoge buitentemperaturen ongelooflijk goed koelen of vriezen. Je kunt er zelfs de ijsjes voor de kids in doen. Een kenmerk is ook dat hij nooit je accu leeg trekt. Er zit een onderspanningsbeveiliger op waardoor hij op tijd uitschakelt zodat je altijd nog kunt starten. Koelkasten en ladekoelkasten zijn allemaal compressorkoelkasten. Bovendien heeft hij een handige thermostaat, net als thuis. Let er bij het inbouwen op dat de compressor goed moet kunnen ventileren. Voor de echte wijnliefhebbers is er zelfs een speciale klimaatkast.

Compressor koelunits kun je in je eigen sloep inbouwen. Heb je bijvoorbeeld een opbergruimte over? Isoleer die ruimte goed. Dit koelsysteem heeft een compressorkoelaggregaat en verdamper. Een sublieme oplossing als je ruimte over hebt.

Tip: Let op de kabeldikte bij het aansluiten!

Comfort als je ‘moet’

Wil je het comfort van thuis? Dan kies je voor een ‘vermalertoilet’. We hoeven je niet uit te leggen wat een toilet is. Maar dit toilet aan boord heeft een tweetraps schoepenwiel/fecaliënvermaler die uitwerpselen verwerkt zodat je het goed weg kunt pompen. Denk er aan: deze moet je aansluiten op een vuilwatertank. Je kunt ook kiezen voor een simpel chemisch toiletje. Een draagbaar en handig licht toilet dat ideaal is voor kleinere sloepen.

Tip: Gebruik speciaal papier dat geschikt is voor dit systeem!

Spanning (elektriciteit)

Soms is het handig om niet afhankelijk van de 12 volt aansluiting te zijn. Als je je batterij van je camera op wilt laden bijvoorbeeld. Of je koffieapparaat aan wilt sluiten. Je haar föhnen aan boord kan ook prettig zijn. Je haar moet goed zitten toch? Daar heb je een omvormer voor nodig. Dan heb je gewoon een stopcontact aan boord. Ze kunnen omvormen van 12 naar 230 volt.

Laders voor je accu zijn onmisbaar. Met de huidige moderne techniek kun je twee accu’s tegelijk opladen. Je hebt altijd een startaccu voor je motor. De andere noemen we voor het gemak de ‘feestaccu’, die zorgt ervoor dat je een koel drankje hebt, naar het toilet kunt als je ‘moet’, je verlichting aan kan en je favoriete muziek kunt luisteren.

Tip: Houd rekening met de ‘verbruiker’ (koffieapparaat/föhn e.d.) in verband met de piekspanning.

Dit artikel is geschreven door Daemes & Heeren

Een nieuwe sloep of tender?

Ben je op zoek naar een nieuwe sloep of tender? Kijk eens in het grote aanbod van Botentekoop.nl