Bootverzekering verplicht?

Er varen heel wat boten op de Nederlandse wateren. Sommige tijdelijk gehuurd, andere met een trotse, vaste eigenaar. Deze booteigenaren hebben niet allemaal hun geliefde eigendom verzekerd. Nu is de vraag: is een bootverzekering eigenlijk verplicht?

Om antwoord te geven op die vraag, is het belangrijk waar je je boot registreert en waar je gaat varen. Vaar je in Nederland? Dan is het niet verplicht om je boot te verzekeren. Ga je met je boot in het buitenland varen? In sommige landen is het verplicht je boot te verzekeren. Veel landen rond de Middellandse Zee hebben bijvoorbeeld een wettelijke verplichting voor een bootverzekering, landen als Spanje, Griekenland en Kroatië.

Toch verzekeren?

Ook al is het in Nederland wettelijk niet verplicht om je boot te verzekeren, toch is het goed om te onderzoeken of het een goed idee voor je kan zijn. Sowieso kan het zijn dat een organisatie of bedrijf wel van je eist dat je een WA-verzekering hebt. Bijvoorbeeld bij bepaalde ligplaatsen of bootstallingen.

Heb je deze verplichtingen niet? Dan nog is het verzekeren een overweging waard. Zeker omdat het steeds drukker wordt op het water, heb je ook meer kans op schade. Een bootverzekering maakt dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken.

Bootverzekering

Ook goed om te overwegen

Nog meer punten die mee kunnen wegen in je beslissing:
• Je boot heeft een hoge waarde;
• Je bent van plan om vaak te gaan varen;
• De vaargebieden waar je het meest komt, zijn aardig druk;
• Je hebt geen groot financieel reserve om uit te putten, mocht er iets mis gaan.

Groot aanbod

Nog op zoek naar een boot? Wij hebben een groot aanbod nieuwe en gebruikte boten in alle soorten en maten. Bekijk hier het huidige aanbod.