Finsulate
epo19_Breur

De Nederlandse Rik Breur is de winnaar van de European Inventor Award 2019, die in de Weense Stadthalle uitgereikt werd door het Europees Octrooibureau. De materiaalwetenschapper won deze prijs voor een groene technologie die de aangroei van zeeorganismen (fouling) voorkomt.

De zee-egel inspireerde rik Breur om een alternatief te vinden voor de toxische verf die op schepen gezet wordt om te voorkomen dat algen, zeepokken en mosselen zich afzetten op het onderwaterschip. Hij ontwikkelde een milieuvriendelijke en zelfklevende ‘ant-fouling wrap’ die op het schip gekleefd kan worden.

In veel toepassingen wordt een wrap al gebruikt ter vervanging van verf. Eén toepassing was duidelijk nog niet ontwikkeld: onder water op schepen. Gebaseerd op een fysieke barrière was het team van Finsulate in staat om een antifouling te ontwikkelen die wereldwijd toepasbaar is, ongeacht het vaargedrag. De stekeltjes zorgen ervoor dat aangroei de romp niet kan bereiken, ze isoleren de romp.

Daarom: Finsulate houdt aangroei op afstand. De werking is uitgebreid getest en goed bevonden. Ook wordt het al geruime tijd toegepast in de beroepsvaart. Geschikt voor alle plezierboten, ook snelvarend.

Meer informatie: www.finsulate.com

Groot aanbod

Op zoek naar een nieuwe of tweedehands boot? Bekijk hier ons huidige aanbod