Expeditie SLOEP!

Ben je op zoek naar een sloep of tender? Dan heb je ruime keuze uit een groot, gevarieerd aanbod. Expeditie SLOEP! helpt je met de juiste informatie mee in het zoekproces. In het eerste deel lees je alles over budget en modellen. Veel succes met je speurtocht!

Modellen sloepen en tenders

Er zijn meer dan 600 verschillende modellen sloepen en tenders te koop. Voor ieder wat wils dus. Het is belangrijk dat je een aantal technische aspecten meeneemt in je beslissing. Daarnaast heb je ook andere afwegingen te maken. Waar vaar je meestal? Zijn daar veel lage bruggen of ondiepe sloten? Is er een beperking in dat vaargebied, bijvoorbeeld dat er alleen elektrische aangestuurde boten zijn toegestaan?

Of je nu een grote of een kleine sloep of tender koopt, deze aspecten zijn voor alle modellen belangrijk. Houd bij de oriëntatie op de verschillende modellen dus de volgende punten in de gaten:

  • De gewenste en benodigde doorvaarthoogte
  • De gewenste en benodigde diepgang
  • De gewenste en benodigde hoogte
Sloepen op Botentekoop.nl

Budget sloep of tender

Juist omdat er zoveel verschillende modellen zijn, is het ook lastig aangeven wat een sloep of tender kost. De gemiddelde lengte van sloepen en tenders in Nederland is zes meter. In deze categorie kunnen we je wel een indictatie voor de juiste verkoopprijs geven. Buiten deze vergelijking vallen het compacte instap-sloepje of de prachtige grote cabin met veel extra comfort aan boord.

Een sloep of tender in vaarklaar uitvoering (van ongeveer zes meter) kost minimaal € 18.000,– met een outboard motor. Met een inboard ligt de prijs iets hoger. Met sommige merken kun je al varen vanaf € 21.000,–.

Expeditie SLOEP! Budget

Wat is standaard?

Het is goed om te onderzoeken wat er precies wordt bedoeld met standaard uitvoering. De prijzen van sloepen en tenders met een outboard uitvoering zijn in een aantal gevallen de prijzen van ‘casco’s’. Dat is een kale sloep of tender. Voordat je goed en wel weg kunt varen, heb je eerst bijvoorbeeld nog de motor, kussens en kap erbij nodig. Let dus goed op wat je precies krijgt. De prijs van een sloep of tender moet het liefst vaarklaar zijn. Dat betekent: inclusief motor, kap en kussens. Alle mogelijke opties en extra’s verschillen per bouwer of dealer.

Niet noodzakelijk, maar wel aan te raden zijn zaken als navigatie verlichting, 12 volt aansluiting, zwemtrap of een brandblusser. Controleer altijd wat er wel en wat er niet inbegrepen zit bij de prijs.

Daemes en Heeren

Expeditie Sloep is een initiatief van Daemes & Heeren die je ook kunt bezoeken tijdens de HISWA Amsterdam Boat Show, bij uitstek de plek om je nieuwe sloep/tender te vinden. Meer watersporttips vind je hier.