Snel varen: veilig

Je vaart rustig en kijkt om je heen. Het water is leeg, de kust is veilig. Langzaam glijdt je hand naar de gashendel en je checkt nogmaals of boot en de omgeving veilig zijn. Je laat iedereen aan boord zich goed vasthouden. Langzaam duw je de gashendel helemaal open.

Als een springpaard paard voor een triple bar neigt de boeg naar boven om een paar tellen later vlak over de golven te scheren. Je haren wapperen, de boot voelt aan alsof ze op rails is gemonteerd. De kinderen aan boord roepen: ,,harder, harder” en schreeuwen het uit van de pret. Je voelt de sensatie van de snelheid op het water tot in je poriën. Dit is de kick van het snel-varen, een sensationeel gevoel voor jong en oud.

Beheersing

Snelheid is leuk, maar gevaar is dat niet. Eigenlijk is snel-varen alleen leuk als het veilig is. Om te kunnen snel-varen heb je een paar dingen nodig, te beginnen met gezond verstand. Ga dus niet varen als je gedronken hebt of drugs hebt gebruikt. Natuurlijk heb je ook een snelle boot nodig. Zorg dat de boot technisch in orde is, dat je alle ins-en-outs kent en geef nooit direct vol-gas. Zorg dat de verplichte veiligheidszaken zoals reddingsvest en stopschakelaar-koord worden gedragen en dat de papieren en de brandblusser aanwezig zijn. Check voortdurend of de omgeving veilig is en zorg ervoor dat je geen overlast veroorzaakt. Beheersing is veel stoerder dan alleen maar plankgas over het water.

Eigenlijk is snel-varen alleen leuk als het veilig is.
Eigenlijk is snel-varen alleen leuk als het veilig is.

Veilig varen

Mensen die voor hun beroep veel snel-varen, zoals de vaarprofessionals van de Kustwacht de reddingsdiensten en de overheid, hebben een eigen gedragscode. Daarbij staat veiligheid voorop. Watersporters varen vooral snel voor het plezier, maar kunnen een voorbeeld nemen aan de echte vaarprofessionals. Daarom hebben we deze gedragsregels van de professionals bewerkt tot een lijst met 15 aanbevelingen voor bestuurders van snel-varende motorboten. Het lijken misschien ‘open deuren’, maar zijn het zeker niet. Wie zich aan deze aanbevelingen houdt, heeft gegarandeerd veilig vaarplezier.

Wie zich aan deze aanbevelingen houdt, heeft gegarandeerd veilig vaarplezier.
Wie zich aan deze aanbevelingen houdt, heeft gegarandeerd veilig vaarplezier.

15 gedragsregels

 1. Ga altijd goed voorbereid op pad
 2. Draag altijd je reddingsvest
 3. Draag altijd het rode koord van de noodstopschakelaar
 4. Houd rekening met de natuur
 5. Zorg dat je de omgeving goed kent
 6. Vaar alleen snel op plekken waar het mag
 7. Geef alleen gas als het veilig is
 8. Trim je boot goed en maak geen overbodige golven
 9. Houd altijd rekening met zwemmers en andere watersporters
 10. Communiceer aan boord wat je gaat doen
 11. Laat opvarenden zich altijd goed vasthouden
 12. Laat door je koers anderen duidelijk zien wat je van plan bent
 13. Zorg voor drijfhulpmiddelen voor alle opvarenden
 14. Vermijd alcohol en drugs als je gaat snel-varen
 15. Hou de sfeer op het water goed

Aanbod snelle boten

Op zoek naar een boot waarmee je vol gas het water over kunt? Op Botentekoop.nl kun je kiezen uit een groot aanbod speedboten en sportboten. Of lees je liever meer artikelen over snel varen?