Elektrisch varen in Friesland

Elektrisch varen is in. Om deze vorm van watersport te stimuleren, zijn in Friesland elektrische vaarroutes met laadinfrastructuur aangelegd. De eerste loopt van Heeg via Gaastmeer naar Oudega. Inmiddels zijn er ook elektrische routes rond Leeuwarden en Bolsward. Wij namen de oudste elektrische route vanuit Heeg.

Heeg is het verhuurcentrum van zeilend Friesland. Op steenworp afstand van elkaar vind je grote verhuurders van vooral polyvalken, maar ook van andere zeil- en motorboten. Steeds vaker zijn de Heger boten uitgerust met een elektromotor om ook elektrisch varen mogelijk te maken. Dat maakt deze plaats tot een ideaal vertrekpunt van deze electric only route. De route loopt vanaf Heeg over de Idsegeasterpoel naar Oudega en dan via het Ringwiel en Sandmar weer terug naar Heeg. Zuidwest Friesland heeft om deze route mogelijk te maken een aantal duikers en bruggen verhoogd.

Elektrisch varen

Centrum van Heeg

Het centrum van Heeg spreekt aan, omdat je er altijd veel bootjes ziet. Er zijn langs it Butlan jachtwerven van bekende merken zoals Wajer en Rapsody. Uniek is het aantal verhuurders van platbodems en tegenwoordig zie je in Heeg ook veel recreatiewoningen met een bootje voor de deur. Dat leidt in het 2000 zielen tellende dorp het jaar rond tot een gezellige drukte en in de kantlijn hiervan tot uitstekende horecavoorzieningen. De moeite waard is om de tocht te beginnen door langs de befaamde werf van Pier Piersma te varen. Soms liggen hier voor de deur de mooiste houten scheepjes bij te komen van een intensieve restauratie.

Alleen voor elektrisch varen

De aangegeven route is alleen bedoeld voor elektrische boten, maar er wordt nog niet op gehandhaafd, mochten andere boten op de route worden aangetroffen. Over de Weisleat, Wegsloot in het Nederlands, varen we in de richting van Idzega. Net buiten Heeg passeren we Camping Oan e Poel die een verlaten indruk maakt.

Een paar vissers roepen ons aan. Of we onze hengel zijn vergeten? Volgens hen zijn de enige mensen die in de winter met een bootje varen ‘vissers of vergissers’. Dat zijn mensen die niet hebben bedacht hoe koud het op het water kan zijn. Wij zijn goed ingepakt en varen met een glimlach op het gezicht verder. Ons elektrische motortje snort als een naaimachine en we kunnen tevreden constateren dat het met het verdwijnen van de weidevogels wel meevalt. We horen ze op afstand fluiten, piepen en schreeuwen. De grauwe natuur is met alle geluiden en haar verscheidenheid in kleurentinten grijs, bruin en groen op zijn minst verrassend.

Elektrisch varen

Aan het eind van de Wegsloot komen we door een vernauwing die leidt langs zeilschool de Bird. ’s Zomers wemelt het hier van de kleine zeilbootjes. Nu is het een stille poel waar de vogels en de vissen regeren. Na een kronkel in de vaarweg bij Camping het Klokhuis vervolgen wij onze smalle vaarweg langs de Klokhuisdijk. We slaan rechtsaf richting het dorpje Oudega. Daar treffen we het eerste oplaadpunt, maar dat hebben we niet nodig. Onze accu’s geven nog meer dan 80 % energie aan.

Rechtsomkeert in Oudega

In Oudega maken we rechtsomkeert om weer langs de Klokhuisdijk onder de Tsjerkewei door naar de Ringwiel. Als we deze oversteken varen we door de Pier Bouwesleat naar Gaastmeer. Ook in dit compacte dorpje wordt een laadstation speciaal voor elektrisch varen aangegeven. En ook deze slaan we over. Onze verbruiksmeter stelt ons gerust voor de terugweg. We hebben nog meer dan 60% en op de terugweg varen we grotendeels dezelfde route, maar dan zonder de omweg naar Oudega. Inmiddels zijn we toch wat koud geworden, dus pakken we de dekens en de thermoskan met Glühwein uit. Daarmee varen we terug in een extra vrolijke Dickens sfeer. Met een elektrische boot door het verlaten Friese land varen kan in de winter onverwacht mooi zijn.

Elektrisch varen

Groot aanbod boten

Op zoek naar een boot waarmee je het water van Friesland kunt verkennen? Bekijk hier het aanbod