Vaarroute Lokeren

De Vlaamse gemeente Lokeren heeft een haat-liefde verhouding met de rivier de Durme. Het water bracht als snelweg voor de handel lange tijd welvaart, maar door springtij overstroomde het nijvere Vlaamse provinciestadje vroeger twee keer per jaar. Daarom is de Durme in de vijftiger jaren afgedamd bij Waasmunster.

We beginnen onze vaarroute bij sloepverhuurbedrijf Meersland. Daar krijgen we een nette Waterspoor 707 en lokale gids Franky Baeyens mee. Lokeren is een provinciestadje met 41.000 inwoners en slechts een paar bijzondere attracties. Er is een Stadsmuseum, je vindt er de Sint Laurentiuskerk met een fameuze preekstoel. In de kerktoren, die de peperbus wordt genoemd, is het beiaardmuseum. Dit is met haar 49 klokken een van de belangrijkste attracties uit de omgeving. Zoals overal in Bourgondisch België kun je rond de markt in het stadscentrum weldadig dineren. Toch komen de meeste toeristen hier voor de schitterende natuur in de omgeving.

We varen deze route in een gehuurde Waterspoor 707.
We varen deze route in een gehuurde Waterspoor 707.

Meersen langs de Durme

Direct na het verlaten van het stadscentrum zien we aan de oevers enorme rietpluimen en onder onze sloep bewonderen we het kraakheldere, kabbelende water. Ondertussen volgt de rivier een natuurlijke, meanderende weg, slingerend tussen monumentale villa’s aan de oevers. Tussendoor hebben we vanuit de boot goed zicht op de zogenaamde ‘meersen’ langs de Durme. Meersen zijn grote open weidelandschappen, die onder water kunnen lopen. Ze zien eruit zoals honderden jaren geleden, met weinig beplanting in de vlaktes.

Onze gids Franky

Tijdens de tocht vertelt gids Franky tal van historische feiten over de omgeving. We passeren een ooievaarsnest, dat is gebouwd nadat de ooievaars die op een schoorsteen nestelden, vlekken op de daar geparkeerde auto’s maakten. Iets verderop heeft iemand de oever beschoeid met honderden pvc buizen. Het is gruwelijk lelijk, maar effectief, want volgens onze gids houdt het al tientallen jaren stand.

Prachtige uitzichten tijdens deze vaarroute.
Prachtige uitzichten tijdens deze vaarroute.

Verderop, bij Natuurgebied de Daknamse Meersen, is de beschoeiing vriendelijker verzorgd met wilgentenen. Een gemaal zorgt hier voor de waterhuishouding van alle beken uit de omgeving. We zien een Romaans kerkje uit de 12e eeuw, de pastorie heeft een trapgevel, maar het pittoreske beeld wordt ontsierd door een plompe villa in de vorm van een schoenendoos er pal voor.

Stalen bruggen

Op de route varen we onder een aantal stalen bruggen door. Op het traject over de Durme zijn negen beweegbare bruggen voor hoger opgebouwde jachten. In de zomer rijdt een brugwachter mee om konvooien bootjes door te laten. Achter een betonnen dam ligt de rivier de Zuidlede, volgens Franky is het een paradijs voor kajakkers.

Op de route varen we onder een aantal stalen bruggen door
Op de route varen we onder een aantal stalen bruggen door

Moervaart

Wij vervolgen onze weg over de Durme, maar vanaf hier heet ons vaarwater de Moervaart. Wij passeren de fotogenieke oude spoorbrug die nu als wandel- en fietsbrug dienstdoet. De zon reflecteert de goudgele bladeren in het water, er is een bos waarin de ellenlange bomen in militaire slagorde staan opgesteld. De rivier kronkelt verder. Franky vertelt dat vroeger in deze deelgemeente van Lokeren alleen landbouwers woonden. Nu wordt het steeds meer bevolkt door ‘gevluchte’ stedelingen. Jonge stellen waarvan een in Antwerpen en de andere in Gent werkt, zien de voordelen van de centrale stad in de natuur.

Oevers

De oevers zijn hier afgezet met stenen in netten. De wal is hoog, maar als je gaat staan zie je eindeloze rijen bomen, roodbonte koeien en diepgroene weilanden. We passeren een rustbank met een gedicht over de Durme.

Genieten van de verstilde schoonheid van de omgeving.
Genieten van de verstilde schoonheid van de omgeving.

De oevers aan beide kanten zijn eigendom van twee verschillende Natuurverenigingen met ieder een eigen kijk op ‘omgaan met de natuur’. Aan de ene kant lijkt het verwilderd, omdat de natuur haar eigen gang mocht gaan. Aan de andere kant werd alles gekamd en geborsteld. En dan komen we aan bij Taverne Keysershof in Sinaai, de plek waar we keren. Het mooie van deze tocht is namelijk, dat je in een paar uur twee keer kunt genieten van de verstilde schoonheid van de omgeving.

Lokeren en de hazen

Lokeren was in het verleden vooral bekend vanwege de verwerking van hazen en konijnen. Het haar van de beesten werd gebruikt voor het maken van de beste kwaliteit vilten hoeden zoals Borsalino’s. Om uitsluitend het haar te kunnen gebruiken en niet het vel, waren bewerkingen met kwik en salpeterzuur nodig. Op het hoogtepunt van de hoedenmakerij werd er in 42 Lokerse ateliers met deze gevaarlijke chemicaliën gewerkt. Deze plekken worden nu gesaneerd. De Lokerse verbondenheid met de knaagdieren met de lange oren zie je overal terug, onder andere in een moderne beeldengroep met drie rvs-hazen in het centrum van de stad.

Bootverhuur Meersland, midden in het stadscentrum van Lokeren
Bootverhuur Meersland, midden in het stadscentrum van Lokeren

Bootverhuur in Lokeren

Bootverhuur Meersland vind je aan de brug, midden in het stadscentrum van Lokeren. De verhuurder heeft verschillende types huurboten. Prijzen lopen van €80 voor twee uur varen tot €240 voor de hele dag. De borg bedraagt 100 euro en wordt na afloop verrekend. Inbegrepen zijn zwemvesten aan boord, een folder over de routes en de omgeving plus een korte uitleg over de boot en de vaarregels. Meer info: www.meersland.be. Lokeren bezoeken? www.lokeren.be/toerisme

Onze vaarroute vanaf Lokeren.
Onze vaarroute vanaf Lokeren.

Groot aanbod boten

Op zoek naar een boot waarmee je deze route kunt varen? Bekijk hier het huidige aanbod. Nog meer leuke vaarroutes vind je hier.