Honda iST

Honda introduceert een elektronisch geregelde bedieningsunit voor een enkele of meerdere motoren. Tot maar liefst vier outboards kunnen door Honda iST feilloos en exact aan het werk gezet worden. Daarnaast is een extra unit voor een tweede stuurstand net zo eenvoudig te monteren als een enkele. Het ontwerp van de nieuwe gashendel sluit daarbij naadloos aan op het design van Honda’s nieuwe digitale instrumenten. Zowel in gebruik als optisch vormt de iST bediening een aanvulling op je dashboard voor een optimale vaarbeleving.
Honda iST

Eenvoudige installatie Honda iST

Ook aan een bestaande configuratie is de Honda iST gemakkelijk toe te voegen. Er is geen programmering of speciaal gereedschap voor nodig. Sluit eenvoudigweg de enkele NMEA communicatiekabel aan tussen de motor en de op de stuurstand gemonteerde bedieningsunit en klaar is de monteur. De installatie van een 2e of zelfs 3e stuurstand kan net zo gemakkelijk worden gedaan. Plaats deze op bijvoorbeeld de flybridge en sluit de communicatiekabel aan op het bestaande systeem.
Honda’s nieuwe commando- en controlesysteem is Plug and play, laten configureren door een specialist is niet nodig. Wel zijn er allerhande instellingen om de bedieningsunit te laten functioneren zoals je dat wil. De interface die Honda hiervoor heeft ontwikkeld is echter dermate user friendly dat je dit eenvoudig zelf kan doen of aanpassen.

Bediening Honda iST

Hoewel de bediening van een Honda outboard niets te wensen overlaat, doet iST daar toch een flinke schep bovenop. Exacter kun je geen gas geven en soepeler kun je niet schakelen dan met dit nieuwe systeem. De fijnregeling van de gasklepinstelling op elke snelheid is daar verantwoordelijk voor. Ook werkt iST naadloos samen met Honda’s Shift Load Control. Met deze schakelbelastingsvermindering wordt schakelen in voor- en achteruit geregeld. In de praktijk blijkt een Honda hiermee vrijwel onmerkbaar van vaarrichting te wisselen. Wanneer geschakeld wordt vanuit vooruit, achteruit of vrijstand analyseert de ECU toerental en de gashendelstand om daarmee het motorkoppel te verminderen. En dat allemaal razendsnel. De onaangename geluiden die andere motoren produceren bij het schakelen blijven met de combinatie van Shift Load Control en iST achterwege. Wanneer er in een drukke haven gemanoeuvreerd moet worden is dat een comfortabel voordeel boven de outboards die deze verfijning niet hebben.
Honda iST

Trolling mode

Met geluidloos schakelen is aanleggen, terwijl iedereen in de haven op je vingers kijkt, al een genoegen. De trolling modus die iST biedt maakt daar een feest van. Veel pk’s achter een lichte boot zorgen voor een formidabele topsnelheid. De aanvangssnelheid kan dat echter ook zijn en dat is niet altijd even prettig. In Trolling mode pas het iST systeem dit aan waarmee er meer overzicht en minder onrust aan boord ontstaat. Zo is aanleggen of een sluispassage een integraal onderdeel van het vaarplezier wat een Honda outboard biedt.
Honda iST

Meerdere motoren

Voor installaties met meerdere motoren is enkel en alleen een afzonderlijke instelling van de trim niet altijd even aangenaam. Helemaal met vier motoren kan dat een aardige puzzel worden. Daarom heeft iST één centrale trimschakelaar op de gasgreep, waarbij alle motoren gelijktijdig worden getrimd. Maar op de bedieningsunit vind je ook afzonderlijke trimschakelaars die het mogelijk maken om de trimpositie van elke motor nauwkeurig in te stellen. Wanneer er twee motoren zijn toegepast zitten deze knoppen op de bediening zelf, bij 3 of 4 motoren is er een extra paneel beschikbaar. Het systeem biedt ook synchronisatie van het motortoerental en heeft de mogelijkheid om alle motoren met één handgreep te bedienen.

De voordelen op een rij

• Superieure en exacte bediening van gas en koppeling
• Geschikt voor meerdere motoren, tot 4 stuks
• Eenvoudige installatie zonder speciaal gereedschap of programmeerkennis
• Mogelijkheid om een tweede unit te plaatsen wanneer er een tweede stuurstand is.
• Stijlvolle, moderne vormgeving past op ieder dashboard
• Trolling modus voor meer controle op lage snelheid
• Centrale trimschakelaar om meerdere motoren gesynchroniseerd te trimmen
• Eénhendel bediening van meerdere motoren

Meer informatie: www.honda.nl