Motoren

Als je een sloep of tender gaat kopen, heb je ook de keuze in welke motor je wilt. Er zijn verschillende soorten motoren. Wij hebben op een rijtje gezet welke precies, zodat jij de juiste motor kunt kiezen bij jouw nieuwe sloep of tender.

Bij de keuze voor een motor start je altijd met de vraag: wat wil je met de sloep doen/kunnen? Het antwoord op deze vraag is belangrijk bij je keuze en je doel. Wil je rustig gaan genieten op het water? Of wil je juist lekker snelheid maken? Ben je van plan om te gaan wakeboarden? Of wil je met de sloep of tender de zee op? Daarnaast is het de vraag hoeveel ruimte je over hebt voor de motor. Sommige motoren zijn namelijk groter dan andere. Ook niet onbelangrijk; wat is je budget?

Het zijn vragen waar je mee te maken krijgt bij de aanschaf van een sloep/tender. Voor dit overzicht hebben zowel Yamaha Motor Nederland, Volvo Penta en Bellmarine input gegeven over de voordelen van  outboard- en inboard motoren en elektrische motoren.

Motoren Sloepen

Vermogen

Het is van vitaal belang dat je het juiste vermogen kiest bij je sloep/tender. Ook hier gaat het weer om de vraag; wat wil je ermee? Er zijn twee aspecten van de sloep die belangrijk zijn: het model, het gewicht en de (CE)keuring (Wat mag maximaal gebruikt worden? Deze informatie behoort bij iedere sloep/tender aanwezig te zijn!)

Bij een elektromotor is het netto vermogen aan de uitgaande as en heeft direct koppel (koppel is draaimoment per omwenteling). Daardoor ontstaan andere vaareigenschappen dan bij een verbrandingsmotor. Hij reageert veel agressiever en dus heel erg direct. De acceleratie is ontzettend groot en is qua toeren perfect regelbaar.

Sloep

Paardenkracht

We praten bij motorvermogen in de volksmond over pk (paardenkracht) maar officieel moeten we het hebben over kilowatt. Je kunt pk omrekenen naar kilowatt door te vermenigvuldigen met 0,736. Van kilowatt naar pk vermenigvuldig je met 1,36.

De totale reeks inboard motoren bij Volvo Penta loopt van 13 pk tot 1000 pk. Bij Yamaha van 2.5 pk tot 425 pk. Yamaha bouwt speciale high thrust motoren met meer stuwkracht waardoor de boot bij langzaam varen zeer goed manoeuvreerbaar is. Deze motoren zijn ideaal voor langzaam varende sloepen. Volvo Penta produceert ook inboard benzinemotoren. Ze zijn prijstechnisch aantrekkelijk en elektronisch bedienbaar.

Bij elektromotoren gaat de omrekening van kilowatt naar pk niet op. Je kunt wel zeggen dat 10 kilowatt vergelijkbaar is met een 25 pk dieselmotor qua vaareigenschappen. De totale reeks inboard motoren bij Bellmarine loopt van 1 kilowatt tot 100 kilowatt (vanaf 1 pk tot 250 pk). Voor zowel elektrische als hybride toepassingen.

Volvo Penta

Kenmerken inboard motor

Voordelen inboard motor

Hierbij geven we je de voordelen van een inboard motor (bijvoorbeeld van Volvo Penta).

 • Zeer voordelig in brandstofgebruik
 • Lager waarneembaar motorgeluid door inbouwmogelijkheden en toegepast uitlaatsysteem
 • Verhoogt de waarde van je sloep
 • Extreem lage uitlaatgasemissies
 • Bij elk toerental hoog koppel ter beschikking voor bijvoorbeeld acceleratie of bij manoeuvreren
 • Motorkist is eventueel bruikbaar als tafelblad of als zonnedek achterin de boot
 • Vanaf 13 pk volledige integratie mogelijk van motor en navigatieschermen (Glass Cockpit)
 • Gesloten koelwatersysteem, altijd de juiste bedrijfstemperatuur

Sloepen dealers

Onderhoud inboard motoren

Het onderhoud van je motor is belangrijk voor de levensduur van de motor. Zorg dat je elk jaar (of na rond de honderd vaaruren) service aan je motor laat uitvoeren bij een officiële dealer. Als je kiest voor een inboard motor, houd er dan rekening mee dat je onderhoud moet doen aan de motor. Denk dan aan:

 • Olie en oliefilter vervangen
 • Impeller (buitenwaterkoeling van de motor) controleren op slijtage (scheurtjes e.d.)
 • Controleer de brandstoffilters en brandstofslangen

Extra tips van Volvo Penta

 1. Laat het onderhoud door een officiële Volvo Penta dealer doen. De dealer heeft alle kennis en technische vaardigheden en onderdelen in huis om de motor optimaal te laten functioneren.
 2. Met de Volvo Penta Easy Connect app heb je een compleet dashboard met informatie over de motor en de boot en kun je vooraf je route plannen
 3. Volvo Penta Action Service biedt 24-uursservice met een wereldwijde dekking. In de Benelux kunnen ze 42 Volvo Penta dealers 24/7 bereiken die geüpdatet zijn over de nieuwste technieken en typen motoren.

Yamaha Outboard

Kenmerken outboard motor

Voordelen outboard motor

Dit zijn de voordelen van een outboard motor (bijvoorbeeld van Yamaha).

 • Licht in gewicht;
 • Meer ruimte in de boot omdat de motor achter de boot hangt;
 • Lager in aanschafkosten;
 • Goedkoop in onderhoud;
 • Gemakkelijk in onderhoud;
 • Van 0 naar 100 in 2 seconden… nee dat niet, maar wel snelle acceleratie.

Onderhoud bij outboard motoren

Het onderhoud van je motor is van cruciaal belang. Zorg dat je elk jaar (of na rond de honderd vaaruren) service aan je motor laat uitvoeren bij een officiële dealer.  Als je kiest voor een outboard motor, is het onderhoud bijvoorbeeld:

 • Olie verversen
 • Impeller (koeling van de motor) controleren op slijtage (scheurtjes e.d.)
 • Staartstukolie vervangen (je staartstuk is je versnellingsbak met bewegende delen die gesmeerd dienen te worden)
 • Controleer de brandstoffilters en brandstofslangen
 • Check de anodes. Dat is een stuk metaal aan je motor die de outboard motor beschermt tegen corrosie)

Extra tips van Yamaha Motor Nederland

 1. Zet je motor na het vaarseizoen niet zo op zolder weg! Onderhoud hem zelf of laat het door een officiële dealer doen die precies weet wat je motor nodig heeft. Je investeert hierdoor in je vaarplezier voor het aankomende seizoen.
 2. Vergeet je accu niet! Zorg dat deze opgeladen is via een acculader, ook in de winterperiode.
 3. Let op: Voor optimale voortstuwing moet de horizontale plaat vlak boven de schroef (cavitatieplaat) gelijk liggen aan de onderkant van je sloep. Is dat niet het geval, dan zal dat mogelijk een negatief effect hebben op het vaargedrag van de sloep, waardoor de boot minder gemakkelijk te manoeuvreren is.

Bellmarine motor

Kenmerken elektrische motor

Voordelen elektrische motor

Dit zijn de voordelen van een elektrische motor (bijvoorbeeld van Bellmarine).

 • Het is de aandrijving van de toekomst
 • Schoon
 • Stil
 • Nauwelijks onderhoud

Onderhoud elektrische motor

Elektrisch motoren hebben nauwelijks of geen onderhoud nodig. Je kunt wel de volgende punten meenemen in je controle.

 • Zorg geregeld voor een visuele inspectie op de installatie. Kijk bijvoorbeeld of er geen corrosie is ontstaan op elektrische verbindingen.
 • Een boot is altijd vochtig. Vocht en zout zorgen voor aanslag. Reinig de aanslag en smeer in met vaseline om corrosie te voorkomen.
 • Controleer ook je kabels en check of er geen verbindingen of elektrische aansluitingen los zijn gegaan.
 • Na ca. 30 duizend vaaruren moeten de lagers vervangen worden, immers het enige draaiende en dus slijtende deel van een elektromotor.

 Extra tips van Bellmarine

 1. Onderhoud het accupakket door hem altijd geladen te houden.
 2. Zorg dat er tijdens stalling of periodes van langdurig geen-gebruik er geen energie verbruikers aan blijven staan.
 3. Overtuig je ervan dat je alles goed weggezet hebt en of de accu ook de winterperiode blijft laden! Het wil wel eens voorkomen dat je alles goed aangesloten hebt en jij bij de kerstboom zit in de volle overtuiging dat je accu opgeladen / onderhouden wordt. Vervolgens slaan bij de winterstalling de stoppen door, gebruikt je buurman je stroomaansluiting of wordt gedurende de winterperiode de stroom domweg gewoon afgesloten door de locatie-eigenaar. Dan gebeurt er dus niks meer. Rijd een keer extra naar je winterstalling om te controleren of alles nog oké is, zodat je ook vanaf het voorjaar weer optimaal kunt genieten.

Dit artikel is geschreven door Daemes & Heeren

Motoren Sloepen

Een nieuwe sloep of tender?

Ben je op zoek naar een nieuwe sloep of tender? Kijk eens in het grote aanbod van Botentekoop.nl