Vaarroute Gooimeer en Eemmeer

Het Gooimeer is een beschut, maar breed stuk vaarwater dat van Naarden aan de Zuidwest kant, doorloopt via Almere en Huizen naar de smalle doorvaart ter hoogte van de Stichtse A27 brug. Op die plek begint het Eemmeer, met langs de oevers fotogenieke plaatsen als Bunschoten-Spakenburg en Zeewolde. Onder de namen Nuldernauw en Wolderwijd loopt dit vaargebied door naar Harderwijk.

Het fijne van deze vaarroute is dat je elke 10 kilometer een goed geoutilleerde jachthaven aan kunt doen. Wij beginnen in de fraaie jachthaven Naarden. Deze ligt dicht bij de unieke vestingstad Naarden, maar ook pal aan de drukke A1. Deze grote haven is populair omdat het de uitvalsbasis kan zijn voor tochten naar het Noorden over het brede, maar soms onstuimige Markermeer of naar het Oosten over het lieflijker Gooimeer. Wij gaan naar het Oosten met als einddoel Harderwijk.

Wij beginnen deze vaarroute in de fraaie jachthaven Naarden.
Wij beginnen deze vaarroute in de fraaie jachthaven Naarden.

Noordkant Gooimeer

De eerste haven die je vanuit Naarden tegenkomt is Almere Haven, een gezellige plek aan de Noordkant van het Gooimeer met tal van restaurantjes en cafés rond de moderne havenkom. Tegenwoordig kun je vanuit Almere Haven de zogenaamde Blauwe As varen. Deze vaarroute leidt langs verschillende stadswijken van Almere en loopt dwars door de polder naar het Markermeer.

Het is een afwisselende tocht, waarbij je zowel door de verstilde natuur van het nieuwe land vaart, maar ook de imposante skyline van Almere passeert. Het verval bij de sluizen van Almere Haven en bij de Blocq van Kuffeler aan de Markermeer zijde om de polder in – en uit – te varen is ruim vijf meter, op zich al een bijzondere ervaring.

Almere Haven is een gezellige plek aan de Noordkant van het Gooimee.
Almere Haven is een gezellige plek aan de Noordkant van het Gooimee.

Huizer Nautisch Kwartier

Wij varen naar het aan de overkant van Almere Haven gelegen plaatsje Huizen. Daar zijn de oude rode bakstenen Kalkovens vanuit de verte niet te missen bakens. In de periode voor de Afsluitdijk was Huizen een kleine vissersplaats. De laatste jaren is veel geld gestoken in het ontwikkelen van watersportvoorzieningen. Daardoor beschikt het Huizer Nautisch Kwartier tegenwoordig over een aantal hotels aan het water. Dat maakt deze haven voor sloepenbezitters en zeilers in een open boot een aantrekkelijke pleisterplek.

Wij vervolgen onze route over het Gooimeer en verbazen ons over de grote hoeveelheden planten die in het water groeien. De laatste jaren pakt de overheid dit probleem aan door eenmaal per jaar het zeegras onder water te maaien. Zo te zien aan de bossen groente aan ons staartstuk, is het tijd voor een maaibeurt.

Voor liefhebbers van snelle watersporten is de Eemhof een paradijs.
Voor liefhebbers van snelle watersporten is de Eemhof een paradijs.

Watersportparadijs

Voor liefhebbers van snelle watersporten is de aan de Noordkant van het Eemmeer gelegen Eemhof een paradijs. Je kunt er wakeboarden en waterskiën, maar ook nieuwe sporten als wakesurfen uitproberen. Daarbij surf je op de golf die een wakeboardboot produceert. Bijzonder is dat je dit zonder lijn naar de boot doet. Als je het wakesurfen beheerst en er niet te veel andere golven worden geproduceerd, kun je bijna eindeloos achter de boot aan blijven surfen.

Liefhebbers van meer klassieke watersport kunnen beter aan de Zuidkant van het Eemmeer terecht in de samengevoegde schilderachtige dorpen Bunschoten en Spakenburg. Op dagen dat er markt is kun je nog altijd veel dorpelingen in klederdracht bewonderen. Ook is het leuk om met een van de vele houten botters mee te zeilen. De schippers onderhouden de schitterende oude vissersboten met veel liefde en nemen het graag tegen elkaar op in onderlinge wedstrijden. Er zijn drie jachthavens, maar in de oude haven van Spakenburg mogen alleen traditionele boten liggen.

Zeilen op het Eemmeer.
Zeilen op het Eemmeer.

Nijkerkersluis

Als je verder naar het Oosten vaart, kun je stuurboord uit naar Nijkerk. Over het drie kilometer lange en afwisselend met weilanden en industrie geflankeerde kanaal bereik je deze Gelderse plaats. Wij kiezen er voor om de in het Eemmeer gelegen Nijkerkersluis te passeren richting Strand Nulde en Harderwijk. Het water is hier lekker breed en in de vaargeul mag je 20 km/u varen. Buiten de geulen geldt een maximumsnelheid van 9 km/u. Het Randmerengebied is het grootste ononderbroken vaargebied van Nederland en bestaat uit zo’n tien verschillende meren, zoals het Wolderwijd en het Veluwemeer.

Eilandjes in de Randmeren

In de Randmeren liggen verschillende eilandjes, bewoond en onbewoond. Op het eiland Kluut kun je overnachten in een Tipi. Aan veel eilandjes mag je voor 70 eurocent per strekkende bootmeter op de eigen boot de nacht doorbrengen. We varen door naar Hanze en vestingstad Harderwijk. Dat heeft door het Dolfinarium een enorme aantrekkingskracht op kinderen.

Maar Harderwijk heeft meer te bieden dankzij de lange historie. Zo heeft het al sinds de 13e eeuw stadsrechten. De schilderachtige binnenstad nodigt uit tot een lange stadwandeling. Sinds 1969 is het tot beschermd stadsgezicht verklaard en telt een kleine honderd rijksmonumenten. Er zijn meerdere jachthavens en veel gezellige terrasjes, En van hieruit kun je verder door naar het Noorden. Daar liggen interessante Hanzesteden als Elburg, Hasselt en Kampen. Allemaal hebben ze een rijke historie die je in de lokale sfeer en de gebouwen terug kunt vinden.

Vestingstad Harderwijk.

Groot botenaanbod

Ben je op zoek naar een nieuwe of tweedehands boot waarmee je deze vaarroute uit kunt gaan proberen? Zoek makkelijk en snel in ons uitgebreide botenaanbod. Meer interessante vaarroutes vind je hier. Je droomboot vind je bij Botentekoop.nl.