Terschelling

De Waddeneilanden zijn een populaire bestemming voor watersporters. Met het groter worden van de gemiddelde boot en de beschikking over navigatie-elektronica die voorheen alleen voor de beroepsvaart toegankelijk was, wagen steeds meer weekendschippers zich in het zoute avontuur genaamd Waddenzee. We bekijken de jachthaven van Terschelling.

Een eerste keer door de dijk heeft toch iets van een mijlpaal. Het ruikt anders, de beroepsvaart is een stuk groter en het buiswater heeft een geheel eigen smaak. Velen krijgen die smaak te pakken en willen niet meer anders. Naast varen door een natuurgebied kan aankomen ook leuk zijn. Voor kieljachten zijn Texel, Vlieland en Terschelling een goed te bevaren bestemming. We bezoeken de meest noordelijke, het eiland van cranberry’s, Sil de strandjutter en Paulus de Boskabouter: Terschelling.

TerschellingDe jachthaven van Terschelling

De jachthaven van Terschelling is druk met zowel veerboten, charter als andere beroepsvaart. Alles is echter goed te overzien. De haveningang is behoorlijk breed en goed beschut. Er is wel wat dwarsstroom maar door de ruimte tussen de pieren meestal niet merkbaar. Achtereenvolgens vaar je langs de reddingsboten, de veerbotenterminal, visserij, bruine vloot, de tonnenleggers en helemaal achterin de jachthaven. Een haven in een haven eigenlijk.

Terschelling

Indeling ligplaatsen

De ligplaatsen in de jachthaven zijn als volgt ingedeeld:

A Gereserveerd voor eilanders
B Zeilboten 7 – 9 meter
C Motorboten en platbodems langer dan 10 meter
D Zeilboten 9 – 10 meter
E Zeilboten 10 – 11 meter
F Zeilboten langer dan 11 meter
G Platbodems korter dan 10 meter
H Dieselponton

TerschellingLangszij aan de steiger

Het is dus niet de bedoeling om met een 14,95m motorjacht in vak B te gaan liggen. Soort zoekt soort is het devies. Een reden voor deze indeling is het ontbreken van boxen. Je ligt er langszij aan de steiger. In het hoogseizoen loopt de haven regelmatig vol en kun je over de diverse voordekken van de ene naar de andere kant van de kom lopen. Reuze gezellig. Rustzoekers komen overigens buiten de schoolvakanties wat meer aan hun trekken.

TerschellingLiggen waar plek is

Communicatie met het havenkantoor gaat via kanaal 31. Echt nodig is dat niet. In het vak met soortgenoten kun je liggen waar er plek is. Plek is er overigens altijd wel. In tegenstelling tot de haven van Vlieland die al snel vol is en dan ook dichtgaat, kun je in Terschelling eigenlijk altijd terecht, desnoods hangt er een pakketje jachten in de rijkshaven aan de kade.

Eenmaal afgemeerd aan de drijvende steigers bekruipt je direct een stevig eilandgevoel. Dag- en vooral s’nachts uitzicht op de Brandaris, duinen, het drooggevallen oostelijk ras. Voor je het weet zit je peinzend over de einder te staren nog voor het havengeld voldaan is. Het tarief voor de boot is 1,53 per meter. Daar krijg je een aanlegplaats voor en aardig wat (deels) gratis voorzieningen. De toeristenbelasting is 0,75 euro voor een volwassene per dag. Liegen loont want kinderen doen maar 35 cent per dag. Probleem is wel dat in de ogen van de Terschellinger belastingdienst, alle personen ouder dan 10 jaar al geen kind meer zijn.

In ruil voor het betaalde bedrag krijg je een forse sticker voor aan het achterstag. Iedere dag een andere kleur.Tot ZW 6-7 gaat dat wel goed. Daarboven, zeker in combinatie met malse stortregens, waaien die dingen weg zo bleek. Lichte paniek op het havenkantoor voor zover paniek en Terschelling samengaan.

Terschelling

Faciliteiten jachthaven

In de haven is al het ter zake doende aanwezig. Water en 220V op de steiger. Gratis te gebruiken wasmachine en droger in een ordentelijk washok. Ruime parkeergelegenheid maar dan voor fietsen. Net afvalbeheer met opvang voor echt vieze dingen. Alles wat een haven de blauwe vlag waard maakt.

Toch is er kritiek te leveren op de sanitaire voorzieningen. De kwaliteit ervan is wel goed maar de kwantiteit klopt niet. Er zijn in het hoogseizoen veel te weinig douches en toiletten aanwezig voor de vloot bezoekers. Helemaal zodra de ene helft dichtgaat voor de grote schoonmaak. Met z’n allen naar de dames of heren kan best een hilarische aanblik zijn maar helemaal passen bij een goed geoutilleerde jachthaven doet het niet. De douches slikken een euro in een centraal paneel. Terug het badhokje ingesjokt geeft een druk op de knop voldoende lang warmwater. Euro op is echter wegwezen, ook met je hoofd nog in het sop.

Kort geleden is een dieselponton te water gelaten. Samen met de vuilwaterslang een goed te bereiken aanlegplaats voor het ledigen van de boot’s behoefte. Verder heeft de haven een goede helling en afspuitplaats. Voor kinderen is er een klimrek en een grasveldje. Een andere bron van vermaak vormt het vangen van krabben en de -race op eerder genoemde helling.

Terschelling
Het eiland verkennen

Terschelling heeft een uitermate rijke natuur. Met een huurfiets is dit het best te verkennen. Bos, duinen, kwelders, wadden, polders en strand. Bijna overal vrij toegankelijk over een lengte van ca. 30km. Meer dan 600 plantensoorten komen er voor, van algemeen voorkomend tot zeer zeldzame orchideeën. Uniek voor ons land is het groeien en bloeien van de cranberry of Amerikaanse veenbes. Op het eiland wordt er vanalles van gemaakt.
De gemeente Terschelling waakt over 4700 zielen waarvan ongeveer de helft in het dorp West Terschelling woont. De rest verdeelt zich over 11 andere dorpen. De jachthaven ligt tegen West Terschelling aan. Op 100m loopafstand is een watersportzaak met fietsverhuur te vinden.

In het dorp zelf zijn supermarkten, restaurants en bruine kroegen. Parel aan het groene strand, de zuidwestelijke waddenkant, is de Walvis. Een strandtent zoals Willem Barentsz ze ook maakte, deze dan met uitzicht op Vlieland. Het Noordzeestrand is 5KM fietsen naar West aan Zee. Daar is een strook bewaakt zand waar iedereen gaat zitten onder het spiedende oog van de Terschellinger baywatch. Stel je deze gezelligheid niet op prijs, dan is 5 of 10 minuutjes langer lopen al voldoende om in Robinson Crusoe stemming te komen. Ook als volgens de statistieken het eiland bomvol zit beleef je dat niet in de rust en ruimte van het landschap.

De eilanders hebben een eigen mentaliteit. Vriendelijk maar wars van onzin. In het algemeen is men oprecht blij met de badgasten van de vaste wal want daar leven ze van. Alleen waar je in andere toeristencentra al snel wordt afgeraffeld, ben je hier een gewaardeerde gast.

Terschelling
De jachthaven van Terschelling is een goed uitgeruste passantenhaven waar je ook voor een paar dagen langer uitstekend kunt vertoeven. De boot ligt er goed en het eiland biedt veel moois om te ontdekken. Ook de vaartocht over de Waddenzee geeft een bezoek aan Terschelling veel extra’s

Meer info: www.jachthaventerschelling.nl