Boot financieren

Een beetje bootliefhebber heeft een terugkerende droom die je op een zeker moment ook eens tegenkomt. Zomaar in een haven met een bordje te koop erop. Goede kans dat er een orkest in je hoofd aanzwelt en je blind van verliefdheid voor de aankoop gaat. Budget zal er niet voor zijn. Een gedroomde boot is altijd groter en beter uitgerust dan eigenlijk de bedoeling was. Deze boot financieren kan een oplossing bieden. Het is alleen niet iets wat je zomaar moet doen.

Varen met je eigen sloep, motorjacht of zeilschip ligt binnen handbereik met een lening. Het is een grote aankoop maar een lening maakt de financiering van het vaartuig mogelijk. De boot financieren met een hypotheek is in sommige gevallen ook mogelijk maar deze optie is vaak toch wat duurder.

Kies de juiste lening

Je kunt kiezen uit twee leenvormen om een boot te financieren. Een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Voor zekerheid past een persoonlijke lening. Je betaalt elke maand dezelfde lasten en de rente en looptijd staan vast. Wilt je niet alleen de boot financieren maar daarnaast nog de beschikking hebben over extra geld, dan is de flexibiliteit van een doorlopend krediet weer beter.

Persoonlijke lening

In de meeste gevallen valt de keuze op een persoonlijke lening om een sloep of jacht te financieren. Maar wanneer de looptijd langer is dan de economische levensduur van de boot betaal je nog voor de lening terwijl de boot al is afgeschreven. Dankzij de vaste maandelijkse aflossingen is de lening voor de boot wel op de einddatum volledig afbetaald, schuldenvrij dus. Renteschommelingen zijn niet van invloed. Tijdens de looptijd extra aflossen kan in de meeste gevallen boetevrij.

Doorlopend krediet

Met een doorlopend krediet kiest je voor een flexibele leenvorm. De looptijd staat niet vast en de rente is variabel en dus onderhevig aan renteschommelingen. De maandlasten staan wel vast. Bij een doorlopend krediet bepaalt je zelf wanneer welk bedrag opgenomen wordt tot de kredietlimiet bereikt is. Wanneer er tijdens de looptijd opnieuw geld nodig is voor bijvoorbeeld een reparatie aan de boot is het mogelijk afgeloste bedragen weer op te nemen. Dit is niet mogelijk bij een persoonlijke lening. Tussentijds extra aflossen op een doorlopend krediet is altijd kosteloos.

Een bestaande financiering?

Het is altijd verstandig om te bekijken of een bestaande lening overgenomen kan worden, zodat de maandlasten daarvan lager worden. Het is ook altijd mogelijk verschillende financieringsverstrekkers te vergelijken om te zien of voor hun lening nog wel de meest recente rentepercentages en voorwaarden van kracht zijn. Maar ongeacht wat je doet, laat je altijd goed informeren over de verschillende mogelijkheden afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Wil je nog meer lezen? Kijk hier voor Vijf vragen en antwoorden over financieren