Marina Makkum

In de meest noordoostelijke punt van het Ijsselmeer, schuin tegenover de sluis van Kornwerd, is de invaart van het Makkumerdiep. Een stukje richting het oude Makkum ontwaart zich onder de rook van een piramide een forse marina met zo’n 600 ligplaatsen. De locatie van Marina Makkum is interessant. Een staandemast verbinding met het achterland, direct de ruimte op het Ijsselmeer of met een kwartiertje varen bij Kornwerd erdoor voor een tocht over het wad.
Marina Makkum
De Marina laat zich graag oproepen op kanaal 31, je krijgt dan direct een vrije box toegewezen. Er is geen rood/groen bordjessysteem. De meldsteiger is het eerste wat er van de marina te zien is, hier is ook de zwartwaterslurper en het brandstofstation. Een stukje verder de hoek om is de havenkom. De steigers zijn voornamelijk uit beton en vrij hoog. Meerpalen zijn van staal met een kunststof laag. De boxen hebben allen een middensteigertje.
Marina Makkum

Havenindeling

De kom wordt gedeeld door een grote brede hoofdpier. Aan de ene kant de wat grotere en aan de andere kant de wat kleinere jachten. Bijna alleen zeilboten. Eenmaal aan wal geklauterd is de eerste indruk wat surrealistisch. Tenminste, wanneer je in de veronderstelling verkeert de haven te betreden van een oud pottenbakkend vissersdorp. Hoed je dan voor een cultuurschok. Het is hier Saint Tropez met een stevig Fries accent.
Marina Makkum

Voor Kinderen

Op de middenpier kunnen meevarende kinderen “uitmuiten” in het gebruikelijke val en klimwerk maar ook met tafeltennis en andere spellen voor de oudere hangjeugd. Een trekpleister van formaat is verder het zwembad. Mooi turqoise met een zonnewei en rieten parasollen. Samen met snackbargeuren en kermisgeluiden op de achtergrond geeft dit een eerste indruk waar vooral een brede leeftijdscategorie kinderen tevreden mee is. Ouders hebben daarmee een moedige strijd gewonnen, ze vinden het eindelijk ook leuk, dat varen.
Marina Makkum
Maar zoals in iedere commercial “is er meer”. 100 meter verderop is het winkelplein met een uitstekende supermarkt, een nog betere slijterij annex wijnhandel, bank, makelaar, botsauto’s, steakhouse, yacht-club, restaurant. Alles lijkt wel aanwezig, keurig aangeharkt en voorzien van de laatste mode op straatmeubelgebied. Maar, het is echt ongelofelijk, er is nog meer.
Marina Makkum

De Omgeving

De weg loopt door een camping naar een megalomane boulevard met pier, strand en wederom snackbar, viscorner, steakhouse, eetcafé, sportzaak, gokhal, surfschool. Het is voorstelbaar dat een onvoorbereid schipper na het aanschouwen van een dergelijke overdaad zich hoofdschuddend terugtrekt tussen de mahonie planken van z’n kajuit om bij een flakkerend olielamplichtje extra secuur het logboek bij te gaan werken. Deze schippers moeten gewoon even wennen, daarna gaat het wel weer. Want ook in de haven zijn de voorzieningen uitstekend. Wateraansluiting en elektra op ieders stek. In de haven zelf is geen kraan of helling maar om de hoek is de Amels loods en andere reparatie of service bedrijven. Zeilmaker de Vries en een watersportwinkel zijn ook vlakbij.
Marina Makkum

Tarieven

De prijzen zijn gewoon, 1,25 per meter. Na een borgstelling krijg je een sleuteltje voor de douches. Geen gezeur met muntjes dus. Het sanitair is goed verzorgd, ook dit vindt in een piramide plaats voor de hoofdmoot met een tweede gebouwtje aan de andere kant van de haven. Op de pier is nog een (af)was ruimte.

Marina Makkum is als haven een veilige en beschutte aanlegplaats. De overkill aan faciliteiten kun je met een vaste ligplaats naar gerief toepassen. Voor passanten, en dan voornamelijk met kinderen, kan deze overdaad juist een zegen zijn. Wat er aan nautisch mist wordt gecompenseerd met allerhande leering en vermaak. Toch is de balans in dit gebied wel wat zoek. Het is een beschermd natuurgebied waarin een gedeelte ten prooi is gevallen aan de “greate pier” onder de projectontwikkelaars. De rest van het gebied is verboden toegang waarmee de zin enigszins vervaagd om dit complex hier te plaatsen. De echte sfeer van de Makkumerwaard zit verborgen onder de veelkleurige stenen van de boulevard. Wat rest is het uitzicht.

Meer informatie: www.marinamakkum.nl