huisdier op boot

Huisdieren zijn geweldige reisgenoten en niets is zo opwindend als de geur van de zee en de wind in je haren terwijl je zorgeloos onder een warme zon vaart. Als je van varen houdt, kun je jouw beste vriend best eens meenemen. Gezien alle mogelijkheden om dieren tegenwoordig mee te nemen, zou het geen probleem moeten zijn om jouw huisdier aan boord te hebben, toch?

Niet helemaal. Denk terug aan jouw eerste boottocht. Heeft het even geduurd voordat je je zeebenen had? Huisdieren zullen dat hoogstwaarschijnlijk ook ervaren. Ben je uitgegleden op een nat dek? Ja, jouw huisdier kan dat ook. Ben je overboord gevallen? Ben je een beetje gek geworden van alle nieuwe bezienswaardigheden en geluiden aan de kade? Jouw huisdier kan dat allemaal hebben, en meer.

Kortom: varen met jouw huisdier aan boord vergt (veel) voorbereiding. Er zijn een paar belangrijke benodigdheden waarin je kunt investeren, maar als ze eenmaal zeebenen krijgen, kan samen varen enorm voldoening geven!

De boot diervriendelijk maken

Net zoals vaak in huis rekening wordt gehouden met het feit dat er een dier woont, moet jouw boot ook veilig en aangenaam zijn voor je huisdier. Je huisdier moet eerst aan de boot wennen. Begin weken voor de geplande reis met het bezoeken van de boot – hetzij in het dok of op de trailer. Maak een rondvaart op de boot terwijl jouw huisdier zorgvuldig is aangelijnd of met een gordel is vastgemaakt. Laat hem rondsnuffelen, ontdekken en wennen aan het water.

Huisdierveiligheid in boten

Varen kan gevaarlijk zijn voor huisdieren. We geven je nog enkele veiligheidstips om in gedachten te houden:

  • Zorg ervoor dat je huisdier een zwemvest draagt aan boord. Mocht het gebeuren dat deze overboord valt, dan blijft deze drijven en is deze te zien door andere watersporters.
  • Houd vistuig buiten het bereik van je huisdier. Het is bekend dat honden en katten hier verstrikt in kunnen raken. Als dat gebeurt, probeer dan niet zelf de haak te verwijderen. Houd de hond of kat kalm en ga dan zo snel mogelijk naar een dierenarts.
  • Houd jouw huisdier altijd in de gaten, zowel op het water als aan de wal.
  • Ook al is varen leuk, vergeet niet om discipline af te dwingen. Jouw hond moet weten dat hij alleen in het water kan gaan als jij dat toestaat.
  • Let op de temperatuur van het dek. Katten en honden kunnen hun voetzolen verbranden.
  • Onthoud dat huisdieren hun houvast kunnen verliezen op een nat dek.
  • Zorg voor voldoende vers water. Katten en honden kunnen meer hijgen als ze opgewonden of nerveus zijn en buiten in de zon lopen ze een nog groter risico op uitdroging.
  • Houd zonnebrandcrème bij de hand (die is verkrijgbaar speciaal voor honden en katten). Huisdieren kunnen verbrand worden door de zon, net als mensen. Overweeg om een ​​lichtgewicht zonwerend jack te kopen voor rassen met zeer kort haar.
  • Ken de tekenen van zeeziekte: desoriëntatie, overmatige speekselvloed en apathie.
  • Houd een visnet bij de hand om huisdieren te redden die overboord zijn gevallen.

Varen met huisdieren vergt geduld en voorbereiding. Maar als jij en je beste vriend op het water zijn, zul je blij zijn dat je het hebt gedaan.

Nog meer watersportnieuws lezen? Kijk hier verder. Zelf op zoek naar een boot? Bekijk ons gehele aanbod.