Ergernis op het water waterscooter

Het dumpen van afval in het water is de grootste ergernis van de watersporter (58%). Opvallend in het meest recente Nationale Watersport Onderzoek over ergernis op het water is de stijging van watersporters die geen ergernissen meer kent.

Naast het dumpen van afval in het water (58%) zijn te hard varen (40%) en alcohol gebruik op het water (39%) net als in vorige jaren de grootste ergernissen van watersporters. Verder lijken vooral 55-plussers zich aan te hard varen te ergeren (50%). Opvallend in het onderzoek is de stijging van het aantal watersporters, met name vrouwen, die geen ergernissen meer kent op het water.

Top 10 ergernis op het water

Ergernis op het water afvaldumpen

1. Het dumpen van afval in het water 58 %

Natuurschoon maakt varen leuk. Er een bende van maken doet daar direct afbreuk aan. Vooral wanneer het “medewatersporters” zijn die hun rommel achterlaten is dat terecht ergernis nummer 1.
Ergernis op het water hardvaren

2. Te hard varen 40 %

Wanneer een waterverplaatsend motorjacht sneller wil dan het ontwerp toestaat trekt het een extra hoge hekgolf. Inderdaad vervelend als daar de glazen door van tafel gaan. Snelle boten hebben een handicap, die trekken juist een hekgolf wanneer ze te langzaam gaan.
Ergernis op het water alcoholgebruik

3. Alcohol gebruik op het water 39 %

Varen is leuk en kan heel gezellig zijn. Maar met een slok op is in het huidige vaarverkeer toch echt onverantwoord. Eéntje moet er de BOB zijn.
Ergernis op het water vaarregels

4. Niet kennen van vaarregels 34 %

Vooral de beroepsvaart wordt hier mee geconfronteerd. Maar zeil vs motorjachten of verkeer in de vaargeul en daarbuiten kunnen ook voor ergerlijke momenten zorgen.
Ergernis op het water snelvarende jeugd

5. Snel varende jeugd 28 %

Jong geleerd en oud gedaan, de jeugd heeft de toekomst van de watersport. Het zal wel maar wanneer je van je rust ligt te genieten kan dat gedoe in de haven met die rubberbootjes inderdaad een ergernis op het water zijn.
Ergernis op het water geluidsoverlast

6. Geluidsoverlast van andere watersporters 28 %

Er zijn mensen die hun tune graag aan anderen willen laten horen. Ook wanneer die anderen daar helemaal niet op zitten te wachten. Maar over het water draag muziek verder dan je denkt. Een vergissing kan het ook zijn.
Ergernis op het water geen-ergernis

7. Ik ken geen ergernis op het water 18 %

Zo kan het dus ook. Is het een kwestie van geluk of instelling? Aan dat laatste kun je zelf iets doen en meer lol aan een vaartocht beleven.
sluispassage

8. Gedrag bij bruggen en sluizen 16 %

Een klassieker is natuurlijk het voordringen bij een drukke sluispassage. Altijd weer vermakelijk om waar te nemen vanaf een terras op de kant hoe er een collectieve woedeaanval ontstaat wanneer iemand teveel haast heeft.
Ergernis op het water waterscooter

9. Waterscooters 14 %

Leuk om mee te varen maar als badgast, niet leuk om naar te kijken en al helemaal niet om naar te luisteren. Maar wellicht zit in dit percentage ergernis op het water ook een imagoprobleem verwerkt
Ergernis op het water gplfslag

10. Hinderlijke vaarbeweging golfslag 10 %

Hinderlijk schommelen blijft een ergernis wanneer anderen geen rekening houden met wat er geankerd of aangemeerd ligt.