Amels

Doorgaans zijn ze alleen van een gepaste afstand te bewonderen in de Vlissingse haven: de superyachts van Amels. Onlangs gingen de poorten van de scheepswerf open voor de gewone mens. Iedereen kon zich vergapen aan de luxe voor de rijken der aarde en het high tech bouwproces.

Om het jaar houdt Amels een open dag. Niet alleen voor alle nieuwsgierige buurtbewoners, vertelt directeur Roos Damen die enthousiast gevulde tasjes uitdeelt aan bezoekers: “Onze collega’s laten op een dag als vandaag hun werk zien aan vrienden en familie, onze leveranciers zijn er en we hopen ook dat we al deze bezoekers kunnen interesseren voor een baan in de scheepsbouw.”

Veel belangstelling voor de Amels Open Dag

Ruim 7500 mensen kwamen af op de open dag bij Damen, waar Amels onder valt. Een record. Volgens Victor Caminada van Amels heeft dat onder meer te maken met het programma “Op jacht” dat bij Omroep Zeeland te zien was. De serie geeft een kijkje in de keuken bij internationale bedrijven.

Donald Trump

De manier waarop Amels een onderdeel is geworden van de Damen groep is tamelijk curieus. Amels was een zelfstandige scheepswerf uit het Friese Makkum. Begin 90er jaren bestelde Donald Trump, de huidige bezetter van het Amerikaanse witte huis, een pompeus jacht. Met een valse voorstelling van zijn vermeende rijkdom bleek al snel dat de man het allemaal niet kon betalen. Een dreigend faillissement van de werf was het gevolg. Om schadeclaims te voorkomen heeft Trump de werf toen ver beneden de marktprijs opgekocht. Binnen twee maanden verwisselde de boedel wederom van eigenaar waarna het weer doorverkocht werd aan Damen Shipyards in Gorinchem. Donalds blingblingboot is nooit afgebouwd, recentelijk zijn de laatste aluminium delen van de opbouw de schredder ingegaan, tesamen met zijn reputatie.

Inmiddels heeft de werf deze perikelen ver achter zich gelaten. Nederland heeft wereldwijd een toppositie in de bouw van superjachten en Amels is daar een vlaggenschip in. Op de werf in Gorinchem worden tegenwoordig schoonheden tot 83 meter gebouwd. De absolute top in deze branche.

Meer informatie: www.amels-holland.com