pleziervaart
pleziervaart

In tegenstelling tot België heeft de Nederlandse overheid pleziervaart op dit moment (nog) niet verboden. Wel zijn de meeste campings en sommige jachthavens, bijvoorbeeld op de Waddeneilanden gesloten. Wat is als watersporter in deze tijd verstandig om te doen?

Veel watersporters beschouwen de boot als hun eigen corona vrije werk- of plezierplek. Als je vaart kun je gemakkelijk anderhalve meter afstand tot anderen houden, is de gedachte. Vanaf het moment dat je wegvaart totdat je terugkomt is het gemakkelijk om als watersporter plezier te hebben en toch de overheidsregels te respecteren. Bedenk wel dat naar het buitenland varen momenteel geen optie is, want daarvoor zijn de regels aangescherpt. Je mag alleen naar het buitenland als dat strikt noodzakelijk is. Pleziervaart valt daar buiten. Maar voor het overige kun je prima het water op, als je maar een paar regels respecteert.

Jachthavens

Een probleem doet zich voor bij het inchecken en weer afmeren op de jachthaven. Zo lang er geen risico op samenscholing is en de anderhalve meter afstand kan worden gehouden, levert jachthavenbezoek geen problemen op. Er zijn een paar aandachtspunten. Steigers zijn smal, als je mensen moet passeren kom je binnen de risico afstand. Kijk dus goed uit voordat je de steiger betreedt. Vermijd de normaal zo gezellige sociale contacten op de haven en ga niet uitgebreid met anderen kletsen. Probeer telefonisch contact met jachtservice bedrijven en de havenmeester te onderhouden in plaats van er zelf langs te gaan. Koffie drink je thuis. Bij het moeten aanraken van zaken die anderen ook aanraken, bescherm jezelf met een papiertje dat je direct weggooit. Zoals de pinautomaat, de haven karretjes en de toegangsknoppen van de havenpoort.

Regelementen

De overheid heeft duidelijke regels uitgevaardigd, waar we ons als watersporters ook aan moeten houden. Houd afstand, altijd en met iedereen. Ga alleen varen als je zeker bent dat je onder alle omstandigheden de gewenste afstand kunt bewaren. Ga niet varen als iemand uit het gezin koorts heeft, hoest of niest. Bij twijfel geldt: niet doen. Verstandig omgaan met de overheidsregels geeft de beste garantie op een voorspoedig herstel van de gezondheid in ons land. 

Meer nautisch nieuws lezen? Lees dan verder op de Botentekoop Blog
Ben je nog opzoek naar jou ideale boot? Bekijk dan ons aanbod