Jeanneau bracht de afgelopen jaren vier nieuwe zeiljachten op de markt; de 54, 58, 64, en als laatste, de Jeanneau 51. In belijning en indeling is dit modern ogende zeiljacht duidelijk geïnspireerd op de grotere boten, inclusief twee stuurwielen. De rechter stuurkolom herbergt de belangrijkste bedieningsorganen, zoals de schakelaars voor de boegschroef, elektrische lier, autopiloot, het kompas, kaartplotter en aan de zijkant, naast het stuurwiel, de goed bereikbare gashendel.
jeanneau 51

Dubbele Stuurwielen op de Jeanneau 51

De boot is uitgerust met een fraaie set ‘real fake carbon’ stuurwielen. Standaard monteert de werf met leer beklede rvs exemplaren. Bij het ontwerp van de deklayout is gestreefd naar zo ‘flush’ mogelijk. Alleen de putting voor het wegneembare voorstag en de rail van de genuatraveller steken er bovenuit. Met het oog op bedieningsgemak tijdens lange reizen met een kleine bemanning rust Jeanneau de 51 standaard uit met een in-mast rolgrootzeil en een 110% genua. Een zelfkerende fok, een Code 0 of een klassiek grootzeil is ook mogelijk.
jeanneau 51

Comfortabel interieur op de Jeanneau 51

De Jeanneau 51 is slechts 22 centimeter minder breed dan de 54, maar benedendeks oogt deze nieuwe boot minstens zo ruim. Dit is mede te danken aan het gebruik van een lichte houtsoort. Aan stuurboord is de kombuis. De U-vorm voorziet in veel kast- en opbergruimte en biedt ook onder helling veel houvast. In het voorschip bevindt zich de ruime eigenaarscabine met zitgelegenheid aan beide zijden. Deze hut beschikt over een separate en lekker ruime natte cel met gescheiden douche. Een groot dekluik zorgt voor licht en ventilatie.
jeanneau 51

Bemanningsverblijf op de Jeanneau 51

Verrassend is de ruimte aan stuurboord in het achterschip. Jeanneau voorziet hier standaard in een ‘schuurtje’ met plaats voor bijvoorbeeld een wasautomaat, of een werkplaats, tweede gastenhut, kantoor of zelfs bemanningsruimte. Mede vanwege de grootte en met stahoogte betitelt de werf deze hut aan bakboord als VIP-hut. Deze beschikt over een groot 2-persoons bed en een badkamer met een deels afsluitbaar douchegedeelte. Helaas stond er tijdens de testsessie nauwelijks wind en was het onmogelijk om de nieuwkomer te testen op zeileigenschappen. Maar op basis van de ervaringen met de grotere modellen uit de serie is hier ongetwijfeld sprake van een goed zeilende cruiser, die vlot en comfortabel met een kleine bemanning kan worden gezeild.
jeanneau 51
De Jeanneau 51 oogt niet alleen fraai, maar biedt zowel bovendeks als onderdeks zeer veel ruimte. Bovendien is het een degelijk gebouwde boot die zich kenmerkt door slimme details. De luxe uitstraling doet zelfs maar weinig onder voor die van de grotere Jeanneau 64.

Meer informatie: nautischkwartier.nl