Côte d’Azur

Wie langs de Côte d’Azur vaart, krijgt al snel het idee dat de Middellandse Zee het exclusieve domein van de allerrijksten is. Of je nou Antibes, Cannes of Saint Tropez binnen vaart, overal liggen de duurste en meest exclusieve jachten te pronken. De plaatsen Cannes en Antibes bieden daarnaast nog een schat aan culinaire en culturele hoogtepunten.

Als je niet een jacht van 30 meter of langer bezit, kun je om niet uitgelachen te worden, in de exclusieve jachtclubs aan de Franse Zuidkust maar beter niet vertellen dat je een boot hebt. Bluffen heeft geen zin, de bezitters van superjachten lijken een ongeschreven code te hebben waaraan ze elkaar herkennen. Waaruit die bestaat? De combinatie van een Rolex om de pols, een losjes gedrapeerd Armani shirt, een exclusieve zonnebril op het voorhoofd, wie zal het zeggen? Alleen bezitters van een superjacht kennen de code.

Superjachten te over
Superjachten te over

Beroemdheden

Antibes heeft een van de meest bijzondere havens aan de Franse Zuidkust. Veel wereldberoemde kunstenaars als Picasso, Renoir en Matisse haalden er hun inspiratie. Ook befaamde wereldburgers als Jules Verne, Graham Greene, en Koningin Victoria vonden Antibes hun favoriete verblijfsplek.

Tegenwoordig worden Bono en Roman Abramovich er regelmatig gesignaleerd en dat heeft alles met de exclusieve Port Vauban te maken. Abramovich heeft meerdere superjachten en zijn meest uitgesproken schip ligt op een prominente, niet te missen plek in de haven van Antibes. Eclipse het jacht dat ruim een half miljard dollar heeft gekost, neemt daar ruim 162 meter kade in beslag. U2 voorman Bono heeft een wat bescheidener jacht, de ‘slechts’ 49 meter lange Cyan in de Port Vauban liggen. Het is sowieso de moeite waard om door de haven te varen of over de steigers te flaneren. Klassieke, elegante J-klasse jachten liggen er gebroederlijk naast spuuglelijke varende torenflats en strak gelijnde Italiaanse sportboten. Watersport verbroedert.

Klassieke jachten in Anttibes
Klassieke jachten in Anttibes

Aapjes

Op de schepen poetsen de bemanningsleden de armen van hun lijf om hun jacht het meest te laten ‘shinen’. Hun fanatisme staat in schril contrast met de gasten die in haute couture outfit op het achterdek met een verveelde blik naar de paraderende voorbijgangers staren. Aapjes kijken werkt in de haven van Antibes twee kanten op. Het pittoreske stadje herbergt naast talloze droomjachten overigens ook het mooiste Picasso museum buiten Spanje, een unieke bloemen- en kruidenmarkt en de allerlekkerste ijstent van heel Frankrijk. In Gelateria del Porto boetseren oude ambachtslieden met koperen spateltjes bijna levensechte roosjes van ambachtelijk huisgemaakt ijs. De gevulde hoorntje zijn bijna te mooi om op te eten en te lekker om niet nog een tweede te nemen.

Terrasjes in Cannes
Terrasjes in Cannes

Venijnig

Om naar het Westen te varen moeten we om de Cap d’Antibes langs Juan les Pins. De zee is er overweldigend blauw, maar kan daar ook venijnig zijn. De golven zijn er puntig, de wind kan plotseling opkomen, draaien en weer gaan liggen. Maar de kust blijft afwisselend met bomen begroeid of met kleurrijke villa’s bebouwd. Onze volgende haven ligt aan de Boulevard de la Croisette in Cannes. Aan het eind van de boulevard ligt het opvallende Palais des Festivals waar sinds 1946 elk jaar het wereldberoemde filmfestival en het Cannes Yachting Festival worden gehouden. De bootshow en het filmfestival vormen dan ook de reden dat je in de Vieux Port in het westen en de Port Pierre Canto veel bekende filmsterren en muzikanten kunt tegenkomen.

Shopping voor de rijken
Shopping voor de rijken

In Cannes kun je niet om een bezoek aan de Rue d’ Antibes heen. Dit is de drukste winkelstraat waarin je shops met alle dure en meest exclusieve, onbetaalbare merken vindt. Cannes staat ook bekend om haar mooie stadsstranden. Die vind je iets buiten het centrum aan de Boulevard du Midi. In het centrum zijn de stranden vooral voorbehouden aan de gasten van de superluxe hotels aan zee.

Dagbesteding

Vanuit Cannes kun je veel kanten op. Meer naar het westen lonken plaatsen als Mandelieu-la-Napoule, Saint Raphael, Sainte-Maxime en de Golf van Saint Tropez. In het oosten zijn Nice en Monaco dé plekken om het leven en de rijkdom van de meest gefortuneerden op aarde te aanschouwen. De Côte d’Azur is een ideaal vaargebied voor een of meerdere dagtochten. Langs de hele kust zijn plaatsen die de moeite van het bezoeken waard zijn. Want in elke stad of dorp zijn genoeg kastelen, restaurants, winkels en mooie havens om er een volle dag door te brengen.

Hard werken op superjachten
Hard werken op superjachten

Boot huren Côte d’Azur

Je kunt in Antibes al een consoleboot huren vanaf €133 per dag. Houd er rekening bij dat er flinke kosten bij komen voor verzekering en brandstof. Voor veel boten is een ICC, een internationaal vaarbewijs nodig.

Wie geen zin heeft in gedoe, huurt een superjacht met schipper of zelfs met complete bemanning. Voor een Riva Rivale 52 ben je €3.353 per dag kwijt, exclusief bijkomende kosten. Maar het kan veel duurder. Een Pershing 90 kost €12.141 per dag. Dan heb je ook wel zo’n beetje het snelste luxe jacht van de Middellandse Zee te pakken.

Vuurtoren van Cannes
Vuurtoren van Cannes

Groot botenaanbod

Ben je op zoek naar een nieuwe of tweedehands boot waarmee je deze vaarroute uit kunt gaan proberen? Zoek makkelijk en snel in ons uitgebreide botenaanbod. Meer interessante vaarroutes vind je hier. Of lees het laatste watersportnieuws. Je droomboot vind je bij Botentekoop.nl.