De laatste jaren zijn de Baltische staten als watersportlanden enorm in opkomst. Wie eenmaal in de Oostzee is beland, steekt gemakkelijk vanuit Zweden of Finland over naar de Estlandse wateren. Daar vind je na elke dag zeilen een fijne, stressloze jachthaven. We ontdekten Estland met deze vaarroute.

Met 3700 kilometer kustlijn en maar 1,3 miljoen inwoners is het in Estland rustig en de natuur is er ongerept. Buiten de hoofdstad Tallinn om, want die plek biedt een bruisende combinatie van geschiedenis, moderne architectuur en gezelligheid. Voor de watersporters zijn er een paar fijne jachthavens. Geweldig is de fantastische Estlandse internetdekking. In Estland heet een haven ‘Sadam’ en Estland heeft er meer dan 100.

Vaarroute Estland

Vertrekpunt Tallinn

We starten in Tallinn in de Old Marina, een van de drie moderne jachthavens in de Estse hoofdstad. De haven ligt pal achter de vertrekplek van de imposante passagiersferry’s van de lijndiensten over de Finse golf. In het jachthavengebouw vind je vijfsterrenluxe in de douche en saunaruimtes. De jachten in de haven geven een aardige indruk van de lokale watersport. Aluminium visboten, degelijke klassiek gelijnde zeilboten en motorjachten die hun zeewaardigheid al lang hebben bewezen.

De zee rond Tallinn kan met een diepte tussen 40 en 100 meter flink onrustig zijn, maar nu is het een licht glooiende spiegel. Elk jaar bevriest een deel van de Oostzee en worden hier ’s winters zelfs autowegen over het ijs aangelegd. Wij genieten van de zomer als de nachten superkort zijn en je 20 uur per dag hebt om te genieten van de fenomenale vergezichten. Gemiddeld is het in juli 17 graden. Bij ons schijnt de zon en is het 20 graden, een gelukje dat hier vaker schijnt voor te komen.

Vaarroute Estland

Overblijfselen van Koude Oorlog

Tijdens de Russische bezetting, die tot 1991 duurde, was het Estse deel van de Baltische zee het domein van Russische marineschepen. Bij onze eerste stopplaats Naissaare, een eiland vlak voor de hoofdstad, vind je veel overblijfselen van de Koude Oorlog. Vanaf bij de kleine haven kun je met een lokale gids in een oude Russische legervrachtauto een toer langs bunkers, ontmantelde zeemijnen en ander verroest Russisch wapentuig maken.

Na het lieflijke, bosrijke Naissaare, varen we naar Lohusalu, waarvan de haven aan de oostkant van de kaap ligt. Lohusalu ligt op een kaap die als heel Estland, is bezaaid met naaldbomen. Het is overal brandschoon en er is een goed restaurant. Onze volgende stop is Dirhami Sadam, een modern haventje aan het Noordwestelijkste puntje van het vasteland van Estland. Er is weinig vertier, maar je vindt er prima ligplekken voor de nacht.

Vaarroute Estland

Eilanden van Estland

Vanuit hier koersen we naar het zuiden in de richting van de twee grootste Estlandse eilanden Hiirumaa, Muhu en Saaremaa. Op het Noordelijkste puntje van Hiirumaa blijkt de haven van Lehtma, een Oostblok geïnspireerd betonnen strekdam waar je aan de Zuidkant beschut kunt afmeren. Er zijn nauwelijks faciliteiten, maar de allesoverheersende rust laat je vanzelf ontstressen. Een alternatief is Kärdla, een haven rond een wol- en wodkapakhuis uit 1849. De faciliteiten zijn grondig gemoderniseerd en het is er gezellig.

We varen door naar het op het vasteland gelegen Haapsalu, waar je de prachtige ruïnes van de Bisschoppelijke burcht uit 1279 en goede restaurants vlak bij de jachthaven vindt. Tsjaikovski vond er inspiratie voor zijn muziek en dat is goed te begrijpen door de lieflijke kleuren van de gebouwen en de harmonieuze omgeving. Tussen het rotsachtige eilandenrijk door laverend is onze volgende stop Koguva aan de Westkant van het eilandje Muhu. Er is een klein houten visserijmuseum, dat de indruk versterkt dat de tijd hier heeft stilgestaan.

Vaarroute Estland

Saaremaa

Onze laatste stop ligt weer op het eiland Saaremaa, bekend van de scheeps- en jachtbouw. We varen naar de Zuidkant, waar het historische stadje Kuressaare rond de stadsgracht lijkt volgebouwd met Pippi Langkous huizen. Binnen de stadswal is een massief vierkanten kasteel. Je kunt geweldig en betaalbaar dineren in de authentieke molen Saaremaa Veski. De menukaart biedt alle soorten Ests eten, met verse vis, bieten, aardappelen, verse kaas en toetjes met zomers fruit als bosbessen, aardbeien of frambozen. Om 23 uur is het nog licht en kruipen we voldaan onze kooien in. We hebben deze dagen varen, eten en ontstressen ontdekt als verrukkelijke Estse kwaliteiten

.De vaarroute

  • Tallinn
  • Naissaare
  • Lohusalu
  • Dirhami
  • Lehtma
  • Kärdla
  • Haapsalu
  • Koguva
  • Kuressaare

Vaarroute Estland

Uitgebreide informatie over alle meer dan 100 Estse havens: www.sadamaregister.ee

Groot aanbod

Op zoek naar een boot waarmee je de kust van Estland kunt verkennen? Bekijk ons aanbod