Één van de grootste redenen waarom vele mensen niet beginnen met varen is, omdat ze er automatisch vanuit gaan dat ze geen boot kunnen veroorloven. In feite, is dit één van de grootste mythes over het bezitten van een boot: dat alleen rijke mensen een boot bezitten. De realiteit is dat veel mensen een boot kunnen kopen, zolang ze de tijd nemen om hun opties te ontdekken en de juiste manier vinden om het te financieren of om een betalingsoplossing te vinden dat voor hun behoeften werkt. Of je nu spaart voor een tweedehands boot of een lening neemt voor een nieuwer model, je hebt waarschijnlijk meer opties dan je denkt.

Stap 1: Stop met te zeggen dat je het niet kan

Het belangrijkste dat je voor jezelf kan doen is om aan het idee te wennen dat je je een boot kan veroorloven, want je kan het. Bijna iedereen kan het, met de juiste middelen en motivatie om alle beschikbare opties te ontdekken. Als je een manier wilt vinden zodat je een boot kan veroorloven, moet je eerst geloven dat je het kan. Onthoud dat boten in alle maten en groottes komen, dus is het meer dan mogelijk dat er een boot is die perfect is voor jou en je behoeften. Of het nu een kleine kajak, een opblaasbaar bootje, een rubberbootje of een tweedehands cabine cruiser voor jou en je familie is, je kan de boot vinden dat het beste bij je past.

Stap 2: Weet wat je opties zijn

Wanneer het gaat over het kopen van een boot en het onderhoud ervan, zijn er veel verschillende manieren om te betalen. Er zijn ook verschillende opties, gebaseerd op je budget of middelen, als wat je verwacht als booteigenaar. Zorg ervoor dat je alle wegen ontdekt hebt. Op het einde, ook al kan je je het niet veroorloven om een gloednieuwe jacht van 12 meter te kopen, kun je je het waarschijnlijk wel veroorloven om te investeren in een klein, ouder vissersbootje om te genieten van je vis hobby.

Een budget opstellen is lastig omdat je eerst onderzoek moet doen naar wat er is zodat je weet wat je kan verwachten op vlak van geld spenderen. Tegelijkertijd, zal je al een idee hebben over wat je je kan veroorloven. Zelfs als je denkt dat het geen match is, moet je de mogelijke opties bekijken voor de boot te kopen, want je kan je misschien meer veroorloven dan je denkt. Onderzoek de voor- en nadelen van een nieuwe of een tweedehands boot kopen, een boot financieren of sparen en direct betalen, enzovoort.

Stap 3: Bekijk de cijfers

Nogmaals, veel mensen maken veronderstellingen voordat ze echt de dingen bekeken hebben. Als je echt wilt dat je een boot kan veroorloven, is het makkelijker dan je denkt. Ga er eens bij zitten en ga eens over de nummers zodat je precies weet hoeveel je moet sparen en hoeveel het je gaat kosten om je boot te kopen en hem te onderhouden. Op deze manier zal je exact weten wat je je kan veroorloven en, misschien belangrijker, dat je je een boot kan veroorloven.

Zoek manieren om te sparen waar je kan

Wanneer het aankomt op of je je een boot kan veroorloven of niet, wil je naar je financiële situatie kijken en zien waar je geld kan besparen voor het kopen van je vaartuig. Misschien wil je zelfs een apart reservefonds aanleggen waar je hier en daar een beetje geld op kan storten om zo een mooie rekening op te bouwen voor de kosten die het bezit van je boot met zich meebrengen, zoals dok- en opslagkosten, transportkosten en andere uitgaven.

Of je nu €20 of €200 per week kan sparen, er zijn genoeg kleine manieren om de kosten van een boot te drukken als je de cijfers uitrekent en je financiële situatie en de financiële realiteit als booteigenaar bekijkt. Zorg er zeker voor dat je je zelf niet opzet om te falen door een boot te kiezen dat buiten je prijsklasse ligt.

Stap 4: Wees creatief

Als je al weet dat je je bijna een boot kan veroorloven, maar nog net niet, wil je misschien beginnen met rondkijken en zoeken of er andere dingen zijn die je kan doen om kosten te drukken en een beetje meer geld te sparen. Overweeg om een boot te kopen buiten het seizoen of op het einde van het seizoen, dan vind je de beste deals en koopjes voor boten.

Je kan ook overwegen om in een boot te investeren als een soort beloning voor een andere prestatie. Misschien wil je in plaats van je kredietkaart te betalen, de bedragen van de maandelijkse betalingen gebruiken voor je boot te kopen. Stel doelen en vind creatieve manieren om aan het geld te komen dat je nodig hebt.

Nu dat je een minuutje hebt genomen om de nummers te berekenen en naar de cijfers te kijken, zal de realiteit om een boot te kopen helemaal niet zo intimiderend lijken. In feite zal je zien dat het veel haalbaarder is dan je denkt. Als je echt de middelen niet hebt voor wat je wilt, moet je misschien je eisen herzien en op een kleinere schaal starten met een ouder vaartuig alleen maar voor het water op te gaan.

Het is jouw beslissing, maar er zijn echt veel verschillende mogelijkheden die het makkelijker maken om een boot te kunnen veroorloven. Sommige mensen zullen er zelfs voor kiezen om hun boot bij hun thuis op te bergen en via een trailer naar het water te brengen in plaats van huur te betalen aan een jachthaven, voor de kosten te beperken. Je kan ook doe-het-zelf onderhoud overwegen en andere manieren om het bedrag te verminderen dat je spendeert aan deze investering als je een beperkt budget hebt. Als je bereid bent een beetje arbeid te verrichten, kan je een boot veroorloven.

Waar het op neer komt

Iedereen heeft een verschillend idee over wat het bezitten van een boot voor hen betekent. Hoe dan ook, het zou niet iets moeten zijn waarvan je denkt dat je het niet kan bereiken of “verdient” omdat je niet rijk bent. Er zijn meer dan genoeg goedkopere manieren om te genieten van het bezitten van een boot. Gebruik deze informatie om je te helpen om een plan te bedenken dat je op het juiste pad zet om een booteigenaar te worden, wat voor type watersport of vaarervaring je ook wilt van genieten.