Heyday WT-1SC

In Amerika is wakesurfen (na suppen) de snelst groeiende watersport. Het surfen op een eindeloze, door de boot geproduceerde hekgolf is bij jong en oud in trek omdat je het moeiteloos uren achtereen kunt volhouden. Wij hebben de Heyday WT-1SC voor je getest.

Brunswick, de grootste botenproducent ter wereld, loopt niet snel warm voor modieuze grillen. Pas als er serieuze ontwikkelingen zijn, komen SeaRay, Bayliner of Boston Whaler met nieuwe modellen. Zo kwam SeaRay in 2016 met haar eerste specifieke wakesurfboot, de SLX W 230. Geïnspireerd door het succes op de eigen markt kwam Bayliner met een ander plan. De werf die in Tennessee, de staat Washington en Mexico sportboten produceert, besloot een bestaand merk voor de wakesurfmarkt over te nemen.

Heyday wakesurfboten

Heyday wakesurfboten

De drie modellen Heyday wakesurfboten worden in Knoxville, Tennessee gebouwd. Het zijn de WT-1, de iets grotere WT-2 en het topmodel, de WT-Surf. Belangrijkst bij een wakesurfboot is het onderwaterschip, die bepaalt de basis van de hekgolf. Voor het ontwerp werd “Cotton” Welshan ingeschakeld, een veteraan die ooit voor Mastercraft tekende.

Opvallend is de rechthoekige vorm van het interieur. Dat biedt veel meer ruimte dan vergelijkbare boten en maakt een mooi, gewelfd W-vormig onderwaterschip met een deadrise van 117 graden mogelijk. Ideaal voor een mooie ‘wake’.

Bailing strakes

Voor een optimale golf zijn vervolgens nog twee andere voorzieningen nodig. In de eerste plaats zijn dat ballasttanks, waarmee je de balans van de WT-1SC met het gewicht van 544 liter water kunt aanpassen. Heyday heeft speciale ‘Bailing strakes’, die de boot dieper het water in duwen. Speciaal daarvoor is het vrijboord verhoogd, zodat je ook met een diepliggende boot veilig boven het water zit.

Ook bijzonder is het grote trapeziumvormige zwemplateau, waarmee de surfer gemakkelijker in of uit het water kan komen. De boten beschikken over cruise control, waarmee je de snelheid en daarmee de golf constant kunt houden. Voor het in de avond varen hebben de boten ‘docking lights’ in de boeg.

zwemplateau

Bayliner kwaliteit

Als onderdeel van Bayliner kun je verwachten dat de boten met hetzelfde niveau van kwaliteit en dat is ook zo. Verwacht geen kalfsleren banken met dubbele stiknaden. Het zijn degelijke sportboten met eenvoudige, doordachte afwerking en hier en daar een wat fors uitgevallen kitrand.

Simpele indeling

De indeling is simpel, met een centraal aan de stuurboordkant gelegen stuurpositie. Je hebt rond het verstelbare stuur een imposante rij schakelaars, waarmee je alle elektrische zaken zoals het vol- of leegpompen van de ballasttanks, de muziek en de verlichting kunt regelen. Ook zijn er ronde klokken voor het toerental en de snelheid. In het midden is een groot touchscreen display voor alle motor- en navigatie-informatie.

Heyday WT-1SC

Bijzonder is het gebruik van kleuren en strepen in het interieur. De banken van de WT-1 zijn grijs met oranje, de vloer is zwart met een plattegrond aan witte strepen. Dat geeft de WT-1 een jeugdige, drukke uitstraling. Uiteraard zijn overal in het interieur bekerhouders aangebracht en heeft de boot een beugel boven de kuip waar optioneel een bimini en surfboards op passen.

De mooiste golven

Naast de bestuurder is een meevaar stoel, voorin is een naar achteren gerichte tweezitsbank. Onder de banken en de vloer is opbergruimte. Achterin zijn naast de motorkist twee loungeachtige fauteuils. De motor is een 6,2 liter, 320 pk Mercruiser V8MPI, die een propeller aan een vaste schroefas aandrijft. Er is een klein spaderoer, dat op snelheid uitstekend werkt. Sowieso is de nog geen 1500 kilo zware Heyday een prettige machine, die gemakkelijk accelereert en waarmee je de mooist golven achter de boot kunt ‘shapen’.

Als bestuurder zit je uitstekend en ook de passagiers hebben over zitcomfort niet te klagen. Er is volop ruimte voor mensen en spullen. Zodra je gas geeft krult de hekgolf prachtig op. Naar wens kun je deze symmetrisch maken, zodat je aan twee kanten dezelfde curves hebt en de surfer ter afwisseling de andere kant kan belasten.

de mooiste golven

Resultaat boottest Heyday WT-1SC

De Heyday WT-1SC ziet er apart, modern, hoekig en herkenbaar uit. Het is echt een boot voor liefhebbers die speciaal voor het wakesurfen is doorontwikkeld. Zoals de meeste Amerikaanse boten is de WT-1SC compleet uitgevoerd en kost in de standaarduitvoering €63.360. Op de optielijst staan alleen een paar kleine upgrademogelijkheden voor het interieur, de bimini, een koelkast en de wakeboardrekken.

Cijfer 7,4

Constructie ***
Comfort & Ruimte ****
Afwerking ***
Ergonomie ****
Vaareigenschappen ****
Prijs/Kwaliteit ****

Technische Specificaties

Lengte: 5,33 m.
Breedte: 2,44 m.
Diepgang: 0,79 m.
Waterverplaatsing: 1.429 kg
Motorisering: 320 pk Mercruiser benzine

Prijs vanaf: €63.360
Meer informatie vind je op www.hollandsport.nl

HeydayWT1

Aanbod Holland Sport

Benieuwd welke boten van Holland Sport Boat Centre er nu te koop staan? Klik hier voor het huidige aanbod