Prijs van een boot

Wil je een boot verkopen? Dan is het tijd om na te denken over de verkoopprijs. De prijs van een boot moet namelijk niet te hoog zijn, anders schrik je geïnteresseerden af. Is de prijs te laag? Dan vertrouwen mensen de zaak niet én loop jij mogelijk geld mis. In dit artikel vertelt Boten Te Koop je alles over hoe je de verkoopprijs kunt bepalen, hoe je een boot laat taxeren en welke andere zaken komen kijken bij de verkoop van een boot.

Hoe kun je de prijs van een boot bepalen?

De prijs van een boot bepalen kun je het beste doen door een marktonderzoek uit te voeren. Bekijk andere boten die te koop staan en vergelijk hun bouwjaar, afmetingen, specificaties en vraagprijs met jouw boot. Op deze manier kun je een inzicht krijgen van de huidige markt en de prijzen die worden gevraagd voor een vergelijkbare tweedehands boot. Houd daarnaast rekening met de mogelijke upgrades en het onderhoud dat je aan de boot hebt verricht. Upgrades zoals moderne apparatuur verhogen de waarde van je boot. Een goed onderhouden boot is uiteraard ook meer waard dan een boot waar weinig aandacht aan besteed is.

Vraagprijs en bodemprijs

De vraagprijs moet een realistische prijs zijn die wel wat ruimte voor onderhandelingen biedt. Bedenk daarom voor jezelf wat je minimaal voor je boot wilt krijgen (de bodemprijs). Probeer bij het vaststellen van de prijs zo min mogelijk naar de emotionele waarde te kijken. Richt je liever op de feiten en houd rekening met een eventuele financiering of aflossing van de boot die je nog moet voltooien. Je wilt na de verkoop namelijk geen verlies leiden.

Taxatie van boten

Een andere manier om de prijs van een boot te bepalen is door een taxatie uit te laten voeren. Tijdens de taxatie zal een expert alle belangrijke onderdelen bekijken en een schatting maken van de dagwaarde van de boot. Het belangrijkste is dat de expert tijdens de taxatie objectief naar de boot kijkt. De emotionele waarde van een boot wordt uiteraard niet meegerekend. Het taxatierapport kun je voorleggen aan de kopers en gebruiken bij het vaststellen van de vraagprijs. 

Tip: als je een bootverzekering afsluit wordt er van te voren een taxatie uitgevoerd om de dagwaarde vast te stellen. Je kunt deze taxatie natuurlijk prima gebruiken als leidraad zodra je de boot wilt verkopen. Houd wel rekening met het feit dat de boot nu iets ouder kan zijn (en in waarde is gedaald) of juist is opgeknapt in de tussentijd (en dus meer waard is geworden).

Hoe gaat de taxatie van een boot in zijn werk?

Tijdens de taxatie zal een expert een rapport opstellen en de dagwaarde van de boot vaststellen. De expert zal de boot hiervoor komen bekijken en uitgebreid onderzoeken. In het taxatierapport worden ook zaken zoals de financiering, verzekering, boedelscheiding en import meegenomen.

Wie voert de taxatie van boten uit?

Er zijn verschillende bootinspecteurs die een taxatie van een boot kunnen uitvoeren. Het is wel belangrijk dat de gekozen expert voldoende verstand heeft van jouw type en merk boot. Elke boot is namelijk uniek. De waarde van de boot kan per merk, bouwjaar en specificaties variëren.

Wat kost een taxatie?

De kosten van een taxatie variëren per type boot en merk. Contacteer eventueel verschillende experts om een beeld te krijgen van wat een realistische prijs voor een boottaxatie is. Je kunt wel beter iets meer voor een ervaren en deskundige expert betalen dan zonder na te denken voor de goedkoopste optie te kiezen.

De taxatie van een boot helpt je om een prijs te bepalen
Het taxatierapport kun je voorleggen aan de kopers en gebruiken bij het vaststellen van de vraagprijs. 

Waar kun je een boot verkopen?

Een boot verkopen kun je zelf doen door advertenties te plaatsen of door in zee te gaan met een jachtmakelaar. Het voordeel van een boot zelf verkopen is dat je vaak een betere prijs voor de boot zult krijgen. Wel gaat er in de verkoop veel tijd zitten en zul je soms extra moeten investeren in het onderhoud en de opslag van de boot. Ook is het handig als je verkoopervaring hebt, durft te onderhandelen en geduldig bent. Je boot verkopen via een jachtmakelaar is snel en eenvoudig. Je geeft de verkoop hierbij uit handen en hoeft zelf weinig te regelen. Het enige nadeel is dat je vaak een percentage moet afstaan aan de jachtmakelaar. De totale opbrengst van de boot kan hierdoor lager uitvallen.

Waar moet je op letten als je een boot te koop zet?

Hieronder vind je een aantal handige tips om de verkoop van je boot voorspoedig te laten verlopen.

 • Zorg dat de vraagprijs realistisch is. Laat emotionele waarde niet meespelen als je een boot wilt verkopen. Probeer wel wat ruimte voor onderhandeling te behouden door zowel een vraagprijs als een bodemprijs in gedachten te nemen.
 • Zoek naar het juiste moment. Midden in de winter zal de vraag naar een jacht misschien kleiner zijn dan aan het begin van het voorjaar.
 • Een onderhoudsbeurt (en grote schoonmaak) voordat je de boot wilt verkopen is vaak geen overbodige luxe. Een likje verf kan wonderen doen voor de uitstraling van je boot.
 • Maak professionele en duidelijke foto’s. Doe dit bij voorkeur als de zon schijnt.
 • Voorzie de advertentie van een goede omschrijving. De eerste indruk is erg belangrijk en je advertentie moet mensen nieuwsgierig maken om de boot in het echt te komen bekijken.
 • Geduld hebben, goed bereikbaar zijn en vriendelijk blijven zijn de sleutel tot succes. Zorg er wel voor dat je niet te gretig overkomt.
 • Wees altijd op je hoede voor (internet)oplichters. Spreek bij voorkeur niet alleen af en maak de koop pas rond als je het koopcontract hebt getekend en het geld op je rekening hebt staan.

Waarde van de boot verhogen

De waarde van je boot kun je verhogen door te investeren in upgrades. Moderne apparatuur en een mooi onderhoudsstel kunnen de waarde van de boot verhogen. Daarnaast is het erg belangrijk om de boot goed te onderhouden. Was en polijst de boot bijvoorbeeld regelmatig, dek de boot af als je hem niet gebruikt en maak de boot winterklaar. Vaar je op zout water? Spoel de boot dan na elke boottocht af. Tot slot adviseren wij je om de onderhoudspapieren te bewaren. Op deze manier kun jij aantonen welke onderhoudsbeurten jouw boot (recent) heeft ondergaan.

Tweedehands boten

Online vind je diverse websites waar tweedehands boten worden verkocht en gekocht. Naast dat deze websites een goede plek zijn om jouw marktonderzoek uit te voeren, kun je hier ook jouw advertentie plaatsen als je besluit om de boot zelf te gaan verkopen. Spreid eventueel je kansen door je boot aan te bieden op verschillende websites, in vakbladen en op social media.

Je boot poetsen
Het is erg belangrijk om de boot goed te onderhouden. Was en polijst de boot bijvoorbeeld regelmatig.

Welke zaken moet je bespreken met de koper?

Als je een geïnteresseerde op bezoek krijgt is het belangrijk om een aantal zaken te bespreken. Zo draait het niet alleen om de verkoopprijs maar ook om bepaalde voorwaarden. Vraag bijvoorbeeld om een voorschot, bespreek de betaalmethoden en overleg wie de kosten van de koopakte op zich neemt. Beschik je over een ligplaats? Dan wil de koper deze misschien overnemen. Overleg bovendien wanneer de koper de boot officieel wil overnemen. Vergeet niet om alle onderhoudspapieren en dergelijke mee te nemen als je een koper op bezoek krijgt en om de papieren te overhandigen als de koop rond is.

Gefeliciteerd, de boot is verkocht!

Heb je een koper gevonden voor de boot? Dan is het tijd om het papierwerk in orde te maken. Laat hiervoor een officiële koopakte opstellen. Vergeet bovendien niet om de bootverzekering stop te zetten en alle advertenties te verwijderen.

Koopakte opstellen

Online zijn voorbeeld koopaktes te vinden die je kunt gebruiken tijdens de verkoop van de boot. Is de boot ingeschreven bij het kadaster? Dan is er een notaris nodig om de koop rond te maken. In de koopakte moeten onder andere de persoonlijke gegevens van de koper en de verkoper worden opgenomen. Ook over de boot moet informatie worden gegeven zoals: 

 • Het merk vaartuig
 • Het type vaartuig
 • Afmetingen
 • Bouwjaar
 • Bouwmateriaal
 • Merk motor
 • BTW status

Boot verkopen bij Botentekoop.nl

Bij Boten Te Koop kun jij je boot, jacht of sloep snel en makkelijk verkopen. Wij hebben een groot bereik waardoor we veel verkopers en kopers met elkaar in contact brengen. Om een advertentie te plaatsen heb je enkel een e-mailadres nodig. Tot slot kun je voor handige tips en praktische informatie over de verkoop van een boot bij ons terecht. Wil je na de verkoop meteen een nieuwe boot aanschaffen? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Neem een kijkje op de website of contacteer ons direct als je een vraag hebt of hulp nodig hebt bij de verkoop van een boot!