Funtuben

Bij watersporten denk je al snel aan waterski’s, wakeboarden of misschien wel barefoot surfen. Maar heb je ook wel eens overwogen om een funtube aan je boot te knopen? Ervaring met funtuben is geen vereiste terwijl plezier en sensatie gegarandeerd zijn. Daarbij dient gemak de mens. Je blaast de tube op, bevestigt deze achter de boot met een stevig lijn die speciaal voor de funtube is gemaakt en de lol kan beginnen.

Het mooie aan funtuben is dat het leuk is voor iedere leeftijd. Of je nu 5 jaar oud bent of 50, die grijns die op je gezicht verschijnt als je over het water wordt gesleurd, raak je niet snel meer kwijt. Het is voor velen een geweldige kick om mee te maken. Stuiterend over de golven, driften door de bocht en natuurlijk zorgen dat je er niet vanaf geslingerd wordt. Het aanschaffen van een funtube die bij je past is de eerste stap voor spectaculaire dagen op het water. Maar hoe moet je de funtube bevestigen en welk model is geschikt voor jouw boot. Een paar tips op een rijtje, zodat je optimaal gebruik kunt maken van jouw funtube.

Kies de juiste funtube

Funtubes zijn er in allerlei soorten en maten. Het kan daardoor best lastig zijn om de juiste funtube voor achter jouw boot te selecteren. In grote lijnen kun je met de juiste accessoires bijna alle funtubes achter een sportboat bevestigen. Maak hiervoor wel gebruik van een drijvende funtube lijn met een zogenaamde ‘bridle’. Heb je een boot met beperkt vermogen? Dan is een een funband met meer volume een goede keuze. Een hoger volume zorgt voor meer drijfvermogen. Hierdoor blijft de band beter op het water liggen en heeft de boot minder power nodig om de funtube met een acceptabele snelheid voort te trekken.

Funtubes zijn er in allerlei soorten en maten.
Funtubes zijn er in allerlei soorten en maten.

Bungee rope

Een funtube krijgt het doorgaans aardig voor de kiezen. Een beetje speedboat zorgt voor flinke trekkrachten en daardoor stuiter je met hoge snelheid achter de boot aan. Bevestig de funtube daarom altijd aan de skipaal, sleepvoorzieningen als de ‘Towforce One’ en de Turboswing of aan een stevig sleepoog aan de spiegel van de boot. Om zowel de funtube als boot te beschermen tegen deze extreme condities maak je gebruik van een ‘bungee rope’. Dit is een elastisch touw dat je tussen de boot en funtube kunt bevestigen. De elastische component vangt de kracht van het slepen op. Hierdoor krijgen zowel de boot als de funtube minder klappen op het moment dat de funtubelijn de spanning verliest. Op deze manier kun je een stuk langer plezier hebben van je funtube.

Blijf bij de propeller uit de buurt

Aan de spiegel van een sportboot zie je steeds vaker een buitenboordmotor. Niks mis mee, alleen is er onder water een schroef die net iets meer in de weg zit bij het funtuben dan bij een sterndrive of schroefas het geval is. Voor iedere aandrijvingsvorm geldt echter dat de lijn van de tube niet als een breiwerkje in de propeller terecht mag komen. Sleepbeugels als ‘Towforce One’ en Turboswing of een ‘funtube bridle’ verkleinen de kans daarop. De beugels zorgen met een rollende katrol waarop het bevestigingspunt van de lijn is bevestigd, dat de krachten altijd mooi recht op de spiegel terecht komen. Een bridle zorgt ervoor dat de drijvende lijn in een V-vorm achter de boot hangt door deze links en rechts aan de spiegel te bevestigen. Op deze manier voorkom je schade aan de motor en blijft de funtube lijn heel.

Uiteraard is een ski- of zwemvest verplichte kost.
Uiteraard is een ski- of zwemvest verplichte kost.

Veiligheid voor alles

Funtuben doe je met minimaal drie personen. Eentje is de pineut en gaat hoe dan ook te water. De bijrijder zit gedraaid om het wel en wee van de tuber in de gaten te houden en dan heb je natuurlijk een stuurman of vrouw die het vaarbewijs waardig is. Degene die wordt getrokken voelt zich lekkerder in een wetsuit en ook een helm kan bij hoge snelheden het verschil maken. Uiteraard is een ski- of zwemvest verplichte kost. Een reddingvest voldoet iets minder goed omdat je hiermee niet zo goed kunt zwemmen. De bijrijder is nodig om te zien of alles goed gaat. Een spiegel kan dit niet goed vervangen. De uitzwaai van de tube is behoorlijk en verdwijnt al snel buiten beeld. Daarbij dien je als bestuurder continue op te letten, zowel vooruit als achteruit. Hét funtube merk is Jobe. Jobe Sports Internationaal richt zich op artikelen voor de snelle watersport en is in bijna alle landen marktleider op het gebied van waterskiën, wakeboarden en funtubes. Van wetsuits tot aan casual kleding, Jobe Sports heeft een breed en compleet assortiment, waar jouw nieuwe funtube ongetwijfeld tussen zit.

Meer informatie en dealeradressen: www.jobesports.com

Snelle boten

Op zoek naar een boot waarmee je vol gas het water over kunt? Op Botentekoop.nl kun je kiezen uit een groot aanbod speedboten en sportboten. Of lees je liever meer artikelen over snel varen?