Island Packet

De Amerikaanse werf Island Packet bouwt sinds begin jaren 80 een modellenreeks toerzeiljachten met een eigen kijk op dit concept. Ontwerper en werfeigenaar Bob Johnson is verantwoordelijk voor zowel het ontwerp als de bouw van de Island Packet zeiljachten. Als een van de weinigen plaatst hij de hoofdschotten schuin in plaats van haaks in de romp zodat een verrassende indeling ontstaat met optimaal gebruik van de binnenruimte.
Island Packet
Uiterlijk kenmerken de schepen zich met een ivoren kleur, een gestrekte en vrij hoge opbouw, boegplatform met ankergerei en onderwater een doorontwikkelde lange en relatief ondiepe kiel. De IP 445 is een van de laatste modellen. Het is een middenkuip ontwerp met een verhoogd gedeelte van de opbouw. Binnen ontstaat daardoor een deksalon hoewel zittend op de banken er geen uitzicht naar buiten is. De doorgestoken mast heeft in de standaard uitvoering een rolgrootzeil. De voorzeilen verdelen zich over een zelfkerende stagfok op een Hoyt boom en een genua op het boegplatform. Beide staan op rollers dus hijsen, reven en strijken vindt geheel vanuit de kuip plaats.
De grootschoot zit achter de kuip zodat het buitenverblijf vrij blijft van obstakels. De kuiprand is vrij hoog opgetrokken, samen met een buiskap is er behoorlijk wat beschutting. In een middenkuip zit je echter wel wat hoger en is met de wens om tot veel binnenruimte te komen niet overdadig groot. Aan dek is het verder vrij druk. Veel opbouw, boegplatform, hoytboom, aardig wat luchthappers en luiken, rekje om de mast en een vertrouwenwekkend web van verstaging, maken de gang naar voren net iets minder makkelijk dan je op een 13,95m lange boot zou verwachten.
Island Packet

De indeling

Binnen is de boot een ruimtewonder. De trap af beland je in de salon met typisch Amerikaanse opklaptafel en twee langsbanken. Genoeg vloeroppervlak voor een danswedstrijdje. De extra hoogte en lichtinval van de deksalon versterken het ruimtelijke verder. De banken zijn te gebruiken als kooi en zullen zo midden in het schip met zeegang goed te gebruiken zijn. Onder, naast en achter de trap is de kombuis. Zeer veel werkruimte, dubbele spoelbakken, koeling, vriezer, 3pitter met oven. Op deze boot is er geen excuus om aan de wal te gaan eten.
De kaartentafel aan de andere zijde is deze naam niet waardig. Kantoor past ook niet. IP zelf noemt het een nav-centre en dat komt aardig in de buurt. Met genoeg knipperende instrumentenlichtjes in de spullenwand verwacht je zo captain Kirk uit de kuipstoel te zien stappen zodra de boot met warpspeed op koers ligt.
Island Packet

Comfort

Achterin is de eigenaarshut met een eigen toilet/douche combinatie, riant vrijstaand bed en een zetel voor het uitdoen van de sokken zodra het vrijstaand bukken niet meer zo goed gaat.
Naar voren is de gemeenschappelijke natte cel en de gastenhut met een eigen opgang naar dit tweede toilet. Ook hier een groot vrijstaand bed. Door de gehele boot is flink wat bergruimte te vinden, bij elkaar zo’n 12 kubieke meter aan kasten. Het gehele interieur is tot in de puntjes afgewerkt, baad in het licht met de vele ramen en ademt een sfeer van luxe zonder in protserigheid te vervallen.
Island Packet

Constructie

De IP 445 heeft een gewicht van ruim 14 ton. Dat is best zwaar. Bijna 6 ton daarvan is ballast maar wat er dan overblijft is nog steeds best zwaar. Dit laat zich verklaren door een stukje laminaat wat is overgebleven na het monteren van een afsluiter. Zeker een centimeter of 6 dik. Doordat de kiel hier 1 geheel mee vormt ontstaat een uitzonderlijk sterke constructie. De kiel verliezen, wat bij de laatste generatie snelle vinkielers zo in de mode is, kan bij een IP onmogelijk plaatsvinden. Koersvastheid is een ander kenmerk van een (semi)S-spant. Verder worden schroef en roer beschermd door de kiel.
De zeewaardigheid van deze boot heeft wel een weerslag op de zeileigenschappen. Er is wat wind nodig om lekker op gang te komen. Voor de lange oversteken waar dit schip voor is bedoeld zal dit echter eerder als een voordeel worden ervaren.
Island Packet
Maten en gewichten:
Lengte O.A. 13,95 m
Lengte W.L. 11,61 m
Breedte 4,37 m
Diepgang 1,52 m
Gewicht 14.500 kg
Gewicht kiel 5.820 kg (40%)
Island Packet
Meer informatie:
Island Packet Yachts Benelux
1141 GA Monnickendam
The Netherlands
(+31) (0)6 40382255
info@sydeliefde.nl
www.sydeliefde.nl