Honda BF 2.3

Maar al te vaak worden kleine buitenboordmotoren pas aan een boot gehangen wanneer er gevaren wordt. Hanteerbaarheid is in dit segment dan ook een factor van belang. Als lichtste in hun klasse zijn de draagbare modellen zoals de Honda BF 2.3 absolute winnaars. In vergelijk met de andere grote merken lijken de verschillen niet zo groot maar wanneer je al wankelend de bijboot aan het motoriseren bent, telt iedere gram teveel.
Honda heeft daarnaast veel aandacht besteed aan de handgreep. Volledig geïntegreerd en in een maat waar ook een stel Hollandse kolenschoppen volop houvast aan vinden. De combinatie van minder gewicht en de mogelijkheid de motor comfortabel te dragen biedt in deze klasse ongeëvenaard comfort.
Honda BF 2.3

Honda BF 2.3

De kleinste Honda in de range kent geen gelijke. Met luchtkoeling, een centrifugaalkoppeling en een gewicht van slechts 13,5kg neemt deze benjamin een unieke positie in. Daarnaast maken Honda’s blauwgrijze huiskleur en het ontwerp van de BF 2.3 er een aantrekkelijke verschijning van. En dat blijft zo met 4Front Corrosion Protection wat Honda op al haar motoren toepast.
Honda BF 2.3

Geforceerde Luchtkoeling

Waar benzine verbrandt wordt ontstaat hitte en dat moet gekoeld worden. Als enig A-merk past Honda luchtkoeling in plaats van waterkoeling toe op de kleinste en dat heeft een goede reden. Een motor als de BF 2.3 wordt het meest gebruikt voor een bijbootje, bedoeld om mee naar de kant te varen of als thuiskomer. Al te veel draaiuren komen daar niet uit voort. Bij een dergelijk incidenteel gebruik past eenvoudig onderhoud het best. Je hoort er geen omkijken naar te hebben. Bij luchtkoeling ontbreekt het natte gedeelte in de motor en dat drukt de onderhoudskosten en -inspanning.
Een ander voordeel van luchtkoeling is dat op ondiep water gevaren kan worden, dus waar je een bijbootje voor gebruikt. Zand, modder, planten of plastic kunnen niet in een koelwaterinlaat gezogen worden omdat deze simpelweg ontbreekt. Zo bereik je zonder warmloper de wal en hoef je niet te peddelen.
Honda BF 2.3

Centrifugaalkoppeling

Een andere eigenzinnigheid van de BF 2.3 is de koppeling. Geen pookje om de motor in z’n vooruit te zetten maar geïntegreerd in de gashendel. Gasgeven zet de propeller aan het werk, stationair is er geen aandrijving. Dat kan met een centrifugaal koppeling. Op de uitgaande as van de motor zit een segment met veren bevestigd met daaromheen een koppelinghuis. Boven een bepaald toerental zet het koppelingsegment uit en laat via het koppelinghuis de schroef draaien. Het voordeel van deze techniek is dat je met één beweging de aandrijving stopt zonder de stuurknuppel los te moeten laten om dat pookje te bedienen.

4Front Corrosion Protection

De zilveren Honda behuizing is niet alleen stijlvol, maar ook ijzersterk. Met 4Front Corrosion Protection blijft een Honda er ook na jaren goed uitzien. Er wordt een basis gevormd met een anodisatiebehandeling van de aluminium body. Hierna volgt epoxy grondverf en daarna een acrylverf in het typische Honda aquamarine silver. Voor extra bescherming tegen UV-straling wordt een eindlaag van heldere acrylhars aangebracht. Corrosie is kansloos.
Honda BF 2.3
Varen met een kleine Gala rib voorzien van een BF 2.3 staat vooral in het teken van eenvoud en gebruiksgemak. Aanslaan doet de motor direct. Op een tank van 1,1 liter die onder de kap zit, vaar je een uur voluit. Een keerkoppeling is niet aanwezig, achteruit is eenvoudigweg de motor omdraaien. Met het gemak van de koppeling in het handvat is dat echter niet snel nodig.
Het aantrekkelijke van de Honda BF 2.3 is dat deze met een specifiek ontwerp beter op het verwachte gebruik is toegesneden.

BF 2.3 SCHU
Met een staartstuk van 418 mm.
€ 939
Motor 4-takt Geforceerde luchtkoeling
Type 4-takt OHV – 1 cilinder
Cilinderinhoud (cm³) 57
Boring x slag (mm) 45 x 36
Toerental bij volgas (TPM) 5.000-6.000
Schroefasvermogen (kW (PK)) 1,7 (2,3)
Koelsysteem Geforceerde luchtkoeling
Brandstofsysteem 1 carburateur
Ontstekingsysteem Transistor
Startsysteem Repeteerstart
Overbrengingsverhouding 2,42
Centrifugaalkoppeling Ja
Draairichting Propeller Standaard
Trim Handmatig 4 standen
Spiegelhoogte (mm) 418
Drooggewicht (kg) 13,5
Lengte (mm) 410
Breedte (mm) 280
Hoogte (mm) 945

Meer informatie: www.honda.nl