Vaarroute Newport

Deze keer een vaarroute aan de andere kant van de Atlantische Oceaan: de baai rond Newport, in de Amerikaanse staat Rhode Island. En er is geen plek op de wereld die zo nadrukkelijk liefde voor watersport ademt als het Amerikaanse Newport.

Wie het stadje aan de oostkust van de USA via het westen binnenrijdt, komt over de imposante Claiborn Pell Newport bridge, een tolweg over de Narragansett Bay. Het verbindt de plaatsen Jamestown en Newport in Rhode Island, de kleinste, maar ook de meest welvarende staat van de Verenigde Staten.

Claiborn Pell Newport bridge
Claiborn Pell Newport bridge

De grootste overspanning van de totaal bijna drie-en-een-halve kilometer lange tolbrug (4 dollar per auto) is bijna 500 meter. Bijzonder is dat je het gevoel hebt een steile heuvel op te rijden. Op het hoogste punt ben je ruim 66 meter boven het water. Dan zie je de vele boten rond Newport al ver onder je varen. Zelfs de allergrootste zeiljachten kunnen onder de brug door en dat gegeven maakt het tot een fotogeniek decor van veel grote zeilwedstrijden.

Klassieke zeiljachten

In Newport zie je verhoudingsgewijs meer klassieke zeiljachten liggen dan aan de gehele Cote d’Azur. Het Amerikaanse hoofdkwartier van de legendarische 12 meter jachten klasse is in Newport gevestigd in het klassieke Clarke Cook house restaurant. Het is de plek waar de bemanningen van America’s Cup jachten gebroederlijk kreeft eten naast de ‘gewone’ toeristen.

Kreeft is een specialiteit van de regio. Als je rond Newport motorboten ziet, is de kans groot, dat het een zogenaamde ‘Lobsterboot’ is. Uniek zijn de enorme villa’s aan het water rond Newport, de zogenaamde Mansions. Het kroonjuweel is Breakers, een enorm zomerhuis dat toebehoort aan de steenrijke familie Vanderbilt.

Kreeft: de specialiteit van de regio
Kreeft: specialiteit van de regio

Klein rondje varen

We varen vanuit de andere kant van Newport een rondje door de Narragansett Bay. Een klein rondje, want de baai loopt 45 kilometer het binnenland in. We moeten zigzaggend een weg vinden tussen de vele boten en bootjes die er voor anker liggen. Aan de oceaankant van de baai ligt Fort Adams State Park, de plek voor veel muziekfestivals en zeilwedstrijden. Bij de grotere zeilwedstrijden zitten hier duizenden toeschouwers op de rotsen.

Richting de zee komen we langs Castle Hill Inn, een klein pittoresk hotel dat vaak voor romantische huwelijken wordt geboekt. Het rustieke gebouw markeert de ingang van de baai aan de Atlantische oceaan.

Clingstone
Huis op een rots: Clingstone

Wij draaien naar de overkant, richting Conanicut, het grote eiland waar het plaatsje Jamestown op ligt. Net als Newport is het een plek met veel villa’s van welgestelde families. We komen langs Clingstone, een enorm huis dat in 1905 op een piepkleine rots midden in de baai is neergezet.

Vuurtoren van Rose Island

Vlak voor de Claiborne Pell brug en verbazen we ons over de mooie vuurtoren van Rose Island. De vuurtoren is in 1970 na de bouw van de brug buiten werking gesteld, maar wordt als unieke historische plek door vrijwilligers onderhouden. Toeristen kunnen deze plek met de ferry vanuit Newport bezoeken. Je kunt er zelfs op Spartaanse wijze als vuurtorenwachter overnachten. Wij varen terug naar Newport. Er ligt een kreeft op ons te wachten. Het leven is goed in Rhode Island.

Het leven is goed in Rhode Island
Het leven is goed in Rhode Island

‘12 meter klasse’ jachten

Behalve in de onbetaalbare J-klasse boten komt de schoonheid van klassieke jachten ook tot uitdrukking in de zogenaamde ‘12 meter klasse’ jachten. Deze zijn niet 12 meter lang, maar zijn voor het eerst voor de Olympische Spelen van 1908 gebouwd volgens een ingewikkelde formule waarin lengte, breedte, omtrek, zeiloppervlak, vrijboord en andere maten zijn verwerkt. De vaste regels dwongen ontwerpers creatief te zijn.

Volgens de 12 meter formule ontwierpen grote namen als Nathaniel Herreshoff, William Fife, W. Starling Burgess en Olin Stephens de mooiste zeiljachten. Omdat volgens de wet van Froude de waterlijnlengte bepalend is voor de maximale snelheid van waterverplaatsende schepen, verzonnen de ontwerpers een manier om met een korte waterlijn toch sneller te varen. Daarom worden de ‘12 meters” gekenmerkt door een korte waterlijn en grote ‘overhangen’. Dat betekent dat de dekken aan de voor- en de achterzijde tot ver voorbij de waterlijn doorlopen.

De boten hebben dus een korte waterlijn, die als de boten schuin varen, veel langer wordt. Zo konden ze onder helling veel sneller zeilen. De 12 Metre Class boten zijn ook gebruikt in de America’s Cup tussen 1958 en 1987.

Vaarroute Newport
Onze route in Newport

Nog meer vaarroutes bekijken? Klik dan hier
Op zoek naar een nieuwe of gebruikte boot? Bekijk hier het huidige aanbod