Pikmeerkruisers

Anno 2020 zijn er in ons land niet zo veel bouwers van stalen motorjachten meer. Degenen die de slechte jaren in de jachtbouw en de economie hebben overleefd, kunnen gerust tot de sterkste bedrijven van ons land worden gerekend. Zo’n bedrijf is de Grouwster werf van de familie de Groot, bouwers van de fameuze Pikmeerkruisers.

Het verhaal van de Pikmeerkruisers begon in 1963, toen de opa van huidige directeur Hendrik de Groot begon met het bouwen van stalen motorkruisers. De Grouwster werf noemde de boten naar het naastgelegen Pikmeer. Meer dan een halve eeuw later staat de teller van het aantal geproduceerde jachten op 550. In het verleden werden soms wel 25 Pikmeerkruisers per jaar geproduceerd. Geen twee boten zijn volkomen identiek, elke boot is naar de specifieke wensen van de eerste eigenaars gebouwd.

Derde generatie

Op de werf heeft directeur Hendrik de Groot de dagelijkse leiding en doet dat samen met zijn zus Hilde die zich vooral met de administratieve en personeelszaken bezighoudt. Zij zijn de derde generatie bootbouwers van de familie de Groot. Tegenwoordig worden de Pikmeerkruisers gebouwd door zowel ervaren mensen die er al onder de vorige directeur Bouwe de Groot werkten als door jonge vakbekwame werknemers.

Hendrik en Hilde zijn de derde generatie bootbouwers van de familie de Groot.
Hendrik en Hilde zijn de derde generatie bootbouwers van de familie de Groot.

Flexibiliteit in bouw

De flexibiliteit in bouw is een van de belangrijkste kwaliteitskenmerken van de Friese werf. Omdat alles in huis wordt gedaan, casco, timmerwerk, schilderwerk en techniek-installatie, kunnen persoonlijke wensen in de bouw worden verwerkt. Door de uitstekende langdurige relatie met de toeleveranciers van de techniek, grijpen de mensen in het magazijn niet snel mis als toch een andere keuze voor de boegschroef of omvormer wordt gemaakt.

Pikmeerkruisers hebben een uitstekende reputatie. Op Botentekoop.nl zien we dat zelfs de modellen uit de beginjaren nog altijd zeer gewild zijn. Een 8,5 meter kleine Pikmeerkruiser uit 1969 kost nog altijd 15.000 euro en de prijzen lopen op naar mate de lengte toe- en de leeftijd afneemt. Op dit moment zijn er op deze site 22 jachten te koop. Ze worden zonder uitzondering gezien als kwaliteitsjacht met uitstekende reputatie. De meeste kruisers zijn met mahonie ingetimmerd, maar dat is altijd de keus van de klant. Kenmerkend zijn verder de uitwaaierende boeg en de ronde vormen, daaraan kun je de kwaliteit aflezen. Door de jaren heen blijken Open Kuip modellen het meest favoriet.

Werf hal
De flexibiliteit in bouw is een van de belangrijkste kwaliteitskenmerken van de Friese werf.

Internationale belangstelling

Een aanzienlijk deel van de geproduceerde boten is inmiddels verdwenen naar het buitenland. Vooral in Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Engeland is veel belangtelling voor de Friese kwaliteitsjachten. In het buitenland worden vaak andere eisen aan een motorjacht gesteld dan in ons land. Klanten uit heel Europa kiezen een Pikmeerkruiser omdat vrijwel alle aanpassingen mogelijk zijn en vanwege de geringe afschrijving op de aankoopprijs.

De motorkruisers zijn er in de basis in drie modellen, de Open Kuip, de Achterkajuit en de Flybridge. Ze zijn er in maten tussen 38 en 50 voet en worden voortdurend doorontwikkeld.

De Pikmeer 48OC HR Premier
De Pikmeer 48OC HR Premier.

“Het kan altijd beter”

Hendrik de Groot: “Ook al is het goed wat we maken, het kan altijd beter. Ik zie elke boot als onze varende reclame. Ik wil dat het goed is. Als de klanten tevreden zijn, vertellen ze dat door en dat is onze reclame. We zijn behoudend, wij doen geen vreemde dingen. Als de markt slecht is, wil dat niet zeggen dat het product niet goed is. Dan moet je nog harder vasthouden aan kwaliteitsproducten en niet vluchten in rare nieuwe bedenksels.”

“We proberen de kwaliteit van de vorige generaties voort te zetten. We gooien niet het roer om, maar ik leid het bedrijf wel op mijn eigentijdse manier. Mijn zus en ik zijn trots om het bedrijf als derde generatie voort te mogen zetten. Mijn vader is nog wel betrokken. Hij zet nog altijd de waterlijn op de nieuwe boten. Dat kan hij goed, hij heeft er het oog voor. Opa Henk is nu bijna 93 en vraagt altijd als eerste hoe het met de werf gaat. Klanten vinden het mooi dat jachtwerf de Groot een familiebedrijf is. Dat geeft nog iets extra’s aan het merk Pikmeerkruiser.”

Meer informatie: www.pikmeerkruiser.nl

Groot aanbod Pikmeerkruisers

Op onze website staan meerdere Pikmeerkruisers te koop. Bekijk hier het aanbod. Meer watersportnieuws vind je hier.