Boot van het Jaar Verkiezing

Door het wegvallen van de Hiswa te Water vanwege de corona perikelen, dreigde de verkiezing van de Hiswa Boot van het Jaar ook niet door te gaan. Gelukkig nam de organisatie het initiatief om de verkiezing alsnog te organiseren en te moderniseren. En dan wel op een nieuwe en unieke manier. Bijzonder dit jaar is namelijk dat iedereen kandidaten voor deze prestigieuze verkiezing kan nomineren.

Tijdens voorgaan Boot van het Jaar verkiezingen vaarden de juryleden bij elkaar op de genomineerde boten. Vanwege de voorzorgmaatregelen rondom corona is dat dit jaar niet mogelijk. Alle exposanten op de Hiswa te Water vonden niet alleen het afgelasten van de beurs jammer, maar ook het missen van de kans om Boot van het Jaar te worden. Daarom heeft de organisatie besloten dit jaar de verkiezing wél te houden, maar op een moderne manier.

In de nieuwe opzet is de verkiezing opgedeeld in twee boot categorieën, twee bedrijfsprijzen en een persoonsprijs. Het publiek én alle watersportbedrijven kunnen boten, maar ook personen, campagnes en bedrijven nomineren. De jury beslist vervolgens tijdens digitale conferenties wie de winnaars zijn van de nominaties in vier verschillende categorieën. De vijfde categorie wordt uitsluitend door het publiek bepaal: de Publieksprijs. Uiteraard ziet de jury onder leiding van Hiswa te Water directeur Arjen Rahusen er op toe dat de procedures juist worden gevolgd.

Jury aan het testen

Ook nomineren?

Het unieke aan deze verkiezing is dus dat iedereen kan en mag nomineren. Wil jij ook een boot, een bedrijf, een campagne of een persoon nomineren? Inzendingen kunnen voor 15 augustus 2020 worden gemaild naar Alex Hoeve, secretaris van de jury: sales@hiswatewater.nl.

Belangrijk is dat je aangeeft voor welke categorie de nominatie geldt en dat je controleert of aan alle criteria voor nominatie is voldaan. De jury zal de nominaties na 15 augustus beoordelen. De prijzen worden uitgereikt in de periode dat de Hiswa te Water zou worden gehouden, dus van 6-10 september.

De jury

Botentekoop.nl is met hoofdredacteur Epco Ongering in de jury vertegenwoordigd. De negen andere juryleden zijn vertegenwoordigers van watersportmedia, brancheorganisatie Hiswa-Recron en technisch specialisten.

De jury bestaat uit:
Arjen Rahusen – Hiswa te water, voorzitter
Andre Kuijt – AK Maritime Service
Epco Ongering – Botentekoop
Valérie Sambrink Sanderink – YachtFocus
Eric van Staten – Watersport-TV
Yvonne Zwaan – Motorboot
Jeroen van den Heuvel – HISWA-Recron
Alfred Boer – Varen, Nautique
Paul Van den Keybus – Varen
Inge Pont – Daemes & Heeren
Peter Bosgraaf – Jachtarchitect
Alex Hoeve – Hiswa te water, secretaris

Epco Ongering
Botentekoopnl is met hoofdredacteur Epco Ongering in de jury vertegenwoordigd.

De vijf categorieën

1. Innovatie award

In de eerste plaats is er een Innovatie award voor de meest innovatieve boot. Deze prijs lijkt het meest op de oude Hiswa Boot van het Jaar prijs, waarbij innovatie het belangrijkste criterium was.

Criteria:

 • Model is pas na 1 oktober van vorig jaar gelanceerd
 • Boot moet beschikbaar zijn voor de consument
 • Innovatie mag niet eerder in andere of vergelijkbare vorm op de markt zijn gebracht
 • Boten moeten groter dan 2,5 en kleiner dan 20 meter zijn
 • Innovatie moet een essentieel onderdeel uitmaken van het concept (constructie, indeling, uitvoering, techniek)

2. Oeuvre prijs

Vervolgens is er de Oeuvre prijs voor de persoon die zich langere tijd op bijzondere wijze voor de Nederlandse watersport verdienstelijk heeft gemaakt en daar niet eerder een prijs voor kreeg.

Criterium:

 • Bedoeld voor een Nederlandse persoon die zich langere tijd op bijzondere wijze voor de Nederlandse watersport (Jachtbouw, productontwikkeling, infrastructuur, media, havens of overheid) verdienstelijk heeft gemaakt en daar niet eerder voor is gelauwerd.

3. Start-up award

De derde categorie is nieuw. Het gaat daarbij om de Start-up award voor succesvolle jonge bedrijven, niet ouder dan vijf jaar.

Criteria:

 • Nederlands watersportbedrijf, niet ouder dan 5 jaar bestaand
 • Aantoonbaar succesvol met nieuwe formule – of in nieuwe doelgroepen
 • Liefst met nieuw model boot of innovatief product

4. Lokale held prijs

De vierde prijs is voor de ‘Lokale held’. Deze prijs is bedoeld voor een Nederlands bedrijf dat in één segment is gespecialiseerd en sterk is georiënteerd op de Nederlandse markt.

Criteria:

 • Nederlands bedrijf
 • Gespecialiseerd in 1 segment
 • Sterk georiënteerd op de Nederlandse markt
 • Lokaal bekend, maar verdient nationale belangstelling

5. Publiekslieveling

Tenslotte is er de Publiekslieveling, de favoriete boot van alle Nederlandse watersporters. Het gaat daarbij om boten die na 1 oktober 2019 zijn gelanceerd, in Nederland zijn geproduceerd, beschikbaar zijn op de markt en goedkoper moeten zijn dan de concurrentie met gelijke kwaliteit.

Criteria:

 • Favoriete boot van het publiek, jury heeft geen stem
 • Model moet na 1 oktober 2019 zijn gelanceerd
 • In Nederland geproduceerd
 • Beschikbaar op de markt
 • Budgettair interessant, (goedkoper dan concurrentie met gelijke kwaliteit).

Meer weten? Kijk op www.hiswatewater.nl

Groot aanbod

Op zoek naar een nieuwe of tweedehands boot? Bekijk hier het huidige aanbod op Botentekoop.nl. Of bekijk eerst eens een paar boottesten om je nog beter te oriënteren.