Toen jachthaven Achterbos in 2015 de Atender 72 introduceerde, verwachtte niemand dat deze strakke tender zo’n groot succes zou worden. Nog altijd gaan de tenders als warme broodjes over de toonbank van het Vinkeveense bedrijf. Nu is er een elektrische versie met een geavanceerde pod-aandrijving.

Bij de eerste test van de Atender 72 werd deze beschreven als een strak gelijnde, vriendelijk geprijsde tender met een hoop glimmende accenten. Opvallend is het design met rechte lijnen en weinig zeeg. De boot toonde zich opvallend stabiel, degelijk geconstrueerd en dankzij een hoog vrijboord ook veilig voor het varen met kinderen.

Onberispelijk

Klanten zijn dol op de simpel weg te klappen bestuurdersbank, waardoor een groot zonnebed achterop ontstaat. Verder is het een boot met veel zit- en ligruimte. In de afgelopen jaren is de tender verder verbeterd, maar niet alle aanpassingen zijn gemakkelijk zichtbaar. Zo is het onderwaterschip aangepast, zodat je nu ook zonder spray kunt snel-varen. De boten komen uit Polen, van de werf waar ook Axopar boten worden gebouwd. Het afwerkingsniveau is verder verhoogd en nu ziet de Atender er van binnen en buiten onberispelijk uit. Voor de aandrijving zijn dieselmotoren van 27 tot 150pk mogelijk.

Voor het leven

Inmiddels is het motorengamma uitgebreid met de 5,5 kW elektrische Pod aandrijving van Stil Propulsion. Die aandrijving is een van de meest doorontwikkelde en stilste elektrische pods van dit moment. De torpedo zelf is relatief klein en slank. Net als de stuurbuis is deze gemaakt van duplex roestvast staal. De permanent magneetmotor biedt veel koppel in de lage toerentallen, waardoor er een grotere schroef kan worden gemonteerd. Bij de motor komt een Ampèremeter met allerlei functies zoals het aflezen van het stroomverbruik, de resterende capaciteit en de actieradius.

Omdat de permanent magneetmotor 25% efficiënter is dan een draaistroom motor, kan er worden volstaan met een kleiner accupakket voor dezelfde actieradius. De controller (de gashendel) is net als de rest van de installatie absoluut waterdicht. Door uitsluitend de beste materialen en onderdelen te kiezen is de Stil Propulsion relatief kostbaar, maar je koopt zo’n elektrische aandrijving voor het leven. Voor de Atender 72 wordt voor de elektrische aandrijving een kleine tienduizend euro extra gerekend.

Enthousiast

Bij jachthaven Achterbos is de Atender 72 de eerste boot met een elektrische aandrijving, maar eigenaar Bob Brouwer is zo enthousiast, dat hij ook de A-sloepen 550 en 770 elektrisch wil aanbieden. Sloepen en tenders zijn boten voor dagrecreatie. Dan wil je lekker met elkaar kunnen kletsen en daarin zijn de elektrische boten uniek. Angst voor een tekort aan stroom hoef je niet te hebben. Standaard wordt een 352 Ah AGM accupakket meegeleverd, goed voor acht uur varen met een snelheid van 8 km/u. Sloom is deze tender allerminst. Met twee man aan boord haal je fluisterend 11 km/u. Dan verbruik je 6kW, bij 48 volt komt dat neer op 125A. Dat is onverstandig, want dan is je actieradius maar ongeveer 2 uur. Vaar je met een snelheid van 8 km/u, dan verbruik je slechts 1,5 kW, 32 Ampère en dat kun je met het standaard accupakket theoretisch 10 uur volhouden. Dan leg je muisstil, elektrisch en emissievrij een afstand van 75 kilometer af voor een laadbedrag van enkele euro’s.

Populair

De Atender 72 Stil Pod E-Drive draait gemakkelijk en is koersstabiel. Achteruit varend komt de draaicirkel zelfs binnen de eigen scheepslengte. De boot is stabiel, comfortabel en uitgevoerd met een van de stilste aandrijvingen op de markt. Opgeteld met de hoeveelheid ruimte, de populaire moderne lijnen en de uitstekende constructie lijkt de Atender in de elektrische versie opnieuw op een verkoopsucces af te stevenen. De prijs begint bij €41.994 en is in lijn met de kwaliteit van deze moderne gelijnde fluistertender met state-of-the-art aandrijving.

Technische gegevens: Atender 72 Stil Pod E-Drive

Lengte (m.) 7,40
Breedte (m.) 2,44
Diepgang (m.) 65 cm
Doorvaarhoogte (m.) 1.10 m
Waterverplaatsing (kg.) 1.750
Motor pk (kW) 5,5 kW
CE-ontwerpcategorie C
Vanaf-prijs (incl. btw) € 41.994
Meer informatie: www.jachthavenachterbos.nl

Bekijk het aanbod van Jachthaven Achterbos op Botentekoop.nl
Meer lezen over elektrisch varen? Lees dan verder op de Botentekoop Blog!