Ecomare

In dit jubileumjaar doet Botentekoop.nl graag iets terug voor de mensen en de natuur om ons heen. Daarom geven we dit jaar aandacht aan verschillende goede doelen die verbonden zijn met natuur en watersport. Dit keer is dat natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare.

Het Texelse Ecomare bestaat al meer dan een halve eeuw. De onvergelijkbare schoonheid van de Texelse natuur heeft maar één grote bedreiging: de mens. Ecomare probeert bezoekers bewust te maken van de schoonheid, maar ook van de kwetsbaarheid van de natuur. Daarnaast vangt Ecomare dieren in nood op.

Professionals

Ecomare verzorgt al meer dan 60 jaar zeehondenopvang op Texel. In Nederland is dit het oudste opvangcentrum voor grote zeedieren. Zeehonden zijn officieel een bedreigde diersoort. Dat betekent dat we de taak hebben ze te beschermen en waar nodig op te vangen. Het ministerie besteedt deze zorg uit aan een aantal opvangcentra zoals Ecomare. Op dit moment is de zeehondenpopulatie zich aan het herstellen, want 30 jaar geleden waren er als gevolg van een zeehondenvirus veel minder.

Grijze zeehonden op een zandbank in de Waddenzee.
Grijze zeehonden op een zandbank in de Waddenzee.

Maar ook al gaat het beter, de zeehondenpopulatie moet nog altijd worden beschermd. Dat betekent vooral zorgen voor dieren in nood. Particulieren mogen dat niet, het opvangen van deze dieren is echt een taak voor professionele organisaties.

Roofdieren

Zeehonden zijn de grootste roofdieren van ons land. Wie wel eens een zeehond is tegengekomen, weet dat ze verrassend groot kunnen worden, tot wel 400 kilo. Ze zijn op het land niet snel, maar ze kunnen flink bijten als ze zich bedreigd voelen. Daar komt bij dat ze voor de mens gevaarlijke micro-organismen in hun bek hebben. Daardoor moet een beet van een zeehond altijd worden gevolgd door een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis.

Zeehonden zijn de grootste roofdieren van ons land.
Zeehonden zijn de grootste roofdieren van ons land.

Laat zeehonden met rust

Ecomare geeft het dringende advies: laat zeehonden met rust. Een gezond dier moet je sowieso met rust laten. Ze rusten vaak op het strand of op een zandbank. Ook al lijken ze aaibaar, benader ze niet. Houd afstand en verschrik ze niet. Zie je een dier dat duidelijk in nood is, waarschuw dan een opvang en benader het dier niet zelf. Zeehondenmoeders laten hun jongen soms wel acht uur in de steek om voedsel te zoeken. Verplaats je een pup, of til je hem op, dan loop je kans dat de moeder haar jong niet meer kan vinden of niet meer wil verzorgen.

Professionals zullen een huilende zeehonden-pup altijd eerst een aantal uren observeren, voordat ze ingrijpen. De kans is namelijk groot dat de moeder zich alsnog meldt en zich over het jong ontfermt. Opvang is vooral nodig als een dier slachtoffer is geworden van het afval uit zee of ziek is.

natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare.
Natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare.

Ambassadeur

Voor Ecomare is de zeehond de ambassadeur om het verhaal van de kwetsbaarheid van de natuur te vertellen. Het museum brengt de mens dichter bij de natuur van kust en zee en toont de rijkdom van het gebied. Een ander doel is om bezoekers bewust te maken van wat er allemaal in zee zwemt en wat je kunt doen om te helpen.

Dat begint met het opruimen van het eigen afval en het oppakken van zwerfvuil. Daarmee voorkom je dat dieren in netten of verpakkingsmateriaal verstrikt raken. Ecomare vangt ook zeevogels in nood op, zoals jan-van-genten en zeekoeten. Vogels die slachtoffer zijn geworden van olie worden door de medewerkers gewassen. De opvang wordt betaald door bijdragen van donateurs en sponsoren, aangevuld met inkomsten uit entreegelden. Jaarlijks bezoeken circa 280.000 mensen het museum op Texel. Daarmee hoort het tot de 10 grootste attracties van ons land.

Tegenwoordig beheert Ecomare de Texelse vuurtoren.
Tegenwoordig beheert Ecomare de Texelse vuurtoren.

Inspiratie

Voor watersporters heeft Ecomare een aantal tips. Als watersporter ben je te gast op het water, in het leefgebied van dieren zoals zeehonden, watervogels en bruinvissen. Gedraag je als gast en veroorzaak geen overlast. Laat geen afval achter, behoud afstand en rust. In het bezoekerscentrum op Texel raak je geïnspireerd door alle dieren die je onderweg kunt tegenkomen. Geniet van de natuur en help mee met de opvang. Dat kan door vriend (donateur) van Ecomare te worden. Bedrijven kunnen voor 2500 Euro een opgevangen zeehond adopteren die weer naar zee terug kan keren.

Vier locaties

Tegenwoordig beheert Ecomare naast het Natuurmuseum ook het Texels museum Kaap Skil, vuurtoren Texel en de oudheidkamer van Texel. De vier locaties werken samen om bezoekers bewust te maken van de Texelse verbondenheid met de natuur:

  • Ecomare is het grootste museum en daar vind je ook de zeehondenopvang.
  • In Museum Kaap Skil maak je een ontdekkingstocht langs de maritieme geschiedenis van Texel. Daar zijn onder andere schatten te zien uit scheepswrakken die rond Texel zijn geborgen. Je vindt er de grootste maritieme maquette ter wereld en informatie over Texel in de VOC-tijd.
  • De rode Texelse vuurtoren is 47 meter hoog en de entree bedraagt 5 euro. Zes verdiepingen hoger en na 118 treden over de stalen wenteltrap uit 1864 bereik je het punt met het mooiste uitzicht over de zee en ons grootste Waddeneiland.
  • De Texelse Oudheidkamer is een klein museum midden in het centrum van Den Burg. Het prachtige huis uit 1599 is één van de oudste huizen van Texel. Het is compleet ingericht met meubels en gebruiksartikelen uit lang vervlogen tijden.

Meer informatie vind je op www.ecomare.nl

Vind jouw droomboot

Op zoek naar jouw droomboot? Bekijk ons grote botenaanbod. Verder kun je natuurlijk al onze boottesten bekijken, of het laatste watersportnieuws.