Harlingen wsv

Harlingen is een belangrijke havenplaats aan de Friese Waddenkust. Veerboten naar Vlieland en Terschelling varen er af en aan. Samen met de andere beroepsvaart is de visserij er actief en de bruine vloot heeft er een uitvalsbasis. Reken daarbij de vloot plezierjachten die op ieder tij naar binnen komt of naar buiten wil en je hebt een drukte van belang om de Harlingen wsv te bezoeken.

De pleziervaart vanaf de Waddenzee kiest voor het overgrote deel voor een ligplaats in de Noorderhaven. Een museale plek waar je nog steeds op het tij middenin de stad ligt. Alle gevels rond deze havenkom wedijveren met elkaar wie de mooiste is. Een prima passantenhaven maar wel druk bezocht door zowel boten als uitgaanspubliek. Wadvarende rustminners kunnen dit omzeilen door een ligplaats in te nemen bij de haven van de Harlinger watersportvereniging, een alternatief achter de sluizen.

Harlingen

Piepklein sluisje

Vanuit het binnenland kom je er via het van Harinxmakanaal. Vanaf de Waddenzee langs de veerboten door de Tjerk Hiddes sluizen. Daarna wordt het spannend. Na de sluis maak je een U-turn om het remmingswerk aan stuurboord en vlak daarna bakboorduit de hoek om. Dan pas zie je de ingang van de haven, een piepklein keersluisje waar geen tegengesteld verkeer in mogelijk is. Overzicht is er niet dus voorzichtig invaren met de achteruit paraat is het devies. De meldsteiger is 100m na het passeren van het openstaande keersluisje aan stuurboord. In 2000 is het havengebouw daar geplaatst met het kantoor als de brug van een fors binnenvaartschip met uitkijk over de havenkom. De havenmeester maakt het nautische decor compleet. Onmiskenbaar een kapitein met dito uitstraling en overwicht.

Harlingen

Jachthaven in de achtertuin

Voor passanten zijn ongeveer 50 ligplaatsen beschikbaar. Een gedeelte bevindt zich in de havenkom, de rest verdeelt zich over de singels achter de ophaalbrug, verder Harlingen in. De jachthaven ligt tegen een woonwijk aan, op loopafstand van het centrum. Eigenlijk lig je in de achtertuin van de omwonenden. De steiger is tevens hun achterom. Een vriendelijke wedergroet doet vermoeden dat ze dit niet erg vinden. Elektriciteit en water zijn op de steigers aanwezig. In een stortplaats, dieselservice en wasmachine is ook voorzien. Met het sanitair is iets opvallends aan de hand. Het is er kraakhelder en brandschoon. De schoonmaakploeg in deze haven gaat duidelijk een stap verder en houdt deze voorzieningen als nieuw. De douches hebben een drukknop, geen gedoe met muntjes dus.

Reuze gezellig ziet het Allemanshuus eruit. Het clubhuis van de vereniging vlak naast het havenkantoor. De jachthaven van deze watersportvereniging kent een bescheiden prijspeil, voor de boot betaal je € 1.35 per strekkende meter.

Harlingen

Harlingen verkennen

Harlingen zelf is de moeite waard. Dat vinden niet alleen de ‘Ouwe Seunen’, zoals de Harlingers worden genoemd, maar ook de vele mensen die de Friese havenstad sinds jaar en dag bezoeken. Rond 800 is Harlingen ontstaan uit een Vikingnederzetting en de Friese havenplaats heeft al sinds 1234 stadsrechten. De authentieke Harlinger sfeer wordt ook voor een belangrijk deel bepaald door de vele monumentale panden die de stad rijk is. Het historische centrum is verder voorzien van veel winkels en uitgaansgelegenheden. Temidden van al deze mogelijkheden biedt de jachthaven van de Harlinger watersportvereniging een prima aanlegplaats om de stad verder te ontdekken.
Harlingen wsv
Meer info:
Noordergrachtswal 14
8861 SK Harlingen
0517-416898
www.hwsv-harlingen.nl